Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze współczuję. Mnie elektryk i tynkarze - polecani! - zostawili, ale jednak na etapie kiedy można było łatwo zastąpić ich kimś innym, ale opóźnienie to opóźnienie.

Dobrze, że nie płaciłeś jeszcze nic.

Żałowałam, że nie zdecydowałam się na betony - ale widzę, że jednak polscy fachowcy jeszcze za mało doświadczenia mają, no i koszty są wysokie.

pozdr

Ja, podobnie jak duśka, myślałam, że architektom takie rzeczy się nie zdarzają. Zawsze maja wszystko i wszystkich sprawdzonych. A tu proszę, rzeczywistość jest brutalna jednak. Strasznie mi przykro. Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzisz i wyjdziesz na tym lepiej. :yes:

Nie rozumiem, po co się ludzie podejmują czegoś ponad ich możliwości???? Dobrze chociaż, że nie poniosłeś strat finansowych.

Dziękuję wszystkim. Działam. Wyceny specjalistycznych firm to 8-10 tys. I choć ich blaty wyglądają bosko, nie stać nas. Wciąż jeszcze szukamy. Alternatywą jest zrobienie blatu samemu - na pewno najtaniej, ale objęte dość dużym ryzykiem... Jeśli ktoś z Was to przerabiał na blacie kuchennym, wdzięczny będę za każdą pomoc.

Są też alternatywy, ale na razie jeszcze próbuję się trzymać betonu.

Co do Waszych uwag odnośnie wykonawców dla architektów. Pewnie macie rację - zwykle projektant ma wcześniej kontakt z wykonawcami na wcześniejszych budowach. Problem w tym, że nasi klienci budują domy na dwa sposoby: albo bardzo dobrymi i drogimi firmami, albo - jak większość forumowiczów - "poluje" na wykonawców poszczególnych prac z różnym efektem. Oczywiście wszystko rozbija się o pieniądze. No i na betonowe blaty żaden z moich klientów jeszcze się nie zdecydował...

Współczuję wpadki z wykonawcą... Ale zdarza się.

Myślę, że spokojnie możesz próbować samodzielnie. W końcu co najgorszego może się stać? Nie uda się to wystarczy wylać raz jeszcze. Koszt znikomy. Niechby Ci się udało za 8 razem to i tak zamkniesz się w tysiaku-dwóch ze wszystkimi próbami. Najważniejsze to dobrać mieszankę i rzetelnie zwibrować całość. Podpowiem tylko że możesz spróbować podpytać może w jakiejś niedużej fabryce kostki czy bloczków betonowych o stół wibracyjny i możliwość skorzystania z niego. Ostatecznie niektóre małe zakłady pogrzebowe mają takie stoły bo produkują elementy betonowe do budowy grobowców (wiem bo sąsiad się tym para) :D My będziemy próbować również z blatem. 3 mam kciuki.

trochę nie rozumiem. Gdzie tam, nic nie rozumiem. Przecież pokazywałeś podłogi jako skończone. Czyli nie są jeszcze skończone? Co schrzanili, beton czy żywice?

Współczuję ale niestety, nasz rynek fachowcowy płytki strasznie jest... ja chciałam znaleźć kogoś do żywicy w łazience, marne 10m2 nikomu się nie opłacało, chyba sama wyleję... kiedyś, jak mi tymczasowe "gumoleum" obrzydnie do cna. Docelowo miał być korek zalany bezbarwną żywicą...