DEZET 18.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Kilka dni nie zaglądałem, a tu zmiany, zmiany... Szczęka opada Bardzo podoba mi się pomysł z wklęsłym cokolikiem- na zdjęciach wydaje się bardzo duży, a to tylko 10x17mm. Plastik nie bardzo bym widział w tym miejscu- nawet czyszczenie czymś miękkim po pewnym czasie zostawi rysy. Anodowanie profili alu to chyba najlepszy pomysł lub... malowanie proszkowe, tylko cena wyszłaby kosmiczna:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adampepe 19.09.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 zdradzisz ile Cie ten dom już kosztował i ile w nim jest autentycznej powierzchni użytkowej ?..patrząc po ilości żelbetu kilka stówek poszło pewnie na stan otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 19.09.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Temat kosztów jest zawsze drażliwy, aczkolwiek nie zdziwiłbym się, gdyby SSO tego domu kosztował podobnie, albo nawet mniej, niż "tradycyjnego" domu. Jeżeli jeszcze uwzględnić pracę własną Roberta i rodziny, to już w ogóle. Żelbet wcale nie jest najdroższą rzeczą (a sam mam pół domu odlane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.09.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) adampepe - po pierwsze witam.Wyczuwam jakieś niezdrowe zainteresowanie. Już na wstępie sobie zakładasz po swojemu.Nie zamierzam publicznie mówić o finansach, ale Cię zaskoczę. SSO kosztował mnie dokładnie 750zł/m2 A co to znaczy autentyczna powierzchnia użytkowa??? Edytowane 19 Września 2013 przez robert skitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adampepe 19.09.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 zdrowe czy nie zdrowe..trudno to ocenić, szczególnie w taką pogodę. Własny dom wybudowałem,beton lałem,sam projektowałem ,pytam z ciekawości. Stąd też pytanie jakie przestrzenie wliczasz do pow uzytkowej przy wyliczeniach SSO..Skoro nie zdradzisz ile taki dom kosztuje, znaczy że dużo i to jest chyba oczywiste dla czytającego te słowo...a w 750zł/m2 troszkę mi trudno uwierzyć, ale nic innego mi nie pozostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.09.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Teraz sprawdziłem - kolega po fachu...Gdybyś zadał sobie odrobinę trudu bez problemu znalazłbyś powierzchnię mojego domu.Powierzchnia wszystkich pomieszczeń z garażem to 235m2. I tą właśnie powierzchnię liczyłem.Jeśli przychodzisz z założeniem poutyskiwania jaki to nieekologiczny i drogi dom buduję, to faktycznie - nie uwierzysz. Na szczęście wcale jakoś się tym nie martwię.Ale kolejne etapy były już znacznie droższe - to tak dla polepszenia Ci humoru. Edytowane 19 Września 2013 przez robert skitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adampepe 19.09.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Nie zamierzam epatować moją niechęcią do betonu..ludzie mają poważniejsze problemy dziś na ziemi. Mi humoru nie polepsza bądź nie pogarsza czyjeś szczęście bądź nieszczęście i nie tędy droga miły kolego po fachu. Oko fachowca widzi 100x więcej jak przeciętnego muratora, dobrze o tym wiesz. Prawdziwie ekologicznych architektów w Polsce jest kilku..więc nie będę tu nawet zaczynał rozmowy na ten temat bo nie ma o czym rozmawiać, zadałem proste pytanie,nie dostałem odpowiedzi,więc znikam.dr_au _tak,faktycznie, kosztorysy domów wskazują że SSO to zazwyczaj 20-30% kosztów domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 20.09.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 adampepe - bez urazy, ale masz sposób komunikacji, który odbieram (i chyba nie tylko ja) jako hmmm... ofensywny. Uwaga o procentowym udziale SSO w kosztach budowy domu jest niezrozumiała (nie o tym pisałem, nie tego dotyczyły moje szacunki, nie tego dotyczyło Twoje pytanie). Nie moje rybki, nie moje akwarium, więc myślę, że na tym możemy zakończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 28.09.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (...)zadałem proste pytanie,nie dostałem odpowiedzi,więc znikam. Adampepe, może warto się zastanowić, czy owo ''proste'' pytanie jest na miejscu:eek:... Robert, rewelacyjne te półki. Koniecznie bez frontów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 30.09.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Żelbet wcale nie jest najdroższą rzeczą (a sam mam pół domu odlane). Hmmm, przy dzisiejszych cenach stali i przy wyborze dobrej jakości betonu, to na pewno jest droższy niż większość innych technologii, ale czasami nie ma możliwości wykonania w inny sposób. Zresztą chyba każdy sam podejmuje takie decyzje. Robercie rzeczywiście ja też zastanawiałem się nad powierzchnią, może również przeoczyłem . Dopiero na Twojej stronie firmowej to znalazłem Przeglądając Twoje początkowe wpisy dopiero zwróciłem uwagę, że pomieszczenie techniczne masz na piętrze. Tam będzie PC, WM itp? Edytowane 30 Września 2013 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beyatka 30.