Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylany B10 między ławy i deszcz.....

raas

Recommended Posts

Witajcie

Wylałem wczoraj około 13 beton B10 do poziomu ław (dom podpiwniczony) , Lałem na folię. Wszystko poszło idealnie ale... Niestety pierwszy deszcz około 17-30 a potem ulewa od 19-30 przez całą noc. Dziś od rana z małą przerwą deszcz. Powiedzcie mi proszę jak to wpłynie na ten beton?Chyba mnie szlag trafi z tym deszczem...

Gość zibik_eng
Negatywnie wpłynie po 4,5 h..... Szanowny Kolega chyba budowę to zna tylko z książek.

Nie wpłynie negatywnie. To jest na litość boska podkład betonowy.

Pytanie brzmiało: "Powiedzcie mi proszę jak to wpłynie na ten beton"

odpowiedź: "NEGATYWNIE" (na "TEN BETON" czyli chudziak), jezeli Pan twierdzi że po wypłukaniu zaczynu cementowego "nic się nie stanie" z chudziakiem to znaczy że ani wiedzy ksiązkowej nie ma, a budowe widział "przez szparę w płocie"....

Nie było zadanego pytania na temat wpływu "tego" betonu "na całą budowę"... więc Pana przytyki co do mojej "wiedzy" proszę sobie wsadzić... a zacząć czytać ze zrozumieniem zadawane pytania.

Edytowane przez zibik_eng

Pytanie brzmiało: "Powiedzcie mi proszę jak to wpłynie na ten beton"

odpowiedź: "NEGATYWNIE" (na "TEN BETON" czyli chudziak), jezeli Pan twierdzi że po wypłukaniu zaczynu cementowego "nic się nie stanie" z chudziakiem to znaczy że ani wiedzy ksiązkowej nie ma, a budowe widział "przez szparę w płocie"....

Nie było zadanego pytania na temat wpływu "tego" betonu "na całą budowę"... więc Pana przytyki co do mojej "wiedzy" proszę sobie wsadzić... a zacząć czytać ze zrozumieniem zadawane pytania.

Szanowny kolega tak jak pisałem budowę widział w książkach jeśli twierdzi,że po 4,5 h woda wypłucze zaczyn cementowy z betonu, który w tej temperaturze wstępnie związał. Kolega również te książki czyta dość niedokładnie skoro nie wie,że pielęgnację betonu rozpoczyna się w podwyższonych temp. już w kilka godzin po betonowaniu.

Witajcie

Wylałem wczoraj około 13 beton B10 do poziomu ław (dom podpiwniczony) , Lałem na folię. Wszystko poszło idealnie ale... Niestety pierwszy deszcz około 17-30 a potem ulewa od 19-30 przez całą noc. Dziś od rana z małą przerwą deszcz. Powiedzcie mi proszę jak to wpłynie na ten beton?Chyba mnie szlag trafi z tym deszczem...

Wpływ negatywny może mieć tylko wtedy gdy pada bardzo mocno nim beton zacznie wiązać (może zmienić współczynnik w/c ) później to ma tylko pozytywny wpływ. Beton najlepiej dojrzewa w środowisku wodnym (np. próbki betonu pobierane przez laboratorium zgodnie z normą dojrzewają zanurzone w wodzie). Pielęgnacja betonu polega między innymi na systematycznym polewaniu wodą. W pana przypadku minęły 4h (beton zaczyna wiązać po 2-3 h o ile nie zawiera domieszek opóźniających). Dlatego nie ma co panikować i proszę się nie przejmować.