robert skitek 10.05.2013 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Witam Robercie, Czy celowo nie tynkowales scian gdzie beda zabudowy po sufit? Pozdrawiam i dzieki za namiary na drzwi Celowo - bo i po co mi za szafą tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 10.05.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 a'propos posadzki z żywicy - miałam mieć w łazience, mam namiar na żywicę a mąż znalazł jakieś informacje, że to wydziela coś szkodliwego z siebie wydziela czy nie wydziela??? oto jest pytanie.. Powiem tak: mają odpowiednie atesty do stosowania w budownictwie. "Coś" pewnie wychodzi, podobnie jak z farb, klejów, lakierów. Używasz komórki? Ponoć szkodzi. To jak to w końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beehive 10.05.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 A mógłbyś podać orientacyjną cenę położenia 1 m2 takiej żywicy? Rozumiem, że ceny się dość różnią, ale koszt przekraczający cenę dobrego parkietu wydaje się niczym nieuzasadniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 10.05.2013 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Za dużo produktów i możliwości. Te co znam 120-250zł/m2 netto za gotową podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.05.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Rozumiem, że ceny się dość różnią, ale koszt przekraczający cenę dobrego parkietu wydaje się niczym nieuzasadniony. To dosyć osobliwe kryterium wyboru. Najlepszy parkiet nie zastąpi żywicy i odwrotnie. Po to mamy różnorodność materiałów z ich wszystkimi właściwościami, żeby wybierać takie, które odpowiadać będą nam nie tylko ceną ale właściwościami, sposobem użytkowania a przede wszystkim walorami estetycznymi. Trudno mi sobie jakoś wyobrazić dom rustykalny z posadzkami z polerowanego gresu, czy dom minimalistyczny z najpiękniejszą, inkrustowaną mozaiką parkietową nawet na wysoki połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 15.05.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Nie zgodze sie ze stwierdzeniem, ze zywica jest drozsza opcja. Policz dobrze np plytki, klej, fuga, robocizna. Podobnie jest z dobrej jakosci dechami, a przy ogrzewaniu podlogowym roznie z nimi bywa... Cena zywicy za m2 jest bardzo atrakcyjna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.05.2013 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Też tak uważam. Dobre gresy, klej i robocizna wyjdzie co najmniej tak samo. Nie ma co porównywać do parkietów, bo kto planuje mieć drewno nie wybierze żywicy ani płytek. Więc nawet gdyby parkiet był tańszy, to nie jest dla mnie rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beehive 15.05.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Jestem zupełnie nowa w tym temacie i zakochana w żywicy. Jednak proces technologiczny wytwarzania żywicy (jestem chemikiem) jest nieporównywalnie tańszy w porównaniu z dobrym parkietem. Jeżeli weźmiemy pod uwagę koszt wyhodowania drzewa (30 lat), przewozu, obróbki w tartaku itd, porównywalny koszt podłogi z żywicy jest niczym nieuzasadniony. No może jedynie tym, że jest to dość nietypowe rozwiązanie, jak na domy jednorodzinne w Polsce i nie ma konkurencji wśród producentów i wykonawców. Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.05.2013 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Nie jestem chemikiem, więc się nie znam Wszystko co jest wysoko przetworzone albo opiera się na opatentowanych technologiach tanie nie jest. Jednakże takie żywice (raczej z piaskiem kwarcowym) w budownictwie przemysłowym stosuje się od lat. I cena jest mniejsza - ale tam nikt nie patrzy na super dokładność przy wykonywaniu. To podłoga przemysłowa. W przypadku domów jednak każdy chciałby mieć idealnie jak lustro, a to się już wiąże z inną dokładnością pracy. Są na rynku dwuskładnikowe żywice do położenia samemu. Cena zachęcająca, ale czy uda Ci się zrobić to tak dobrze jak wyspecjalizowanej firmie? Nie sądzę. Producentów jest trochę na rynku, wykonawców też coraz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 15.05.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 . Producentów jest trochę na rynku, wykonawców też coraz więcej. Też tak myślę. Cena będzie spadać wraz z popularnością, generującą nowych wykonawców. Pamiętam początki ozdobnych posadzek epoksydowych w Polsce. Dwuskładnikowe, mieszane niemal gdzieś w stodole, bez dokładnych reżymów technologicznych raz były znośne innym razem nie do przyjęcia, eksperymentujący z proporcjami wykonawcy, próbujący naśladować technologie doświadczonych firm zagranicznych,parających się tym od lat,bo nie było środków na zakup licencji , wpadki oraz inne niespodzianki. Wiedza ( czasem "tajemna" + sztuczki ) i czas potrzebny do uzyskania perfekcyjnego wyglądu też kosztują. Ten sam problem ma do dzisiaj wielu producentów wanien akrylowych. Niby nic prostszego a w praktyce, akryl akrylowi nie równy. Technologie produkcji podobno tylko dwie a zaledwie kilka firm robi takie , o których produktach można powiedzieć " to jest to". Nie zapomnę miny jednego z moich inwestorów, który dostawał białej gorączki ( z niewiedzy) kiedy widział układanie płytek w niecce basenowej. Na koniec zapłacił cenę ponad 3 krotnie wyższą za ułożenie metra niż w salonie i nawet się przy tym nie skrzywił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdytom 19.05.