Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

Wojtku, Dobrze się to czyta i przyjemnie wtedy o swoim działaniu myśli, ale chyba to nie do końca tak. A przynajmniej nie zostało to w ten sposób przemyślane i zaplanowane.

Brutalizmem nazwać trochę surowego sufitu w wymuskanym wnętrzu to gruba przesada. Nawet nieśmiało tego nie robiłem...

Taszyzm chyba polegał trochę na eksperymentowaniu na realizowanym dziele. Ciekawe byłoby takie podejście do realizacji (bo już chyba nie projektowania) wnętrza (a może i całego budynku).

:DNie do końca jasno się wyraziłem. Oczywiście,że nie ma mowy o brutalizmie. Nawiązałem jedynie do Twojej dygresji z widocznym betonem pod szkłem (w którymś tam wejściu w temacie) i do oceny przez oglądających betonowy efekt a nieco wstrzemięźliwie go oceniających.:cool:

Sam taszyzm-idea , masz rację, ale efekt formalny skłaniający do zastanowienia się nad niekontrolowaną fakturą "obrazu - betonu" i jej nieprzewidywalnym wyglądem , daje podobne działanie.

Element zaskoczenia dla samego twórcy jest czymś bezcennym, bo świadczy ,że jego dzieło ma dla Niego spory ładunek emocjonalny a i proces projektowania był w pewnym sensie kolejnym etapem i eksperymentem , no i w końcu wartościowym odkryciem, bo do wykorzystania w dalszej pracy.

Przypomina to trochę taki dowcip z brodą jak do grającego Mozarta silnie wzruszona Konstancja, ze łzami w oczach szeptem mówi "mistrzu grasz naprawdę przecudnie" na co mistrz zupełnie obojętnie : " eee, tak sobie tylko napier.....am".

O miłości klienta do "patentowych" rozwiązań nie wypowiadajmy się może. To temat jak granat z wyciągniętą zawleczką - szkoda tego ciekawego projektu i jego realizacji.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:DNie do końca jasno się wyraziłem. Oczywiście,że nie ma mowy o brutalizmie. Nawiązałem jedynie do Twojej dygresji z widocznym betonem pod szkłem (w którymś tam wejściu w temacie) i do oceny przez oglądających betonowy efekt a nieco wstrzemięźliwie go oceniających.:cool:

Sam taszyzm-idea , masz rację, ale efekt formalny skłaniający do zastanowienia się nad niekontrolowaną fakturą "obrazu - betonu" i jej nieprzewidywalnym wyglądem , daje podobne działanie.

Element zaskoczenia dla samego twórcy jest czymś bezcennym, bo świadczy ,że jego dzieło ma dla Niego spory ładunek emocjonalny a i proces projektowania był w pewnym sensie kolejnym etapem i eksperymentem , no i w końcu wartościowym odkryciem, bo do wykorzystania w dalszej pracy.

Przypomina to trochę taki dowcip z brodą jak do grającego Mozarta silnie wzruszona Konstancja, ze łzami w oczach szeptem mówi "mistrzu grasz naprawdę przecudnie" na co mistrz zupełnie obojętnie : " eee, tak sobie tylko napier.....am".

O miłości klienta do "patentowych" rozwiązań nie wypowiadajmy się może. To temat jak granat z wyciągniętą zawleczką - szkoda tego ciekawego projektu i jego realizacji.

Może czytałam zbyt pobieżnie lub coś przeoczyłam , ale czy ta wypowiedz typu :: Patrząc przez pryzmat wyimaginowanej percepcji ....." dotyczyła zestawienia luster na ścianach i betonowego sufitu ???

Piękny dom się szykuje:) nie będę ukrywać,że gdy widzę takie projekty i realizacje ściska mnie za serce- zazdraszczam:) mój domek będzie troche bardziej normalny, ale nie znaleźliśmy projektu gotowego domu nowoczesnego,który by nam odpowiadał, a na projekt indywidualny nie było nas stać.Cóż trudno,może kiedyś...

Super są te betonowe sufity, już kiedyś myślałam o takim w swoim domu (inspirując się betonowymi posadzkami), ale napotykałam opór męża i rodziny, że jak to będzie wyglądać,itp. a widzę,że wygląda rewelacyjnie.I teraz kiedy okazało się, że będziemy musieli zmienić terrivę na monolit, przypomnialam sobie o tym.A tu proszę-zaglądam dziś do Twojego dziennika i co widzę? betonowe sufity:) Wcześniej przeglądałam inne dzienniki budowy i nigdzie takich nie widziałam.Także będę zaglądać i czekam na dalsze postępy prac.Pozdrawiam

beatrycza, dziękuję. Ppodczas mojej budowy tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że jak kogoś stać na budowę domu, to i stać go na indywidualny projekt (no niekoniecznie u laureatów Pritzkera). A stropy, jak to stropy - nie pierwszy takie stosuję. Spójrz na jedną z ostatnich realizacji ULTRY (tak, to w Polsce):

1412768_640850425937135_887004282_o.jpg

powodzenia

Oczywiście, my tak z Wojtkiem możemy jeszcze długo :)

Pewnie tak, ale to tylko świadczy o zaangażowaniu w projekt i jego ideę nie tylko przez autora.:yes:

Być może takie podejście może też kogoś drażnić. Trudno! Niektórzy tak mają.