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Szkoda, że ta nasza narodowa przywara "zawiści, zazdrości, przekąsu itp. ..." jeszcze się u niektórych nie-europejskowała ...... Przecież nikt nie zmusza nikogo do lubienia bądź nie-lajkowania tegoż np. dziennika...... A tak notabene - to w końcu ile kosztuje metr tego prześwitu ?!?!?!? Gratulacje Robercie - dom super, a podłogi to śnią mi się po nocy. Dzwoniliśmy do tej firmy i może uda się, że sen się spełni i też będę mieć śliczniutkie, gładziutkie podłogi - ha ha ha - a co niech mi też pozazdroszczą i wypisują, że burżuazja ślizga się bez fug :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 30.09.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Bardzo fajny dom wybudowałeś. Widziałem na Twojej www inne projekty - też , moim zdaniem, bardzo dobre. Mam pytanie. Czy jakoś dodatkowo ociepliłeś podłogę nad prześwitem? Masz bardzo duże okna. Poza sprawami cieplnymi pozostaje problem domów sąsiadów. Czy są jakieś wytyczne zalecenia co do wielkości okien i odległości od kolejnego domu? Na przykład mała działka - od dużego okna do płotu 5m i od płotu do domu sąsiada przepisowe 4m. Przy oknach jak Twoje może być problem z prywatnością.I już ostatnie kwestia. Prześwit przypomina mi bramy kamienic, gdzie zawsze wieje. Czy jakoś to przewidziałeś? W tym sensie, że usytuowałeś dom odpowiedni względem najczęściej wiejących wiatrów lub coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.10.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Robert, rewelacyjne te półki. Koniecznie bez frontów! Dzięki. Jak już pisałem, frontów nie planuję jeszcze długo, a może w ogóle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.10.2013 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Przeglądając Twoje początkowe wpisy dopiero zwróciłem uwagę, że pomieszczenie techniczne masz na piętrze. Tam będzie PC, WM itp? Tak, na dole nie ma miejsca . W pomieszczeniu jest PC i będzie pralka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.10.2013 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 A tak notabene - to w końcu ile kosztuje metr tego prześwitu ?!?!?!? Prześwitu nie liczyłem Gratulacje Robercie - dom super, a podłogi to śnią mi się po nocy. Dzwoniliśmy do tej firmy i może uda się, że sen się spełni i też będę mieć śliczniutkie, gładziutkie podłogi - ha ha ha - a co niech mi też pozazdroszczą i wypisują, że burżuazja ślizga się bez fug :) Dziękuję. Jeśli oni będą Ci robić podłogi, uzgodnij wcześniej wszystkie szczegóły i detale i patrz na ręce. U mnie niestety było trochę błędów i związanych z tym problemów. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.10.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Bardzo fajny dom wybudowałeś. Widziałem na Twojej www inne projekty - też , moim zdaniem, bardzo dobre. Mam pytanie. Czy jakoś dodatkowo ociepliłeś podłogę nad prześwitem? Masz bardzo duże okna. Poza sprawami cieplnymi pozostaje problem domów sąsiadów. Czy są jakieś wytyczne zalecenia co do wielkości okien i odległości od kolejnego domu? Na przykład mała działka - od dużego okna do płotu 5m i od płotu do domu sąsiada przepisowe 4m. Przy oknach jak Twoje może być problem z prywatnością. I już ostatnie kwestia. Prześwit przypomina mi bramy kamienic, gdzie zawsze wieje. Czy jakoś to przewidziałeś? W tym sensie, że usytuowałeś dom odpowiedni względem najczęściej wiejących wiatrów lub coś innego? Dziękuję. Pod stropem prześwitu jest oczywiście docieplenie. Nasze wszystkie okna (oprócz tych na pn skierowanych na ulicę) są skierowane w stronę gdzie domów nie ma. I raczej nie będzie. Wytyczne i zalecenia - kadruj widoki i dbaj o prywatność W prześwicie w lato jest bardzo przyjemnie, tylko delikatne i bardzo przyjemne powiewy. Późna jesienią i w zimie będzie gorzej. Już kiedyś pisałem - będziemy jeszcze starali się go osłonić zielenią. Edytowane 1 Października 2013 przez robert skitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beyatka 02.10.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jeśli oni będą Ci robić podłogi, uzgodnij wcześniej wszystkie szczegóły i detale i patrz na ręce. U mnie niestety było trochę błędów i związanych z tym problemów. Powodzenia! Oj to mnie zmartwiłeś - tak ładnie "wyglądali" przez telefon No cóż może zatem znajdę innych Dla zainteresowanych drzwiami z ukrytą ościeżnicą - bardzo dobre ceny ma firma Eclisse (przynajmniej mnie udało się takie wynegocjować z przemiłym Panem Radkiem) W zasadzie zajmują się przesuwnymi, ale ukryte też ostatnio robią Zapewne to nie ta półka co np. Leon, ale w końcu nie będziemy żyć 1000 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.10.2013 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 To nie tak, że ich odradzam. Wszystko po sobie poprawiali. Ale, jak już pisałem wcześniej, to ekipa głównie do posadzek przemysłowych na halach, więc należy wszystko uzgodnić wcześniej i pilnować. Leon to też głównie przesuwki. Ja tam też dostałem dobre ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 03.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Jak będą podwieszane listwy w salonie ? sa dosyć grube czy one są heblowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.10.2013 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Tak są heblowane, będą najpierw przykręcane do listew. I takie panele ok 60cm będziemy przykręcać do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts