Paweł D. 14.01.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Świetna bryła i szczerze zazdroszczę etapu prac. pozdrawiam demon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.01.2013 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Dziękuję bardzo i witam kolejnych budujących architektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 14.01.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Roberto, wróciłeś już z Krety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.01.2013 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 tak, to tylko weekendowy wypad w związku z tamtejszym projektem. A gdzie to się tak wiadomości szybko rozchodzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekVeB 14.01.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Robercie, gratuluje projektu i dotychczasowej realizacji. Sporo fajnych rozwiązań. Osobiście dałbym się pokroić za możliwość ulokowania takiej bryły na mojej działce, ale niestety cierpię przez lokalny MPZP (kąt 37-45 st, pokrycie dachówka lub mat. o fakturze dachówki, okap wystawiony na min 0,6m od ściany , akcentowanie poziomów okapu i cokołu na elewacji, symetryczne rozmieszczenie otworów okiennych w ścianie szczytowej, stolarka o drobnej artykulacji ...... no i parę innych kwiatków) Gdyby chociaż dali spokój z tymi okapami to już prędzej bym to przełknął. Podobny zgryz miał z tego co pamiętam forumowy "dr_au". Mimo tego że działka jest w pięknej okolicy (Dolinki Podkrakowskie) myślałem już nawet o jej sprzedaży i poszukaniu czegoś w innej okolicy Krakowa ale jak przeanalizowałem MPZP innych okołokrakowskich gmin to mam wrażenie że przy ich tworzeniu wykonano proste CTRL+C --> CTRL+V z małymi korektami. Dla chcących budować się wokół Krakowa szansa na dom "bez dachu" (jak to mówi moja żona) żadne. (Chyba że mnie ktoś z błędu wyprowadzi). Tak więc podsumowując - jeszcze raz wielkie gratulacje. Życzę owocnego zakończenia budowy. Ps. Jeszcze pytanie zawodowe. Przeszukując wujka google w poszukiwaniu informacji nt. możliwości odstępstw/zmiany/obejścia zapisów MPZP natrafiłem na forum w którym ktoś się chwalił że udało mu się to (zastosowanie dachu płaskiego przy wskazaniach co do kąta 35-45) poprzez stworzenie takiej koncepcji, która zakładała zastosowanie na całej powierzchni dachu - tarasu vel ogrodu. Osobiście trochę mi się nie chce w to wierzyć (ale cóż nadzieja umiera ostatnia ) - Myślisz, że taki manewr jest wykonalny/niewykonalny/zależny od interpretacji urzędnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.01.2013 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Tak, znam te krakowskie zapisy. Ten dom też miał bardzo podobne wytyczne: http://rsplus.pl/projekty/jednorodzinne/krakow_slaskiego/krakow_slaskiego.php . Trzeba się było trochę nagimnastykowaćNiestety, gdy jest plan, niewiele można zrobić. Zdecydowanie łatwiej przy WZ. Tu na forum tez znajdziesz kilka przykładów kiedy się udało - wszystko zależy niestety od urzędnika, ale też czasem architekt może podpowiedzieć, w którą stronę można próbować - nie gwarantuje to sukcesu ale daje cień szansy. Dach pogrążony (spadki do środka), dach schowany za attyką, czy też właśnie taras na dachu to są różne sposoby na obejście takich zapisów. Rzadko, ale czasem uda się je przeforsować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 14.01.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Maciekveb - zaiste znajomo brzmi plan. Podejrzewam, ze gmina Wielka Wieś. Podobnie jest w Bibicach, Zielonkach etc. Niezłe zapisy planu mają natomiast Bolechowice. Można ta, zrobić dach bezokapowy, jest też furtkę pozwalająca na odstępstwa. Natomiast mnie (a raczej architektowi) udało się znaleźć satysfakcjonującą formę zgodna z zapisami planu, chociaż trwało to dwa lata i czterech architektów zaliczyłem po drodze. Wizualizacje do obejrzenia w dzienniku. Znajomy architekt zaprojektował sobie tez kiedyś ciekawy dom w Wielkiej Wsi (choć ostatecznie budował chyba nie do końca zgodnie z planem). Edytowane 15 Stycznia 2013 przez dr_au Pisałem post na tablecie, trzeba było poprawić efekty działania autokorekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekVeB 14.01.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Tak podejrzewalem. Nie twierdzę, ze w takich ramach nie da się stworzyć fajnej architektury - czego doskonałym przykładem jest projekt domu dr_au ( na prawde bardzo fajny projekt doktorze oba dzienniki oraz komentarze przeczytałem od a do z choć na razie się nie ujawniałem.) Wszystko jest fajnie do momentu gdy człowiek natrafia na takie cacko "bez dachu" i odzywają się pierwotne intynkty heh... A tak z innej beczki , Robercie czy mógłbyś wrzucić jakieś dokładniejsze zdjęcia tej czarnej żywicy jaką masz w mieszkaniu - ciekawy jestem efektu a linki z twojego poprzedniego dziennika nie odpalają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekVeB 14.01.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Tak przy okazji i off topic - dr_au - gmina Jerzmanowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 15.01.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Kraków to rzeczywiście ciężki grunt dla płaskodachowców Ale nie dalej jak trzy/cztery tygodnie temu nasz architekt przekonał urzędników do odstąpienia od zapisów o dachu spadzistym (gmina Zielonka) w związku z "wybitnymi wartościami jakie wnioskowany projekt wniósłby w tamtejszy krajobraz" czy coś w ten deseń W każdym razie przeszło za pierwszym razem i bez większych oporów. Drugą linią obrony jest jak wspomniał Robert, taras lub zielony dach dla "zwiększenia" powierzchni zielonych ale to sprawdza się przy małych; wręcz mikroskopijnych działkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 15.01.