baribal 22.05.2002 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Planuję zacząć w marcu 2003 i wprowadzić się w grudniu 2003. I tak mi dopomóż Bóg i wszyscy urzędnicy, dostawcy, wykonawcy i kredytodawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mery64 23.05.2002 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2002 On 2001-12-08 11:01, baribal wrote: Mam zamiar zbudować basen w domu (4m x 8m x 1,5m). Chciałbym pozanać opinie ludzi, który takowy już posiadają.Interesują mnie koszty eksploatacji, ewentualne plusy i minusy baribal a ten basen jaszcze kombinujesz ? pozdrówka - ... bo Ty to lubisz jesteś taki męski ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 23.05.2002 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2002 Jubba: Nie rozumiem skąd takie długie terminy? Z braku kasy. Nie wszyscy mają tyle gotówki. My na przykład boimy się kredytów. W obecnej niepewnej sytuacji na rynku pracy kasa dziś jest, a jutro może jej nie być. Hipoteka - jakoś nie lubię tego słowa. Wolę "mój" dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 28.05.2002 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 buduje już 4 lata, a jeszcze daleko do końca. Tak prawde powiedziawszy to mi sie nie śpieszy, a ponadto nie mam tyle kasy.Wszystko buduję bez kredytów - ja też nie lubię zapisów w hipotece. Pamiętam również, że kiedyś pewien stary fachowiec powiedział mi, iż wszystko musi się "uleżeć" i "oczyścić".Podobno nie jest to wcale takie zdrowe wprowadzać się od razu do nowo wybudowanego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 28.05.2002 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Chyba, że jest to szkielet drewniany, albo bale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 29.05.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Na Świecie to powietrze wogóle jest niezdrowe i żywność i gleba i wszystko dookoła nas ,czy to jest jakikolwiek argument? Starsze domy natomiast były budowane z bardziej radioaktywnych materiałów niz teraz /nie mówie oczywiście o jakichś 80-letnich kamienicach -ale tam znowu może być grzyb,który również nie jest obojetny dla zdrowia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 04.06.2002 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 1 rok - od momentu wbicia łopaty w grunt do momentu przeprowadzki. Mozna było jeszcze szybciej, ale cześć prac wykończeniowych robiłem sam po pracy. Inna sprawa, ze dom powinien odstać i się przewietrzyć, wyschnąć. W pierwszym roku mieszkania było trochę wilgotno ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.06.2002 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 Ile trwa budowa domu? - Trwa do czasu aż się z niego wyprowadzisz.A tak na poważnie to pytanie moim zdaniem powinno brzmieć kiedy wprowadzisz się do nowego domu. Ja zamierzam najbliższą Wigilię spędzić w nowym domu. Wiem, że będę miał niewykończoną jedną z łazienek, brak będzie barierek na tarasach, brak będzie .....itd. Ale będę już tam mieszkał i mam nadzieję, że będzie nam tam dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 22.06.2002 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2002 Zaczęliśmy w 2000, przez 2 miesiące budowa fundamentów. Potem przez 2 lata cisza i w tym roku ruszyło się. Myślę, że dom wykończę w tym roku jeszcze przed VATem (he he) Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 24.06.2002 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Dlaczego budowa fundamentow trwala tak dlugo,az dwa miesiace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 24.06.2002 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Ja wylewałem ławy 3 lipca zeszłego roku, a wprowadzić się mam zamiar w tym roku. Oczywiście, ze względu na kasiorkę, "jadę" teraz program minimum.Moi fachowcy (a ściślej fachowiec i jego brat pomocnik) twierdzą, że jeżeli pogoda w miarę dopisze i kasy jest tyle ile być powinno, to stawiają średnią chatkę w 6 miesięcy. Trzeba tylko znaleźć firmy od więźby i instalacji. Znam ich dość długo i wierzę, że jest to możliwe. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekW 25.06.2002 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Rozpocząłem budowę w marcu 2000 roku. Dokładnie po dwóch latach wprowadziliśmy się do domu. Do wykończenia pozostało poddasze (ocieplenie, podłoga, gładź szpachlowa), ale na to zostawiam wakacje. Od stanu surowego wszystkie prace wykonaliśmy sami, praktycznie całe popołudnia i soboty przez cały rok, ale i dom nie jest malutki (280 m2 pow. użyt.). Warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bienias 25.06.2002 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 CZESCNASZA BUDOWA POSUWA SIE DOSC SPRAWNIE W UBIEGLYM ROKU W LISTOPADZIE ZALALISMY FUNDAMENT W TYM OD MAJA ZACZELISMY SCIANY TERAZ WLASNIE ROBIA NAM DACH MYSLE ZE DO POLOWY LIPCA BEDZIE STAN SUROWY OTWARTY W PRZYSZLYM ROKU PLANUJEMY WYKONCZTC I SIE WPROWADZIC /BARDZO NAM SIE NIE SPIESZY MAMY SWOJE CIASNE MIESKANKO A DZIECI DO SZKOLY IDA DOPIERO OD WRZESNIA WIEC MAMY JESZCZE TROCHE CZASU/CHCEMY BY DOM DOBRZE WYSECHL ABY NIE BYLO WILGOCI MYSLE ZE BUDOWA W JEDEN SEZON JEST MOZLIWA ALE NIECH BUDUJE TEN KTOREMU SIE BARDZO SPIESZY PUZNIEJ DUZO STRACI NA OGRZEWANIU ABY WYSCHLY MU SCIANY JESTEM ZA BUDOWA W 2 SEZONY I DLUZEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 27.06.2002 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 On 2002-06-24 19:14, skorpionka wrote: Dlaczego budowa fundamentow trwala tak dlugo,az dwa miesiace? Skonsultowałem z żoną i zapiskami - to było 4 tygodnie roboty razem z ręcznym ściąganiem darni, 2 ludzi, ale wg projektu dom ma bardzo solidne fundamenty - parterowy z użytkowym poddaszem ok 100 m2 parteru na ławy zużyłem 21 m3 betonu W tym roku w przeciągu 5 tygodni wykonano (3 ludzi): stan 'o' - 1/2 tygodnia - zasypanie piasku, ubicie piasku mury parteru 2 tygodnie (Ytong) zbrojenie stropu 1 tydzień Ściana kolankowa 1 tydzień (+ kilkadziesiąt żelbetowych słupków pod więźbę) Porządkowanie rusztowania, polewanie płyty itp 1/2 tygodnia (strop wylewany, użyłem rusztowania z firmy Peri) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawpiwo 05.07.2002 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 My swój dom zaczeliśmy budować w marcu 2000 roku. Natomiast na jesieni tego roku mamy zamiar tam sie wprowadzić. Budowę w zasadzie zrealizowaliśmy bez kredytu, wspomagamy sie kredytami konsumcyjnymi-krótkorerminowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 04.10.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 no jakieś 200 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baribal 06.10.2002 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2002 On 2002-05-23 07:59, Mery64 wrote: On 2001-12-08 11:01, baribal wrote: Mam zamiar zbudować basen w domu (4m x 8m x 1,5m). Chciałbym pozanać opinie ludzi, który takowy już posiadają.Interesują mnie koszty eksploatacji, ewentualne plusy i minusy baribal a ten basen jaszcze kombinujesz ? pozdrówka - ... bo Ty to lubisz jesteś taki męski ... Mery64 basen będzie razem z ogrodem zimowym. Jak już będzie gotów zaproszę Cię jako pierwszą w grudniu. PS.SORRY, że czekałaś na odpowiedź aż 5 miesięcy, ale czas nie pozwala mi śledzić forum "od deski do deski". Pozdrawiam Baribal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 07.10.2002 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 zacząłem 10 maja br i mam nadzieję że jeszcze w tym roku się wprowadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek s 23.10.2002 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 W ubiegłym roku wylałem ławy fundamentowe (w grudniu). Budowa ruszyła 6 marca. Wprowadziłem się 29 czerwca, choć planowałem na koniec lipca. WYkończyłem tylko parter (ok. 100 m2). Poddasze użytkowe na razie nie jest mi potrzebne. Poza tym skończyła się kasiorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voytas 21.01.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Witam Mam nadzieję zacząć w te wakacje. Jesienią powinnismy mieszkać w wykończonym domu Niemożliwe? A jednak. Wszystko teraz zalezy od tego jak szybko uda nam się wszystko zorganizować (doskwiera brak utwardzonego dojazdu i kilka innych szczegółów). Sama organizacja budowy i jej przebieg ma być sprawny i czysty (dom z drewna ale nie żaden kanadyjczyk). Czas budowy na płycie fundamentowej nie powinien przekroczyć 3 miesięcy z wykończeniem pod klucz. Pozdrawim Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts