Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem na etapie projektu. Szukając inspiracji trafiłem ostatnio na FM. Jako że rozpocząłem przeglądanie wątku, nie przekopałem się jeszcze przez całość.

Zastanawiam się czy robić np. 4 przyciski (żaluzje, swiatła itp,+ czujnik temp. czy włożyć to do jednego multi przycisku np. FOX z nexwella

Masz dużo przycisków, pewnie nic takiego nie instalowałeś, tak pytam się z ciekawości, co na ten temat sądzisz ?

Pozdrawiam

J

• 4 weeks później...
(z dziennika) Żaluzje aluminiowe f-my Selt. Profil C80 na linkach (...)

Też będę takie montował u siebie, tyle tylko, że doradzano mi prowadzenie w listwach a nie linki. U Ciebie takie prowadnice zepsułyby cały efekt po zsunięciu żaluzji u mnie akurat wyjdą na słupkach konstrukcji więc i tak nie będzie to specjalnie rzucało się w oczy.

Masz (Twoi klieci może) doświadczenia, opinie, uwagi odnośnie różnych typów prowadnic ?

czy ja dobrze widzę, że to żaluzja zewnętrzna?!

wygląda bosko, ale nigdzie tego nie widziałam w praktyce. czy one nie "hałasują" w czasie wiatrów? no i jak z myciem okien, bo przecież żaluzje mają tą "strefę zgniotu", która trochę miejsca zajmuje?

Oczywiście, że zewnętrzna :) Żaden z moich klientów nie skarżył się na hałas podczas wiatru. Zresztą podczas dużych wiatrów powinno się je schować.

A chowają się do kasety usytuowanej nad oknem jak tu widocznej :

http://rsplus.pl/projekty/jednorodzinne/krakow_xv/4.jpg

lub jak tu ( i u mnie) schowanej:

http://rsplus.pl/projekty/jednorodzinne/krakow_69/10.jpg

Też będę takie montował u siebie, tyle tylko, że doradzano mi prowadzenie w listwach a nie linki. U Ciebie takie prowadnice zepsułyby cały efekt po zsunięciu żaluzji u mnie akurat wyjdą na słupkach konstrukcji więc i tak nie będzie to specjalnie rzucało się w oczy.

Masz (Twoi klieci może) doświadczenia, opinie, uwagi odnośnie różnych typów prowadnic ?

U moich klientów są prowadzone na prowadnicach lub na linkach. Jeden z nich ma i takie i takie (linki na dużym oknie właśnie) i mówił, że gdyby raz jeszcze robił, dałby wszystkie na linkach. Ale argumentów nie pamiętam... Optycznie oczywiście linki lżejsze i mi bardziej odpowiadają.

Zachwycają mnie te żaluzje:) Planowałam u siebie do salonu jako alternatywa dla rolet ale niestety nie da się ich zamontować, bo mam okno z ruchomym słupkiem i przy otwarciu linki mocujące psułyby efekt. Mimo to nadal wzdycham do tego rozwiązania:rolleyes:

No wszystkiego mieć nie można :) Ale zaraz... czy rolety prowadnic nie potrzebują?

Pisałam w nocy :) wtedy jeszcze dziennego widoku nie było.

No, więc jako zaprzysięgła przeciwniczka rolet zewnętrznyc, oznajmiam głośno i z dużym uśmiechem... PODOBAJĄ mi się :-D

Podoba mi się, że to żaluzje i zamknięte nie wyglądają jak zabite deskami okna

mnie się podobają ale tylko w wersji otwartej :rolleyes:

może dlatego, że mają srebrny kolor :sick:, rozumiem, że chodziło o odbijanie promieni słonecznych ? i stąd taka decyzja

myślałam, ze będą w innym kolorze

zastanawia mnie też jak utrzymać ich czystość, szczególnie na piętrze, czy jak są otwarte i pada deszcz to czy chroni to okna przed "zakapaniem"?

mnie się podobają ale tylko w wersji otwartej :rolleyes:

może dlatego, że mają srebrny kolor :sick:, rozumiem, że chodziło o odbijanie promieni słonecznych ? i stąd taka decyzja

myślałam, ze będą w innym kolorze

zastanawia mnie też jak utrzymać ich czystość, szczególnie na piętrze, czy jak są otwarte i pada deszcz to czy chroni to okna przed "zakapaniem"?

ponieważ też mam żaluzje to się wypowiem;) utrzymanie ich w czystości to żaden problem jeśli ma się oczywiście otwierane okna- otwierasz okno, żaluzje ustawiasz w pozycji poziomej i przecierasz szmatką poszczególną lamelę. Jest to łatwiejsze niż umycie rolety bo tej się nie da umyć bez drabiny czy rusztowania. W praktyce nikt nie myje ani jednego ani drugiego bo po co? przecież pada deszcz- od czasu do czasu sam je przemyje.