Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W przyszłości może Fibaro.

Teraz standard z powodu dodatkowych kosztów, czy z braku przekonania do dostępnych rozwiązań?

Tez czytałem o Fibaro i wg opisów ten system daje możliwość zrobienia domu inteligentnego w dowolnym momencie ale czy budując nowy dom nie lepiej zrobić to już na tym etapie?

fomicz, główny powód to oczywiście pieniądze. Nie stać nas na wywalenie kilku (kilkunastu?) tysięcy. Tym bardziej, że okablowanie robiliśmy dwa razy (drugi raz po włamaniu).

Drugi powód to skomplikowanie systemów. Mam jaką taką orientację i przez wątki na forum, i doświadczenia moich klientów. Są oczywiście w miarę proste w użytkowaniu systemy, które kosztują niemało. Można też zrobić tanio, ale trzeba się na tym znać. A ja nie czuję się na siłach sam to wszystko potem ogarnąć. Nie żebym był całkowicie noga w tym temacie, ale to mnie raczej już przerośnie. Z kolei potem prosić się o przyjazd i programowanie nowego bajeru za każdym razem gdy coś nowego wymyślę nie wchodzi w grę.

Moi klienci związani z informatyką odradzali wszelkie systemy bezprzewodowe. Jeśli jednak to co widziałem w salonie będzie tak działało u mnie, w zupełności mi wystarczy. No i plus, że mogę to zawsze zrobić później, kiedy już się otrzęsiemy z kosztów budowy i rozbudowywać system w miarę potrzeb. Zresztą do tego czasu to jeszcze wiele się w systemach bezprzewodowych może wydarzyć :)

• 2 weeks później...

Witam!

Ładny domek będziecie mieli:)

A w kwestiach budowlanych, co zaplanowaliście w tym prześwicie? On ma tylko ładnie wyglądać? Nie obawiasz się, że będzie tam hulał wiatr?

Edytowane przez Hvar
Uuups... nie zamierzałam zaszkodzić... :)