Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

katu, dziękuję. Gdyby ktoś nie wiedział ocokaman, to tu znajdzie odpowiedź: http://www.sarp.katowice.pl/19__11__2013_Dyskusja_o_Architekturze_Roku__450.html

Lullaby, proszę mi tu nie denerwować kibiców :). Już wystarczy, że z wątku uciekła Elfir nie pozostawiając po sobie śladu...

A prace się wewnątrz się posuwają, nieco wolniej - ale trudno. Musieliśmy sobie zrobić przyjemną kilkutygodniową przerwę :)

Z niecierpliwością czekam na beton w kuchni i jego poprawienie na wejściu, ale musiało to poczekać - po prostu muszę być przy tym osobiście.

belgijska pralinka - witam u siebie i dziękuję. Twoje zmagania też podglądam.

Witaj Robercie, bardzo fajny, nowoczesny projekt - bardzo mi się podoba! Odważny, ale ja lubię nieszablonowe rozwiązania :)

Na początku mieliśmy pomysł na dom z płaskim dachem, ale niestety w międzyczasie zmienił się MPZP i nałożono obowiązek stosowania dachów spadzistych.

Będę zaglądać, jeżeli pozwolisz :)

zagladam sobie od czasu do czasu do twojego dziennika zeby popatrzec na podlogi :)

bardzo mi sie podobaja takie lustrzane, szczegolnie biale

z jakiego powodu zdecydowales sie na zmatowienie podlogi czarnej ?

czy taka podloga nie brudzi sie bardziej ? na czarnym pewnie tego nie widac, ale czy na matowej bialej nie bylyby widoczne, trudne do doczyszczenia ?

no i obawiam sie rysowania bialej nawierzchni i brudzenia w tych miejscach, oraz reakcji na duze naslonecznienie

na zdjeciach ciezko to ocenic a nie mialam okazji obejrzec takiej podlogi na zywo

Witaj Robercie, bardzo fajny, nowoczesny projekt - bardzo mi się podoba! Odważny, ale ja lubię nieszablonowe rozwiązania :)

Na początku mieliśmy pomysł na dom z płaskim dachem, ale niestety w międzyczasie zmienił się MPZP i nałożono obowiązek stosowania dachów spadzistych.

Będę zaglądać, jeżeli pozwolisz :)

Witam, dziękuję i zapraszam. Skoro publikuję, to nie mam nic przeciwko zaglądaniu. I wręcz zachęcam do komentowania, tych z odmienną opinią również!

zagladam sobie od czasu do czasu do twojego dziennika zeby popatrzec na podlogi :)

bardzo mi sie podobaja takie lustrzane, szczegolnie biale

z jakiego powodu zdecydowales sie na zmatowienie podlogi czarnej ?

czy taka podloga nie brudzi sie bardziej ? na czarnym pewnie tego nie widac, ale czy na matowej bialej nie bylyby widoczne, trudne do doczyszczenia ?

no i obawiam sie rysowania bialej nawierzchni i brudzenia w tych miejscach, oraz reakcji na duze naslonecznienie

na zdjeciach ciezko to ocenic a nie mialam okazji obejrzec takiej podlogi na zywo

Fetysz jakiś :)

O powodach zmatowienia pisałem wcześniej: Mat ukrywa smugi i nierówności, a dodatkowo chciałem stracić głębię jaka się pojawiła na czarnej podłodze. Acha, no i główny powód - uparcie się żony :). Na dobre czasem wychodzi.

Myślę, że z brudzeniem jest podobnie na macie i bez niego. Możliwe, że będziemy je matowić za jakiś czas - jeśli faktycznie łatwo się porysują. Z nasłonecznieniem i żółknięciem w miejscach bezpośrednio wystawionych na UV problem już wystąpił. Były przez to poprawki.

Zdjęcia zawsze wyglądają lepiej :)

Robercie,

Obraz wyłaniającej się zabudowy w kuchni to już znak, że "widać koniec". Podczytuję od miesięcy, ale ujawniam się teraz, bo finisz niedługo. Powzdychałem sobie nie raz i nie dwa przy zdjęciach Twojego domu, ale coś czuję, że prawdziwe zaskoczenie przede mną. Jeśli znalazłbyś czas, przy okazji następnej wizyty na budowie i fotorelacji, na zrobienie kilku zdjęć wysokiej zabudowy w kuchni (ogólnych + detale) oraz ich zamieszczenie w dzienniku, byłbym wdzięczny.

BTW, jak długa jest ta zabudowa? Czy to 4 metry?

Witaj greywolf,

Nie ma na razie co robić zdjęć, bo na razie prócz szaf nic nie ma, nawet półek. Tak, są to cztery metrowe szafy z Ikei. Trzy płytkie i jedna głęboka. Będą zasłonięte przesuwnymi drzwiami, też ikeowskimi. Kiedy je planowaliśmy, Ikea nie miała ich w ofercie - chyba wprowadzili je specjalnie dla nas :)

Tam zaraz kontrowersyjne. Po prostu jak dla mnie przemieszanie łazienki z sypialnią (a nie samo umieszczenie kibelka), jest niepraktyczne, choć oczywiście przestrzeń wygląda świetnie. Ale tu bardzo wiele zależy od trybu życia (np. jak często wstaje się o zdecydowanie różnych porach).

Dom oczywiście wygląda rewelacyjnie i napawam się kolejnymi zdjęciami :). Fajnie jest obserwować jak wszystkie te elementy łączą się w jedną całość, jak dobrze spasowana układanka.

Tam zaraz kontrowersyjne. Po prostu jak dla mnie przemieszanie łazienki z sypialnią (a nie samo umieszczenie kibelka), jest niepraktyczne, choć oczywiście przestrzeń wygląda świetnie. Ale tu bardzo wiele zależy od trybu życia (np. jak często wstaje się o zdecydowanie różnych porach).

Dom oczywiście wygląda rewelacyjnie i napawam się kolejnymi zdjęciami :). Fajnie jest obserwować jak wszystkie te elementy łączą się w jedną całość, jak dobrze spasowana układanka.

To nie był przytyk :)

No i dziękuję. Znów.