Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

architekta dom z prześwitem - komentarze

Recommended Posts

Moja siostra wybudowała bardzo współczesny, parterowy dom jakieś 11 lat temu i słyszała, że będzie w nim agencja towarzyska:) Ale dlaczego akurat agencja???

Mój znajomy stwierdził natomiast, że to krematorium (sic!) :)))))))

I wiecie co, dziś już w najbliższym sąsiedztwie są dwa podobne, tyle, że piętrowe. I powstają nowe!

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dajmy Robertowi i jego Pani czas :) Niech się zadomowią pomieszkają, znajdą czas na porządkowanie tego, co zazwyczaj na początku po przeprowadzce rozłazi się jak szwy w kiepskiej kiecce.

Dom, to takie miejsce, które żyje dzięki Bogu i z czasem w jedne szczegóły obrasta, a inne trzeba z niego wyrzucić.

Marta, każda z nas ma swoje skrzywienia zawodowe :) . Na moje szczęście do moich musiałam nabrać dystansu także pod wpływem krytyki i lat pracy. Ciągle muszę się trzymać na wodzy, bo lubię „wciskać” swoje pomysły i preferencje :(

Rozumiem, czemu zahaczyłaś robertowe roślinki. Znam kilka florystek z czasów pracy w „Ogrodach”. Wiem co by powiedziały :) Jednak pomyśl, że każdy ma swoje preferencje. Coś lubi i musi spróbować. Czas zweryfikuje i podobanie i pasowanie do wnętrza.

Też przez to przechodziłem, do pewnego dnia, kiedy utknęliśmy z projektem po uszy, chyba na jakimś Malettim, wyleczył mnie z nich skutecznie facet, który nauczał stosowania zasad SIP w architekturze ( dzisiaj, to się nazywa bardziej światowo CI).

SIP to akronim od Session Initiation Protocol, Społecznej Inspekcji Pracy czy czegoś jeszcze? ;). A poważniej to możesz napisać dwa słowa więcej, bo zaciekawiło mnie to?

Tak na szybko, bo mało czasu: Wojtku, pojęcia nie mam o czym piszesz :)

Oczywiście wypowiadajcie się o wszystkim, jeśli tylko chcecie. Też o tym, co Wam się nie podoba. Czytam i przyjmuję uwagi, co wcale nie znaczy, że je wezmę pod uwagę i wszystko pozmieniam. Chcę przez to powiedzieć, że nie proszę Was o porady i wcale nie mam zamiaru zrobić domu, który pasowałby wszystkim, nawet tym z najlepszym gustem :)

pozdrawiam serdecznie wszystkich zaglądających.

SIP to akronim od Session Initiation Protocol, Społecznej Inspekcji Pracy czy czegoś jeszcze? ;). A poważniej to możesz napisać dwa słowa więcej, bo zaciekawiło mnie to?

Pewnie Cię zmartwię, bo będzie bardzo mało na zadany temat.

System Identyfikacji Plastycznej (SIP) jest niewielką częścią składową dosyć złożonego systemu , mającego zastosowanie w określeniu lub kreowaniu wizerunku firm tzw. CI (Corporate Identity - dawniej System Identyfikacji Wizualnej ).

Część interesująca architekta - SIP , to obranie metody kształtowania przestrzeni( idea, układ funkcjonalny, forma itp), zabiegi dekoratorskie, aranżacyjne, kolorystyczne, stylistyczne w tym również ornamentyka i florystyka.

Jaki związek ma to z tematem i Robertem?

Otóż, wielu projektantów całkiem podświadomie,stosuje te zasady,w obiektach nie wymagających stosowania żadnego systemu identyfikacji. Zasady te są tu raczej widocznym przejawem własnego wyrazu, pewnej dojrzałości postawy twórczej, konsekwencji przyjętej idei, założonego celu, spójności założeń, tam ta ram tam itd.

Dla obiektu, nawet tak złożonego funkcyjnie jak dom, widać wówczas tzw "jedną rękę" projektanta,zupełnie tak jak u grafika określony styl, malarza i rzeźbiarza tematyka, forma czy tworzywo,gdzie pewne zabiegi warsztatowe są powtarzane z określoną konsekwencją. Celowości należy szukać, akurat u tych ostatnich , w ich manifestach, no... chyba, że jest to tylko jakaś maniera a nie styl. ;)

• 2 weeks później...

Dom piękny!!!

Zazdroszczę płaskiego dachu:)

Zastanawiałam się czy zadać pytanie tu, czy w moim temacie - ale tu będzie z pewnością bardziej na miejscu i przepraszam, jeśli już takowe padło (nie dam rady przebrnąć dziś przez wątek, a jestem niecierpliwa;)

- chciałam zapytać o żaluzje - są zewnętrzne prawda?

Czy już je czyściliście? Czy są ekipy odpowiedzialne za fachowe czyszczenie tego typu żaluzji? Czyszczenie wewnętrznych przyprawia mnie o dreszcz...a co dopiero takich;)

Dom bez komina...

Niezwykły. Gratulacje Robercie! Patrząc na takie realizacje, można naładować akumulatory do walki z tandetą i powszechną bylejakością. Zarówno w projektowaniu jak i realizacji tychże projektów...

• 3 weeks później...