Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

Robercie poruszyłeś temat kosztorysu czy jako doświadczony architekt możesz napisać czy koszty w zleconym kosztorysie są realne? Chodzi mi o to czy mając taki kosztorys wg cen średnich można oczekiwać wybudowania własnego domu poniżej wyceny? Często słyszę od inwestorów, że przekroczyli swój budżet ciekawe czy odnoszą się do zleconych kosztorysów czy swoich możliwości finansowych;) Mnie udało się zaoszczędzić na SSO kilkanaście tysięcy i nie wiem czy mam się cieszyć z tego czy przyjąć to za normę. Od jakiegoś czasu strasznie nurtuje mnie to pytanie:bash:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli weźmiesz do wszystkiego dobrą, ceniącą się firmę, pewnie dopłacisz. Jeśli część prac będziesz robił sam lub będziesz szukać ekip do poszczególnych prac, sam załatwiał materiały, prawdopodobnie zaoszczędzisz.

Ja nie robiłem typowego kosztorysu. Sam, dzięki forum sprawdzałem ceny i na tej podstawie wyceniłem prace.

Patrząc jednak na koszty domów wg projektów z mojej pracowni, zwykle sprawdza się cena ok 3000 /m2 pod klucz - oczywiście jeśli w wykończeniu nie szalejemy za bardzo. I moje wyliczenia wyszły bardzo podobnie.

Ostatnio czytałem wywiad z Koniecznym o jego betonowej arce. Podawał podobny przedział cen (2500-3000), jako ten "który się zazwyczaj sprawdza". Na ile mogę się mądrzyć w nie swoim dzienniku - o ostatecznych kosztach decyduje wykończeniówka. Zachowując dobry standard ciężko jest poniżej tego poziomu zjechać, natomiast łatwo jest wydać dużo więcej. Jednocześnie wykończeniówka jest z reguły nieodzyskiwalna. Tzn. designerski kibelek czy bateria relatywnie najmniej wpływają na cenę domu przy odsprzedaży.

A moim zdaniem minimalizm jest cholernie drogim stylem urządzania wnętrz, jeżeli nie najdroższym. Pomijając już taki "drobiazg" jak odpowiednio duża, odpowiednio atrakcyjna wizualnie przestrzeń, żeby wyglądał dobrze wymaga moim zdaniem absolutnie perfekcyjnego wykonawstwa, doskonałej jakości materiałów i odpowiednio dobieranych (z reguły naprawdę drogich) elementów (armatury, mebli etc.). W każdym razie mnie nie stać.

Sęk w tym, żeby tak zaprojektować, żeby wyglądało super i jednocześnie nie pochłonęło fortuny :)

A co do kosztorysów, to żeby kosztorys był jak najbardziej prawdopodobny to trzeba już na etapie jego sporządzania podjąć decyzje: jaki materiał, jaka konkretna firma (co nie jest takie proste). Kosztorysant przyjmuje ceny na podstawie zeszytów Sekocenbudu, które nie zawsze pokrywają się z cena rynkową (tymbardziej, że odmian i cen jednego materiału może być mnóstwo, nie mówiąc już o róznych cenach rynkowych tego samego produktu). Robocizna też może być mocno rozstrzelona.

Ale generalnie ja też zgadzam się z Robertem, że ok.3tys.

Ja jeszcze miałam tak, że jak już przychodziło do zakupu to okazywało się, że pomimo, że coś tam sobie założyliśmy, można kupić lepszy produkt... tylko trochę dopłacając - no bo przecież to bedzie na lata to warto. Tylko, że z tych małych niby pojedynczych sumek zbiera się na koniec pokaźna kwota :)