Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, ale tacy inwestorzy nie zlecają takiego projektu przypadkowo.

I wcale nie wszystko jest zrobione zgodnie z projektem i naszymi oczekiwaniami... Ale to nie ja tam mieszkam, a efekt i tak jest niesamowity :)

Ne przywiązujcie zbytnio wagi, do tego co mówię o kosztach. Trzeba było dopasować się do formuły programu :), ten dom jest chyba najskromniejszy ze wszystkich tam pokazywanych:)

Robert, wrócę na moment do Twoich okien. Przy okazji ich montażu Oliwka pytała Cię o głębokość profili, tzn. czy w ciągu okien stałych i przesuwnych jest ona jednakowa... Czy dobrze zrozumiałam, że zwiększyłeś grubość/głębokość ramy okna stałego ( w kierunku wnętrza) do wartości przesuwnego?

Chodzi o to, żeby nie było uskoku, tak?

Robercie, cudnie odbijają się twoje piękne widoki w szybach. Czy to efekt jakiejś powłoki na szybach czy bonus miejsca? Wyczytałam, że okna są trzyszybowe MB86Aero z Pressglass czy te parametry powodują taki efekt? Bajka:D

Gratuluję reportażu - piękne wnętrza. Czy możesz przesłać mi namiary na wykonawcę rolety w łazience? Ucieszyłam się jak zobaczyłam, że jest możliwość zamontowania elektrycznej rolety - chciałabym wykorzystać to rozwiązanie w salonie do moich dużych przeszkleń:) Aha i jeszcze jedno - co to za wanna?

Robert - bryła coraz piękniejsza. Uwielbiam oglądać takie domy.

Dalej sami przyklejacie? Super Wam to idzie.

Ciekawi mnie Twoje rozwiązanie dachu (chodzi mi o to, że attyki nie wystają ponad powierzchnię dachu) - czekam aż pokażesz efekt końcowy.

Mnie etap ocieplania cieszył równie mocno jak okna, dach. To taka duża rzecz do przodu.

I muszę się pochwalić u mnie też wszystko się pięknie odbija w szybach - uwielbiam ten efekt :D.

Pozdrawiam

EZS, krzysztof5426 bardzo się cieszę, że podoba się i osobom nielubiącym z reguły współczesnych wnętrz :)

gdytom, wewnętrznej taśmy nie dawali. U mnie profil ramy jest od środka schowany w grubości wylewki, a pod nim ułożyliśmy XPSa. Jeśli chodzi Ci o system ślusarki, to Aluprof - w dzienniku gdzieś przy wstawianiu okien podawałem dokładną nazwę systemów.

Klamki, jak się okazało, mogą być dowolne po zastosowaniu specjalnej przekładni. Zły jestem jak diabli na moich montażystów, bo wystarczyło wcześniej spytać producenta okuć (Roto). Niestety, sam to sprawdziłem już po tym jak nawiercili otwory pod standardowe przez nich stosowane, a tych (otworów) fajne klamki nie zasłonią. I będę miał standard z Roto, za to czarne :(. Podobnie spieprzyli z kontaktronami, choć dokładny ich model podałem przed montażem. To ogromne minusy + kilkumiesięczne opóźnienie sprawiają, że nazwa tej firmy się tu nie pojawi.

BESZO, te odbicia to kwestia usytuowania względem stron świata i zachodzącego słońca. Na północnej stronie takich ładnych odbić nie ma.

Producentem automatycznej rolety jest SELT. Chodzi niestety dużo wolniej niż to pokazano na filmie. Wanna - zabij - nie pamiętam. Inwestor sam wybierał, my akceptowaliśmy. Oryginalnie w projekcie była seria Il Bagno Laufena.

adk, dzięki. Wszystko klei teść z kolegą. Niestety nie zdążyliśmy przykleić styropianu na południowej elewacji. Na szczęście tu nie ma dużych powierzchni ścian. Mnie też bardzo cieszy docieplenie, dlatego tyle zdjęć.

Detal attyk łatwy nie jest. Nie ma być też obróbki blacharskiej - dodatkowo zaoszczędzone pieniądze. Myślę, że wyjdzie dobrze. Ale to na wiosnę, bo panowie dachowcy nie znaleźli już dla nas czasu.

A tak poza tym:

Wciąż robi się wentylacja przez forumowicza z FM. Miało być zrobione w dwa dni. Oczywiście nie jest, a ja wciąż słucham co to nie wypadło. Za dwa dni mija miesiąc od umówionego terminu - z tego tydzień sam pozwoliłem przełożyć ze względu na wylewki. Oby efekt był wart moich nerwów.

Druga rzecz - odwierty pionowe do PC. Nowe prawo obowiązujące od stycznia 2012 jest poje...e. Inaczej tego nazwać nie można. Odwierty w gminie zostały zgłoszone. Nie obyło się bez problemów, ale to już mam za sobą - pani początkowo stwierdziła, że potrzebuję do tego aktualną mapę do celów projektowych. Na szczęście dyskusje pomogły, kilka rzeczy projektant musiał jeszcze uzupełnić. Zgoda jest. Ale... teraz musiałem zrobić "plan ruchu" dla Okręgowego Urzędu Górniczego ze względu na lokalizację w "obrębie górniczym". Dodam, że nie ma tu szkód ani eksploatacji górniczej i nie jest takowa przewidywana. Więc teraz czekamy, aż OUG zatwierdzi i odeśle do starostwa (po co znów tam?) projekt decyzji. PARANOJA URZĘDNICZA. Oczywiście wniosek można złożyć dopiero po wpłaceniu 505zł opłaty. Nie znają przepisów jakoby wszystko co związane z budownictwem mieszkaniowym było wyłączone z opłat. Po uzyskaniu (miejmy nadzieję) pozytywnej decyzji, będę pewnie wnioskował o zwrot kasy.

Jutro na budowę przyjeżdżają kręgi betonowe. Jeśli uda mi się na jutro załatwić koparkę i żwir, będzie gotowa studnia chłonna.

Następnie przechodzimy do zabudowy z GK - brakujące ścianki, sufity itp.

A za chwilę jedziemy na urlop...8-)

No to bedzie to napewno zasluzony urlop :-)

Co do odwiertu moze sa obawy ze sie dowiercisz do jakis lupkow :-)

Dziekuje za odpowiedz osnosnie fartucha , mnie chodzilo czy oprocz zewnetrznych fartuchow epdm masz moze tez wewnetrzne tasmy w jakims systemie i o nazwe tego systemu mi chodzilo. ale skoro nie masz nic wewnatrz to ok.

Jeszcze pytanie odnosnie kontaktronow - z racji ze tez bede mial Aluprofa stolarke, mozesz prosze przyblizyc temat. O jakie kontaktrony Tobie chodzilo i co zle zostalo wykonane.

Pozdrawiam

Kontaktrony wcześniej testował jeden z moich klientów, też na Aluprofie i podał mi model, na który się zdecydował. Ufam mu i poprosiłem o takie same.

Ale mieli je wstawić przed osadzeniem ram. Oczywiście jakoś zapomnieli, jakżeby inaczej... A potem to już ciężko, żeby były super dobrze zrobione: a tu okucie przeszkadza, a tu coś... Malo profesjonalnie w każdym razie. W salonie mam wciąż piękny zewnętrzny i brązowy!!! Odnoszę wrażenie, że dla nich okna to szyby i ramy. Klamki czy kontaktrony to już moje widzimisię. Czepiam się!

no niestety z planem ruchu jest troche zachodu- pamiętaj również żeby poźniej geodeci nanieśli Ci na mapach odwierty oraz upomnij się w Urzędzie Górniczym, żeby poźniej oddawli Ci projekt odwiertów- im nie jest do niczego potrzebny a ty musisz go mieć (no chyba, że zrobili Ci więcej kopii-my mieliśmy tylko jedną) Edytowane przez koktajl