Chciałbym bardzo ,żeby w Polsce powstawała dobra architektura. Ta trafia do mnie, fascynuje i jest mi mentalnie bliska. Zawsze staram się zrozumieć skąd się bierze w głowie dobre wzornictwo, stąd chęć zrozumienia motywacji Roberta i prowokowanie Go do wypowiedzi na czasem dziwne tematy.

Widać, można i u nas tworzyć niebanalnie a przy tym też nienachalnie.

Widzę jak powstaje sporo nowych domów w manierze minimalizmu. Ba! powstają nawet powtarzalne gotowce. I niestety... coraz więcej jest udziwnień, chęci epatowania innością, wręcz szokowania a przecież można inaczej.

Antropologia sztuki architektonicznej może być zaskakująca.:D

Tyle mam na swoje usprawiedliwienie.

I niestety... coraz więcej jest udziwnień, chęci epatowania innością, wręcz szokowania .

Dlaczego cię to dziwi? Po pierwsze poziom sztuki dostosowuje się do odbiorców. Przecież inaczej nikt jej nie kupi a mecenasów jakoś brakuje. Po drugie jest grupa ludzi, którzy chcą eksperymentów, całkiem słusznie zresztą, jednakże na dostępnym im poziomie. Jeden będzie eksperymentował artystycznie, inny postawi gargamela bo jest właśnie na takim poziomie wrażliwości. Jest "inne" to znaczy, że jest Sztuka. Gdzie masz mądre programy mówiące w PRZYSTĘPNY sposób co jest piękne? Z twoich (bardzo ciekawych) postów przeciętny konsument "kiepskich" zrozumie pojedyncze słowa a jak nie zrozumie, to nie przyjmie. Gargamel jest swojski no i ma elementy całkiem jak z Dynastii :rolleyes:

:D

Dziękuję! Firma i studenci nie mają zastrzeżeń.

Proponuję użyć opcji filtrowania.

Przewrażliwiony jesteś :) Nie mam ochoty na polemikę. Po prostu byłam ciekawa Twoich projektów - nie znalazłam ich ani odnośnika do portfolio na forum.

Studenci wywołali uśmiech na mojej twarzy :cool: Czas pracy na uczelni mam za sobą. Wielu moich, również młodszych, kolegów wciąż w tym trwa. Ale to jeszcze o niczym nie świadczy :D

Pozdrawiam.

Bez przesady z tym filtrowaniem tym bardziej, że te porównania były bardzo zabawne, a każdy uśmiech bezcenny ;).

Przez szacunek dla gospodarza ja jednak nalegam , gdyż zaczynacie wyraźnie skupiać się na nieważnym temacie.

PS

Swoją drogą, przepraszam, ale nie wiedziałem, że podanie linku do portfolio jest jakimś firmowym obowiązkiem na forum.:D

Dla wyjaśnienia: nie jestem inżynierem architektem, niemniej od ponad 25 lat, z niezłym chyba skutkiem, zajmuję się tylko projektowaniem form przemysłowych i wnętrzami. Nie są to z pewnością tak spektakularne osiągnięcia jak Wasze zaprezentowane na forum i kreska zapewne też nie taka odważna i świeża, ale całkiem nieźle się obie działki sprzedają (chociaż to żadne tak niepowtarzalne dzieła, tylko, tfu... zwyczajna masówka). Do obejrzenia i kupienia głównie w sieci Lutz, dzięki czemu bez linkowania swojego nazwiska, czasu pracy z młodzieżą wciąż nie muszę "mieć już za sobą" a i czasu na przyjemność teoretyzowania jakby więcej :D

hm prostym ludziom ciezko sie to czytahttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0winked.gif

piekne sufity mialam miec takie w salonie ale przez blad beda do tynkowania ,na pocieszenie zostaly mi na dole i pierwszym pietrze,jakis czas temu w mojej okolicy powstawal podobny piekny dom ,ale zanim sie spostrzeglam postawili ,wykonczyli i zasadzili wielki zywoplot