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Robercie te 9 puszek elektrycznych w pracowni to jakies centrum dowodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 21.05.2013 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Siedzę cicho, ale stale tu jestem i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.05.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 gdytom: tak, jak najbardziej: centrum sterowania światłem i żaluzjami + wentylacja Katti, cieszę się bardzo. Ciekawe jak długo będziesz jeszcze na FM... Teraz już nie jesteś budująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 22.05.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 gdytom: tak, jak najbardziej: centrum sterowania światłem i żaluzjami + wentylacja Katti, cieszę się bardzo. Ciekawe jak długo będziesz jeszcze na FM... Teraz już nie jesteś budująca Jak to nie jestem ? Cała elewacja przed nami, ogród, wykończenie tarasu i podjazdu, ogrodzenie, tynkowanie śmietnika i magazynku, wykończenie środka, nad którym cały czas pracujemy, jeden pokój jest zupełnie nie ruszony meble, etc, etc, etc..... Kochani, jeszcze długo tutaj będę gościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.05.2013 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Niech Ci będzie . I nie żebym Cię gdzieś wyganiał. Cały czas miło Cię tu widzieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.05.2013 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Informacja dla tych, którzy musieli, tak jak ja, zapłacić za wniosek do OUG w sprawie odwiertów pionowych do pompy ciepła. Mimo, że nie mam szkód górniczych, teren jest górniczy i starostwo kazało uzgodnić "plan ruchu" w OUG Gliwice. Wszelkie opłaty skarbowe związane z budową domu, ale też wszystkich rzeczy do niego przynależących (podjazd, instalacje) są z mocy ustawy o opłacie skarbowej niepobierane. W urzędach gmin i starostwach powiatowych zwykle o tym wiedzą i nie pobierają opłat, ale taki OUG był zaskoczony i musiałem normalnie wpłacić 505zł. Po wykonaniu odwiertów zwróciłem się na piśmie do UM Gliwice, na którego konto musiałem przelać pieniądze, aby zwrócili mi nienależną opłatę. Trochę trwało ale pieniądze odzyskaliśmy. Podobno OUG już przygotował osobny wniosek dla takich jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuziaaa 25.05.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 witaj, czytam od roku forum muratora zwłaszcza Twój dziennik i dzięki temu poznaje troszkę tajniki budowania domu , ja jestem na etapie fundamentów i mam pytanie , bo każdy fachowiec mówi mi inaczej a kierownik budowy na urlopie , wiec nie chce go nękac, chodzi mi o izolacje wilgotnosciowa budynku bez piwnicy ale za to na bardzo podmokłym gruncie jakie preparaty jakich firm bo musze zamowic , hurtownia poleca system IZOHAN , proszę o opinie... może jeszcze inne typy i jaki styropian na to jakiej firmy , będzie to dla mnie najprostrze , ponieważ mi te kary produktu nic nie mowiaRobercie masz przepiekny dom ja schody będę miała takie ja TY. pozdrawiamzuzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 25.05.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 He Robert:D. Drzwi świetne:yes:Pytałeś o kamyki... Super białe spotykałam alpejskie, dolomitowe mają czasem różnokolorowe "wżerki "Zobacz tu: http://kamieniogrod.pl/otoczaki-duze.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 27.05.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Gratuluję kolejnej wygranej. Dom jest śliczny tylko ogród jeszcze bardzo ubogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 31.05.2013 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Zuziaaa, bardzo dziękuję. Jest bardzo wiele firm i systemów izolacji, również na ciężkie warunki. Nie znam badań Waszych gruntów i najlepszą odpowiedź da Ci projektant Twojego domu. Uprzedzam - żebyś zaraz nie wysyłała mi badań gruntu - na forum nie zajmuję się moją pracą. Rasia, wielkie dzięki - jak już będę na etapie kupowania kamieni, na pewno się przyda! Paciorki, dzięki! Gdzie tam jeszcze do ogrodu... No i wszystkim, którzy wsparli nas w internetowym głosowaniu serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts