raas 28.05.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Witajcie Wylałem wczoraj około 13 beton B10 do poziomu ław (dom podpiwniczony) , Lałem na folię. Wszystko poszło idealnie ale... Niestety pierwszy deszcz około 17-30 a potem ulewa od 19-30 przez całą noc. Dziś od rana z małą przerwą deszcz. Powiedzcie mi proszę jak to wpłynie na ten beton?Chyba mnie szlag trafi z tym deszczem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 28.05.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Powiedzcie mi proszę jak to wpłynie na ten beton?Chyba mnie szlag trafi z tym deszczem... Wpłynie NEGATYWNIE. Następnym razem zapoznaj się z prognozami pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 28.05.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 4 h od wylania zobacz czy niewypłukało cementu ale po 4h to nic niepowinno sie stać, folię trzeba było rzucić na beton, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.05.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Wpłynie NEGATYWNIE. Następnym razem zapoznaj się z prognozami pogody. Negatywnie wpłynie po 4,5 h..... Szanowny Kolega chyba budowę to zna tylko z książek. Nie wpłynie negatywnie. To jest na litość boska podkład betonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 28.05.2011 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Folię na beton mogłem dać i na pewno dałbym ale niestety po wylaniu betonu musiałem jechać do pracy:( Później dowiedziałem się o tym jakie warunki były z tym deszczem. Po wylaniu betonu pogoda była ok (można zobaczyć w dzienniku)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 28.05.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) Negatywnie wpłynie po 4,5 h..... Szanowny Kolega chyba budowę to zna tylko z książek. Nie wpłynie negatywnie. To jest na litość boska podkład betonowy. Pytanie brzmiało: "Powiedzcie mi proszę jak to wpłynie na ten beton" odpowiedź: "NEGATYWNIE" (na "TEN BETON" czyli chudziak), jezeli Pan twierdzi że po wypłukaniu zaczynu cementowego "nic się nie stanie" z chudziakiem to znaczy że ani wiedzy ksiązkowej nie ma, a budowe widział "przez szparę w płocie".... Nie było zadanego pytania na temat wpływu "tego" betonu "na całą budowę"... więc Pana przytyki co do mojej "wiedzy" proszę sobie wsadzić... a zacząć czytać ze zrozumieniem zadawane pytania. Edytowane 28 Maja 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.05.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Pytanie brzmiało: "Powiedzcie mi proszę jak to wpłynie na ten beton" odpowiedź: "NEGATYWNIE" (na "TEN BETON" czyli chudziak), jezeli Pan twierdzi że po wypłukaniu zaczynu cementowego "nic się nie stanie" z chudziakiem to znaczy że ani wiedzy ksiązkowej nie ma, a budowe widział "przez szparę w płocie".... Nie było zadanego pytania na temat wpływu "tego" betonu "na całą budowę"... więc Pana przytyki co do mojej "wiedzy" proszę sobie wsadzić... a zacząć czytać ze zrozumieniem zadawane pytania. Szanowny kolega tak jak pisałem budowę widział w książkach jeśli twierdzi,że po 4,5 h woda wypłucze zaczyn cementowy z betonu, który w tej temperaturze wstępnie związał. Kolega również te książki czyta dość niedokładnie skoro nie wie,że pielęgnację betonu rozpoczyna się w podwyższonych temp. już w kilka godzin po betonowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 28.05.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 beton z betoniarki (około B 15 po 2 - 2,5h już mu deszcz nic niezrobi, B30 po 4h to mozna kuć juz tylko młotem, B10 z betoniarni bedzie leprzy niż z betoniarki, na zdjeciach widac że wody niebyło dolewane do mieszanki więc po 4h od wylania niewypłucze juz nic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 29.05.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 hmm nic takiego się na oko nie stało...zobaczymy jak będzie się zachowywał chudziaczek potem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekpx 29.05.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Witajcie Wylałem wczoraj około 13 beton B10 do poziomu ław (dom podpiwniczony) , Lałem na folię. Wszystko poszło idealnie ale... Niestety pierwszy deszcz około 17-30 a potem ulewa od 19-30 przez całą noc. Dziś od rana z małą przerwą deszcz. Powiedzcie mi proszę jak to wpłynie na ten beton?Chyba mnie szlag trafi z tym deszczem... Wpływ negatywny może mieć tylko wtedy gdy pada bardzo mocno nim beton zacznie wiązać (może zmienić współczynnik w/c ) później to ma tylko pozytywny wpływ. Beton najlepiej dojrzewa w środowisku wodnym (np. próbki betonu pobierane przez laboratorium zgodnie z normą dojrzewają zanurzone w wodzie). Pielęgnacja betonu polega między innymi na systematycznym polewaniu wodą. W pana przypadku minęły 4h (beton zaczyna wiązać po 2-3 h o ile nie zawiera domieszek opóźniających). Dlatego nie ma co panikować i proszę się nie przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts