Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

wielkie dzięki Robercie ! stronę Leona już odwiedziłem.. widzę, że mamy bardzo zbieżne podejście, choćby do kwestii drzwi, dla mnie takie "wtopienie" się drzwi w ścianę jest świetnym pomysłem.. pozdrawiam i oczywiście nieustannie kibicuję ! eh kiedy ja będę na takim etapie budowy...

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam właściciela fajnego projektu na polskich drogach :)

Obserwuję ten dziennik i śledzę wszystkie postępy. Również budujemy domek (no może nie taki) ale też nowoczesny , a do tego bardzo lubię tematy budowlane (zawsze chciałam studiować budownictwo, ale los chciał inaczej) i szukam w internecie różnych relacji z budowy, czy różnych innowacji budowniczo - architektonicznych :)

Mam pytanie dotyczące schodów - też mamy w projekcie schody ażurowe, jednobiegowe i interesuje mnie stelaż - jaka jest jego grubość i długość. Długość chyba musi być dłuższa, bo część będzie zalana posadzką? - jak mniemam.

Bardzo proszę o odpowiedź - troszkę przejrzałam komentarze, ale nie spotkałam takich informacji.

Za to widziałam jakieś elaboraty odnośnie funkcjonalności - proszę nie przejmować się takimi wpisami

Każdy z nas jest indywidualny i może budować to, co się jemu podoba, a nie sąsiadom........Amen. :)

Dzień dobry,

projekt bardzo mi się podoba! Właśnie jestem na ostatnim etapie projektowania nowoczesnego domu na terenie Chorzowa i bardzo przydałaby mi się Twoja pomoc Robercie. Nasz dom ma spore oszklenia, jak to powiedział nasz przyjaciel "jak w sklepie" :-) , jednak dobre szyby to niemały wydatek i chcielibyśmy to oszacować na etapie projektu żeby nie przeszarżować. Czy mógłbyś polecić kilka firm, do których wysłałeś zapytania dotyczące okien i dostałeś w miarę rozsądne ceny. Okna mają być aluminiowe (Aluprof), trzyszybowe, bezpieczne, w grę wchodzę również witryny i szklane ściany w domu. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Trzymam kciuki za Twój piękny dom i brak opóźnień na budowie!

Witam właściciela fajnego projektu na polskich drogach :)

Witam, nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi drogami...

Mam pytanie dotyczące schodów - też mamy w projekcie schody ażurowe, jednobiegowe i interesuje mnie stelaż - jaka jest jego grubość i długość. Długość chyba musi być dłuższa, bo część będzie zalana posadzką? - jak mniemam.

Bardzo proszę o odpowiedź - troszkę przejrzałam komentarze, ale nie spotkałam takich informacji.

Belki policzkowe opisywałem - to kątowniki stalowe o wysokości 20cm. Długość moich belek nic Ci nie da - na pewno masz inną ilość stopni. Z kolei mocowanie zależy od wcześniej przygotowanego fundamentu. U mnie nie na końcu belek, bo wcześniej planowałem inną konstrukcję, a teraz musiałem kombinować.

Za to widziałam jakieś elaboraty odnośnie funkcjonalności - proszę nie przejmować się takimi wpisami

Każdy z nas jest indywidualny i może budować to, co się jemu podoba, a nie sąsiadom........Amen. :)

eee, to całkiem fajna dyskusja była :)

I tego, i tego.Żeby nie było, że narzekam na swoją pracę - nie, absolutnie - wręcz uwielbiam ją.

Ale zabrzmiało to trochę na zasadzie: mają kupę zabawy przy moim projekcie i jeszcze chcą za to ciężką kasę.

Często możemy (my projektanci) spotkać się z takim podejściem klientów. No ale cóż,.. Odpowiadam wtedy, że nic w takim razie prostszego. Na początek kartka i ołówek wystarczą :)

Poprawię się: mówiłem o potencjalnych klientach, pytających o usługę. Zwykle z takimi się nie dogaduję już na początku podczas pierwszej rozmowy, więc na szczęście nie zostają moimi klientami.

Drzwi, hmmm, będziemy testować i pytać jeszcze. "Progu" nie będzie żadnego. Jest tam tylko dylatacja w posadzce (zwykle żywicy epoksydowej). Na zdjęciu z uskokiem jest akurat łazienka - różnice poziomów będą zniwelowane przez zastosowane wykończenie podłogi.

Mam pytanie odnośnie pewnych kosztów.

Wybrałeś Leona, którego nie znam , ale wiem ,że szukałeś też w PIU i Lualdi, które z kolei znam.

Czy różnica kosztów warta jest zachodu pomiędzy tymi firmami a Leonem?

W Lualdi miewam do 20% rabatu od oficjalnych cen katalogowych.

PS Korek jest fajny ale nawet ten woskowany i silnie prasowany trzeba jednak prędzej czy później wymienić, chociaż to niewielki problem.

Edytowane przez 2112wojtek

Robercie, czy mógłbyś coś więcej napisać na temat posadzki z żywicy. Bardzo podoba mi się to rozwiązanie, jednak mój architekt stwierdził, że to bardzo często pęka, wygląda jak gumolit oraz kosztuje koło 300zł/m2. Bardzo ciekawi mnie sam sposób "instalacji" podłogi, ile trzeba czekać na jej wyschnięcie i jak wygląda sprawa poprawek po czasie, gdy np. podłoga pożółknie. Dzięki!

Wojtku, ceny za Sary Leona są mniej więcej na poziomie zeszłorocznych cenników PIU. W tym roku PIU dość znacznie podniosło ceny za skrzydła.

Po drugie Leon jest elastyczniejszy jeśli chodzi o niemodułowe wysokości. Rabaty pewnie wynegocjujesz na podobnym poziomie.

Ja jeszcze wykupiłem opcję bez montażu, więc w późniejszym czasie odliczę różnicę VATu. A Lualdi Porte, jak wiesz, są jednak znacznie droższe.

Jakości nie porównam, bo innych na żywo nie widziałem (nie licząc targów, ale tam zawsze tylko jeden producent).

a'propos posadzki z żywicy - miałam mieć w łazience, mam namiar na żywicę a mąż znalazł jakieś informacje, że to wydziela coś szkodliwego z siebie :confused:

wydziela czy nie wydziela??? oto jest pytanie..

Beehive, żywice są bardzo różne.

W wątku o moim mieszkaniu ( w stopce) znajdziesz kilka informacji. Z mojej czarnej jestem w 100% zadowolony - ale zaznaczam, że nie jest idealnie gładka.

Widać, że Twój architekt po prostu nie lubi żywic - chyba niewiele o nich wie. Ja jeszcze nie widziałem pęknięcia, tyle też nie płaciłem i na pewno moja quarzkolor nie wygląda na gumolit :) Moją układa wyspecjalizowana firma, o ile dobrze pamiętam kilka dni od aplikacji nie można było po niej chodzić - i trochę wtedy śmierdzi. Czarne nie żółkną, poprawek nie miałem, więc nie wiem.