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Robert czy mógłbyś podać dokładne wymiary twoich przeszkleń (chodzi mi o najwyższe jakie masz zamontowane) i dokładny opis parametrów? Znajduję bardzo rozbieżne informacje w sieci dot. max wysokości okien przesuwnych nawet w ramach tego samego producenta - tj. różni instalatorzy podają różne max. wysokości skrzydła. A może znasz jakiś system - nie koniecznie przesuwny, może być jakaś harmonijka - o większych możliwościach wysokościowych jednocześnie bardziej ciepły niż zimny ? Chcemy za wszelką cenę uniknąć naświetli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekVeB 15.01.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 M.A.G. o wariancie "z wybitnymi wartościami wnoszonymi w teren" coś słyszałem ale dla przypadku budynku użyteczności publicznej a nie dla domku. Ale dzięki za informację - będę miał na uwadze jak już na poważnie zabiorę się za projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 15.01.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 maciekVeB - zależy od konkretnego planu i musisz go po prostu doczytać. Gmina może zostawić sobie furtkę pozwalającą na coś takiego, ale nie ma takiego obowiązku, może to zrobić tylko w niektórych planach itp. Np. plan dla Zabierzowa i Kochanowa takiego wyjątku nie zawiera, plan dla Bolechowic i Zelkowa - o ile pamiętam tak. Z tego co zerknąłem na szybko do planów w Jerzmanowicach dla Twojej działki może być taki wyjątek. Jest np. w planie dla Przegini (par. 7): "Dopuszcza się odstępstwa od wymienionych zaleceń dla budynków o nowatorskich rozwiązaniach, wysokich walorach estetycznych i nie stanowiących dysharmonii z otaczającym krajobrazem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekVeB 15.01.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 dr_au - słuszna uwaga, ale z tego co przejrzałem plan dla Przegini to akurat par.7 uległ zmianie w późniejszej uchwale i już tej furtki nie ma. (co prawda pojawiła się inna -Dla fragmentów obiektów dopuszcza się możliwość realizacji dachu płaskiego lub o nachyleniu do 10 proc. wyłącznie w sytuacji, gdy wysokość tej części obiektu po realizacji nie przekracza 4,0 m; - furtką jest to, że nie zdefiniowane jest tu słowo "fragment";) ). Niestety mnie akurat dotyczy Plan dla Jerzmanowic i to w wersji "hard core" bo dla Jurajskiego Parku Krajobrazowego - Dolinki Krakowskie a tam takiej furtki nie ma chociaż spróbuje podpytać co nie co w tym temacie w UG. (Jakaś nadzieja jest bo dla Przegini ta nowa furtka jest dopuszczalna dla zabudowy właśnie na terenie tego samego Parku Kraj) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.01.2013 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 A tak z innej beczki , Robercie czy mógłbyś wrzucić jakieś dokładniejsze zdjęcia tej czarnej żywicy jaką masz w mieszkaniu - ciekawy jestem efektu a linki z twojego poprzedniego dziennika nie odpalają Pozdrawiam to poprawiony link: http://rsplus.pl/projekty/wnetrza/tychy_mieszkanie/tychy_mieszkanie.php A tu jeszcze z bliska: http://rsplus.pl/pub/podloga.jpg W rzeczywistości nie ma takich jasnych plamek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.01.2013 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Robert czy mógłbyś podać dokładne wymiary twoich przeszkleń (chodzi mi o najwyższe jakie masz zamontowane) i dokładny opis parametrów? Znajduję bardzo rozbieżne informacje w sieci dot. max wysokości okien przesuwnych nawet w ramach tego samego producenta - tj. różni instalatorzy podają różne max. wysokości skrzydła. A może znasz jakiś system - nie koniecznie przesuwny, może być jakaś harmonijka - o większych możliwościach wysokościowych jednocześnie bardziej ciepły niż zimny ? Chcemy za wszelką cenę uniknąć naświetli. Najwyższe są na parterze, fasadówka(MB TT50) i HS (MB 77HS): 274mm, szerokość przesuwnego skrzydła ok. 2,5m. Z tego co mi wiadomo, HSy możliwe są do 300mm wysokości w systemach takich jak Schueco czy Aluprof. ...i do 600! taka PanoramAH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekVeB 15.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Robercie, gratuluje publikacji w muratorze. Właśnie sobie uświadomiłem, że pewien dom w krakowie który mi się bardzo podoba (i dość często go widuje) jest Twojego autorstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 15.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Który, który? Muratora niestety zazwyczaj nie kupuję - nie ma wydania tabletowego, a do kiosku rzadko mi się chce chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.01.2013 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 To lutowy numer już się ukazał? Dziękuję. To właśnie ten dom tak Ci się podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekVeB 15.01.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Tak Robercie, to ten dom z publikacji. Wyróżnia się dość poważnie ( w dobrym tego słowa znaczeniu) na tle mocno chaotycznego otoczenia z pomarańczowo, żółto, morelowym blokowiskiem za nim. Dość często tamtędy przejżdżam odwiedzając przyjaciół. obserwowałem ten dom od momentu powstawania. Ciągle coś ciekawego w nim zauważam. Ostatnio - oświetlenie działki ukryte w obróbce blacharskiej ogrodzenia. Niezły patent. Muratora nie kupowałem już od paru lat, ale ostatnio odkryłem że w związku z przynależnością do Izby mogę sobie taką prenumetę czasopisma okołobranżowego zamówić za free :)i teraz dostaję co miesiąc do skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts