Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Choć u nas ze względów głównie finansowych zrezygnowaliśmy, to chętnie zobaczę.

Buuu... a może jednak, może kiedyś:rolleyes:... ja mam taką ścianę w oranżerii, która czeka na lepsze czasy;).

Zdjęcia porobię i Ci podeślę na zachętę:).

To jeszcze wytłumaczę, żeby nie było nieporozumień.

Dokładne wyliczenia były zrobione podczas wykonywania projektu (2008r.). Jako, że uzyskanie kredytu trwało ponad rok, a i budowa się nieco z różnych względów przeciąga, od tego czasu minęły już cztery lata. Wiadomo, że nic nie tanieje. Uwzględniając inflację, rzeczywiste koszty mniej więcej się zgadzają z pierwotnym wyliczeniem. Pewnie, że są elementy, które są droższe - wynika to już z naszych wyborów podczas budowania. Największym naszym problemem są koszty związane z dokupieniem działki od południa. To przez to musimy teraz ostro ciąć wydatki. Dlatego wykończenie musi być zrobione tanim kosztem i nie ma absolutnie miejsca na drogie ekstrawagancje.

Hehe, minimalizm niestety wcale tani nie jest. Ilość pracy włożonej w detale, które trzeba rozwiązać, żeby wyglądało na to "mało" jest bardzo duża. Dziś raczej skłaniam się w naszych wnętrzach do architektury "ekologicznej", naturalnie wykorzystującej przede wszystkim zaprojektowane wcześniej przestrzenie, otwarcia. Myślę, że to będzie główny atut naszych wnętrz.