robert skitek 27.01.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Dobry wieczór. Interesuje mnie bardzo testowa szyna z żabkami Mógłbyś podlinkować ,ew.podać nazwę ? Z góry bardzo dziękuję. Testowa szyna (i żabki) jest zakupiona w LeroyMerlin. Jest to kwadratowy profil otwarty systemu karniszy. Na szczęście udało się ją zamocować do stropu bez żadnych dodatkowych uchwytów, łączników itp. A to już na stronie producenta: http://stol-kar.eu/index.php?p=k&id=164 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.01.2014 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 witam, śledzę twój dziennik i bardzo mi się podoba dom. zastanawiam się jak się sprawują takie przeszklenia w lecie. czy mógłbyś zdradzić jakie są parametry tych przeszkleń (chodzi mi o przepuszczalność światła i promieni słonecznych - parametr L i g)? pozdrawiam mzungu Teraz nie znajdę umowy, ale w poczcie odnalazłem dane jeszcze z oferty. Współczynnik przenikania ciepła Ug (EN 673): 0,5 W/m²K Wsp. całk. przep. energii prom. słon.(g-value) 33 % Współczynnik przepuszczalności światła: 57 % Nie jestem jednak pewien czy na pewno to u mnie zastosowano, bo w późniejszych obliczeniach dla konkretnych okien Ug = 0,6... W lecie jeszcze nie byłem w domu non-stop. Ale i tak są zaplanowane żaluzje zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.01.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 witaj Robercie mam prośbę, jaki rodzaj geowłókniny zastosowałeś na stropodachach ? chodzi o tę oddzielającą żwir od reszty, czy to rodzaj geowł. polipropylenowej ? jaka gramatura itp. ? nie mogę znaleźć tego wątku w komentarzach i dzienniku budowy, z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Niestety nie mam pojęcia - tu akurat zdałem się na ekipę od dachu. W wycenie mam tylko "geowłóknina ochronna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzungu 27.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 dziękuję Robercie,a czy pamiętasz może jaki model szyb masz zastosowany? Czy te 0,5 lub 0,6 to dla szyb czy całego okna? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.01.2014 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 To dane dla samego zestawu szklenia, bez ram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 28.01.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Robercie. Zapytam o dach bo sam jestem na etapie szukania rozwiązania i odpowiedniej ekipy.Dlaczego spadki robiłeś na betonie a nie na styropianie? Jakiś konkretny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.01.2014 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 W klasycznym odwróconym dachu membrana jest na twardej powierzchni. Zapobiega to jej wgnieceniom. Oczywiście styropian zaizoluje Ci dodatkowo taki dach i zlikwiduje możliwe mostki od zimnej wody. Są też opinie takie, że właśnie ciepło stropu jest tam pożądane, aby ewentualna woda tam nie zamarzała. Nie wiem też czy zamknięcie wcześniej dachu styropianem nie spowoduje problemów z odprowadzeniem wilgoci. W klasycznych dachach widziałem kominki odprowadzające wilgoć. Ale aż takim specjalistą od fizyki budowli to nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 28.01.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Pytam gdyż większość propozycji z membranami mam ze spadkiem robionym na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.01.2014 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Bo "dachowcy" rzadko chcą sobie robić sami wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzungu 02.02.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Robert,zauważyłem, że masz łączenia przeszkleń bez ram, na silikon. Czy jesteś w stanie określić czy takie łączenie jest cieplejsze od ramy profilu TT50 który używasz w swoich fasadach, czy może zimniejsze, ale zadecydowały względy czysto wizualne. Jeśli zimniejsze/cieplejsze, to o ile? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 03.02.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Witam Mam pytanie do ciebie odnośnie okna sypialnianego ,problemu który opisałeś wcześniej .to jest pojawiającego ruchu zestawu szybowego największego przeszklenia. Przyznam że wystraszyłem się nie na żarty .Napisz jak możesz jak duże jest to największe przeszklenie po lewej stronie chodzi mi konkretnie o szerokość tego okna.Jestem przed ostateczną decyzją jaki podział w moim 4 i pół metrowej szerokości oknie wykonać. :confused: Pozdrawiam cały czas podglądam naprawdę jest gut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.02.2014 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 To jest to okno:http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/okno_sypialni.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.02.2014 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Robert, zauważyłem, że masz łączenia przeszkleń bez ram, na silikon. Czy jesteś w stanie określić czy takie łączenie jest cieplejsze od ramy profilu TT50 który używasz w swoich fasadach, czy może zimniejsze, ale zadecydowały względy czysto wizualne. Jeśli zimniejsze/cieplejsze, to o ile? pozdrawiam No więc Twoje pytanie zmusiło mnie do pomierzenia elementów okna w sypialni - tego co powyżej. Uprzedzę, że nie mam super przyrządów, mierzyłem po prostu elektronicznym termometrem pokojowym z czujką przeznaczoną do wystawienia na zewnątrz. Dociskałem ją do szyby na kilka minut za pomocą xps'a. Mierzono po godzinie 24. Temperatury mierzone mniej więcej w połowie wysokości pomieszczenia. - na zewnątrz (mierzona przez inny czujnik (z PCi) na innej elewacji: -4,5 °C - w środku pomieszczenia: +20,8 °C - rama systemu fasadowego MB-TT50 (przy oknie otwieranym): +17,7 °C - rama okna MB-86 AERO (i tu przykra niespodzianka?): +17,2 °C - łączenie bezsłupkowe (szerokość 5mm): +14,9 °C - szyba (na środku największej): +19,2 °C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzungu 04.02.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 wow, super że chciało ci się wykonać ten eksperyment. faktycznie to niespodzianka, że profil aero jest chłodniejszy, spodziewałbym sie, że będzie mimo wszystko cieplejszy. No i wynik łączenia bezsłupkowego też pokazuje, niestety nieraz to co piękne musi więcej kosztować w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmin 04.02.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 No to piękne dzięki za wymiary okna .Po twoim wpisie zaczęliśmy się na nowo zastanawiać nad podziałem okna i z obawy przed efektem tańczącego okna podzielimy okno na połowę .Będzie brzydko ale chyba bezpieczniej. Podziękowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdytom 05.02.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Witam Robercie,Nie wiem czy nie bede sie powtarzal ale czy bedziesz mial klimatyzacje w domu?Jesli tak to jak to bedzie zainstalowane?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.02.2014 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 gdytom - nie mam klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 06.02.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Robercie podpytam jeszcze o membranę. Dlaczego Twój wybór padł na Carlisle? Jakieś konkretne powody? Napisałeś: Okazało się, że niepotrzebnie kupiłem wpusty z kołnierzami do zgrzewania. EPDM jest niekompatybilny - ten się klei. Czyli miałeś z kołnierzem bitumicznym? Dało się zamontować, bo ja tez mam z tym kołnierzem i nie wiem czy się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.02.2014 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Carlisle zaproponował wykonawca. Nie miałem powodów by mu nie ufać.Wg mojego wykonawcy część membran epdm jest do zgrzewania, część do klejenia. I nie są kompatybilne - nie łączy się jednych z drugimi. Tak było z moimi kołnierzami epdm we wpustach Sity. Tak przynajmniej przedstawił mi to wykonawca mojego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 06.02.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Czyli odciąłeś kołnierz we wpuście i uszczelniono w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts