Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

Pewnie, że musicie spróbować jak to z roślinkami będzie. Jest ich sporo, więc pomyślałam, że kontrola się przyda. Może nie wszystkim, ale niektórym, tym bardziej wrażliwym. Ja nigdy nie wiem ile i kiedy, które domowe podlewać. Z ogrodowymi lepiej się dogaduję :)

Dzięki za linki.

Miałeś już możliwość sprawdzenia jak ten system działa? Jakie wrażenia?

Dopytuję o Twoje schody, bo moje wciąż leżą w garażu nie zainstalowane. Wymyśliłam sobie belkę drewnianą z podcięciami do zamontowania stopni 10 cm grubości, każdy z jednego kawałka drewna. Nasz zaprzyjaźniony tartak wywiązał się jak należy, ale nastąpiły opóźnienia w montażu. Myślę, że na szczęście, bo odkąd zobaczyłam Twoje (jeszcze bez stopni), mój pomysł zaczął mi się wydawać zbyt ciężki w wyglądzie. Każda wizyta w garażu owocuje coraz większą ilością wątpliwości. Najchętniej zamieniłabym belę drewnianą na 2 stalowe jak Twoje, ale umieszczone pod stopniami. W stopniach trzeba by zrobić podcięcia i pewnie jakieś podpory dospawać do belek. Nie wiem czy to możliwe do zrealizowania. Jak przemyślę będę musiała pogadać ze stolarzem.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawdę mówiąc z wszystkich zmian, jakie do tej pory wprowadziliśmy to rezygnacja z dwóch okien na ścianie wschodniej, no i z tych desek. Jeżeli masz na myśli wyjście na taras od wschodu, to takie zamierzenie było od samego poczatku, o tym wielokrotnie mówiliśmy. To wszystko, co sobie teraz przypominam. A co do klimatu leśnego domku, to pewnie masz rację, może być podobnie. Z tym, że schody były moją wielką bolączką (a dokładniej balustrada), a teraz mogłyby być piękne. Chciałabym bardzo takie jak Twoje, ale z drugiej strony mamy odzyskane nasze stare stopnie i szkoda byłoby ich nie wykorzystać. Zadzwonimy w przyszłym tygodniu bo przejmuję się zaistniałą sytuacją. Pozdrawiam! :bye:

Nelli, Ty się nie przejmuj. Oprócz okien po prostu jest kilka rozwiązań technicznych, które wybiłbym Wam szybko z głowy, ale nikt mnie nie zapytał. A widzę je już po fakcie. Chciałem pomóc, a nie przeszkadzać i robić problemy. W tym wypadku projekt zaczął żyć własnym życiem, a kierownik budowy i forum stały się ważniejsi niż projektant. Zwykle jestem przyzwyczajony do innej współpracy na linii inwestor - projektant, ale też Wasz projekt rządzi się od początku innymi prawami. Tak więc tak to już zostawmy, mam nadzieję, że dobrze Wam się będzie mieszkać i ostatecznie będziecie zadowoleni.

Pestka, system działa od roku. Zima jaka była każdy wie, ale problemów żadnych na razie nie było. System działał na naprawdę niskich temperaturach, co przy p.c. ma ogromne znaczenie.

Patrząc na to, co wklejasz w wątku ze schodami, na pewno będzie dobrze :)

Chcialabym, ale nie chcialabym też, żeby mnie przerosło finansowo.

Dzięki za fajną ocenę :)

W końcu zamówiłem w Tychach, na miejscu. Ja swoje zdjęcie obrobiłem graficznie, tak, że składa się z małych kółeczek i to z bliska widać, ale tak chciałem. Wtedy rozdzielczość źródłowego zdjęcia nie jest już problemem. Do druku dałem w 150dpi. Druk był na folii samoprzylepnej, nie na fototapecie. Klejona na zagruntowaną i raz pomalowaną ścianę, bo bez malowania prześwitywały plamy.

Jak na razie jestem zadowolony.

Gratuluję ukończenia domu, zamieszkania... i .. " w nowym domku nowego potomku" :)

Baaardzo podoba mi się cay dom.. grutulki....

Jeszcze gratuluję projektu u Nelci... domek jest super, bardzo mi się podoba... z całą pewnością będzie to cieplutki i przytulny dom tak jak i jego właściciele...

Basia_KRK, bardzo się cieszę, że się tak podoba!

Lullaby, to "domowo" prawie jak zarzut :) Większość czasu przebywamy na dole i ja osobiście chyba lepiej się tu nawet czuję niż na górze.

Jazzy, jeszcze na wizualizacjach nie było stolików, a szerokość ścianki jest dokładnie dopasowana do szerokości łóżka. Ale stoliczki planowaliśmy i mi to wysunięcie nie przeszkadza.

Nasz labek też się jakoś odnalazł w nowym domu...

http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20140506/DSC_0267%20copy.jpg

Dzień dobry :)

przywitam się od razu, bo nieładnie tak podglądać z zapiecka po cichu...

Kibicuję, wzdycham i podziwiam w całości od dawna.

Wyszłam zza krzaka, bo skłoniło mnie do tego pytanie o podłogi żywiczne.

W całym zachwycie zarówno nad czarną, jak i białą, przed położeniem takich powstrzymuje mnie obawa, że spędzę miłe wieczory i poranki na regularnym mopowaniu takiej podłogi.Byłam ostatnio na warsztatach z tikkurili i miałam szansę je podotykać. To było odlotowe doznanie, ale moje obawy o czystość wzrosły.

Pisałeś, ze mieliście takie w poprzednim mieszkaniu.

Jak oceniasz uciążliwość utrzymania ich we względnym wizualnym ładzie?W skali 1-10? :)

Nasz labek też się jakoś odnalazł w nowym domu...

http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20140506/DSC_0267%20copy.jpg

O! I to mi się podoba najbardziej!!!:lol2:

I jeszcze tęczowe schody... mrrraaauuuu...:cool:

Wiesz, że dom Twój kupuję ze wszystkim... ot chyba taka spójność myśli i potrzeb;).

Czekam na elewację :D.