BESZO 20.11.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Robercie poruszyłeś temat kosztorysu czy jako doświadczony architekt możesz napisać czy koszty w zleconym kosztorysie są realne? Chodzi mi o to czy mając taki kosztorys wg cen średnich można oczekiwać wybudowania własnego domu poniżej wyceny? Często słyszę od inwestorów, że przekroczyli swój budżet ciekawe czy odnoszą się do zleconych kosztorysów czy swoich możliwości finansowych;) Mnie udało się zaoszczędzić na SSO kilkanaście tysięcy i nie wiem czy mam się cieszyć z tego czy przyjąć to za normę. Od jakiegoś czasu strasznie nurtuje mnie to pytanie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.11.2012 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jeśli weźmiesz do wszystkiego dobrą, ceniącą się firmę, pewnie dopłacisz. Jeśli część prac będziesz robił sam lub będziesz szukać ekip do poszczególnych prac, sam załatwiał materiały, prawdopodobnie zaoszczędzisz.Ja nie robiłem typowego kosztorysu. Sam, dzięki forum sprawdzałem ceny i na tej podstawie wyceniłem prace.Patrząc jednak na koszty domów wg projektów z mojej pracowni, zwykle sprawdza się cena ok 3000 /m2 pod klucz - oczywiście jeśli w wykończeniu nie szalejemy za bardzo. I moje wyliczenia wyszły bardzo podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 21.11.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Patrząc jednak na koszty domów wg projektów z mojej pracowni, zwykle sprawdza się cena ok 3000 /m2 pod klucz . Ale których metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.11.2012 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 powierzchni wszystkich pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 21.11.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Ostatnio czytałem wywiad z Koniecznym o jego betonowej arce. Podawał podobny przedział cen (2500-3000), jako ten "który się zazwyczaj sprawdza". Na ile mogę się mądrzyć w nie swoim dzienniku - o ostatecznych kosztach decyduje wykończeniówka. Zachowując dobry standard ciężko jest poniżej tego poziomu zjechać, natomiast łatwo jest wydać dużo więcej. Jednocześnie wykończeniówka jest z reguły nieodzyskiwalna. Tzn. designerski kibelek czy bateria relatywnie najmniej wpływają na cenę domu przy odsprzedaży. A moim zdaniem minimalizm jest cholernie drogim stylem urządzania wnętrz, jeżeli nie najdroższym. Pomijając już taki "drobiazg" jak odpowiednio duża, odpowiednio atrakcyjna wizualnie przestrzeń, żeby wyglądał dobrze wymaga moim zdaniem absolutnie perfekcyjnego wykonawstwa, doskonałej jakości materiałów i odpowiednio dobieranych (z reguły naprawdę drogich) elementów (armatury, mebli etc.). W każdym razie mnie nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.11.2012 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 O minimalizmie to właśnie pisałem. Mnie również nie stać... Po drugie nie jestem typem osoby, której przeszkadza każdy drobiazg Wręcz lekki nieporządek jest wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 21.11.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Sęk w tym, żeby tak zaprojektować, żeby wyglądało super i jednocześnie nie pochłonęło fortuny A co do kosztorysów, to żeby kosztorys był jak najbardziej prawdopodobny to trzeba już na etapie jego sporządzania podjąć decyzje: jaki materiał, jaka konkretna firma (co nie jest takie proste). Kosztorysant przyjmuje ceny na podstawie zeszytów Sekocenbudu, które nie zawsze pokrywają się z cena rynkową (tymbardziej, że odmian i cen jednego materiału może być mnóstwo, nie mówiąc już o róznych cenach rynkowych tego samego produktu). Robocizna też może być mocno rozstrzelona. Ale generalnie ja też zgadzam się z Robertem, że ok.3tys. Ja jeszcze miałam tak, że jak już przychodziło do zakupu to okazywało się, że pomimo, że coś tam sobie założyliśmy, można kupić lepszy produkt... tylko trochę dopłacając - no bo przecież to bedzie na lata to warto. Tylko, że z tych małych niby pojedynczych sumek zbiera się na koniec pokaźna kwota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 22.11.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Tylko, że z tych małych niby pojedynczych sumek zbiera się na koniec pokaźna kwota Właśnie takie drobiazgi potrafią rozwalić każdy budżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.11.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Super ekstra Ja tez nie mogę się doczekać ocieplenia... na razie mój dom to same cienkie ramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.11.2012 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Fakt, że to fajna sprawa. Po stanie surowym i wsadzeniu okien, najbardziej intrygująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 22.11.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 PuzzleHouse! Świetnie:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.11.2012 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Znaczy mam tak go zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 22.11.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Znaczy mam tak go zostawić? Nie miałabym nic przeciwko;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.11.2012 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 tu już nie... ale fajny pomysł... gdybym chciał go wykorzystać (wraz z nazwą) to się odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.11.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A jaką masz grubość ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.11.2012 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Różnie. w większości 15cm, na wschodniej ścianie parteru 20, strop od dołu 16 i jeszcze parę miejsc od 6 do 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.11.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Yhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 23.11.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Różnie. w większości 15cm, na wschodniej ścianie parteru 20, strop od dołu 16 i jeszcze parę miejsc od 6 do 22 Jakbym czytała siebie! U mnie też ocielenie z każdej strony ma inną grubość od 6cm, po 15, 20 do 25cm w niektórych miejscach przy oknach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 23.11.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 PuzzleHouse! Świetnie:D. ale chwytna nazwa! hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 23.11.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 " Cytat Napisał rasia Zobacz postPuzzleHouse! Świetnie." Dobre ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts