Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile trwa budowa domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2001-12-08 11:01, baribal wrote:

Mam zamiar zbudować basen w domu (4m x 8m x 1,5m). Chciałbym pozanać opinie ludzi, który takowy już posiadają.Interesują mnie koszty eksploatacji, ewentualne plusy i minusy

baribal

a ten basen jaszcze kombinujesz ?

pozdrówka - ... bo Ty to lubisz :grin:

jesteś taki męski ...

buduje już 4 lata, a jeszcze daleko do końca. Tak prawde powiedziawszy to mi sie nie śpieszy, a ponadto nie mam tyle kasy.Wszystko buduję bez kredytów - ja też nie lubię zapisów w hipotece. Pamiętam również, że kiedyś pewien stary fachowiec powiedział mi, iż wszystko musi się "uleżeć" i "oczyścić".

Podobno nie jest to wcale takie zdrowe wprowadzać się od razu do nowo wybudowanego domu.

Na Świecie to powietrze wogóle jest niezdrowe i żywność i gleba i wszystko dookoła nas ,czy to jest jakikolwiek argument? Starsze domy natomiast były budowane z bardziej radioaktywnych materiałów niz teraz /nie mówie oczywiście o jakichś 80-letnich kamienicach -ale tam znowu może być grzyb,który również nie jest obojetny dla zdrowia/

Ile trwa budowa domu? - Trwa do czasu aż się z niego wyprowadzisz.

A tak na poważnie to pytanie moim zdaniem powinno brzmieć kiedy wprowadzisz się do nowego domu. Ja zamierzam najbliższą Wigilię spędzić w nowym domu. Wiem, że będę miał niewykończoną jedną z łazienek, brak będzie barierek na tarasach, brak będzie .....itd. Ale będę już tam mieszkał i mam nadzieję, że będzie nam tam dobrze.

• 3 weeks później...

Ja wylewałem ławy 3 lipca zeszłego roku, a wprowadzić się mam zamiar w tym roku. Oczywiście, ze względu na kasiorkę, "jadę" teraz program minimum.

Moi fachowcy (a ściślej fachowiec i jego brat pomocnik) twierdzą, że jeżeli pogoda w miarę dopisze i kasy jest tyle ile być powinno, to stawiają średnią chatkę w 6 miesięcy. Trzeba tylko znaleźć firmy od więźby i instalacji. Znam ich dość długo i wierzę, że jest to możliwe.

Pozdrowionka

Rozpocząłem budowę w marcu 2000 roku. Dokładnie po dwóch latach wprowadziliśmy się do domu. Do wykończenia pozostało poddasze (ocieplenie, podłoga, gładź szpachlowa), ale na to zostawiam wakacje. Od stanu surowego wszystkie prace wykonaliśmy sami, praktycznie całe popołudnia i soboty przez cały rok, ale i dom nie jest malutki (280 m2 pow. użyt.). Warto było.

CZESC

NASZA BUDOWA POSUWA SIE DOSC SPRAWNIE W UBIEGLYM ROKU W LISTOPADZIE ZALALISMY FUNDAMENT W TYM OD MAJA ZACZELISMY SCIANY TERAZ WLASNIE ROBIA NAM DACH MYSLE ZE DO POLOWY LIPCA BEDZIE STAN SUROWY OTWARTY W PRZYSZLYM ROKU PLANUJEMY WYKONCZTC I SIE WPROWADZIC /BARDZO NAM SIE NIE SPIESZY MAMY SWOJE CIASNE MIESKANKO A DZIECI DO SZKOLY IDA DOPIERO OD WRZESNIA WIEC MAMY JESZCZE TROCHE CZASU/CHCEMY BY DOM DOBRZE WYSECHL ABY NIE BYLO WILGOCI MYSLE ZE BUDOWA W JEDEN SEZON JEST MOZLIWA ALE NIECH BUDUJE TEN KTOREMU SIE BARDZO SPIESZY PUZNIEJ DUZO STRACI NA OGRZEWANIU ABY WYSCHLY MU SCIANY JESTEM ZA BUDOWA W 2 SEZONY I DLUZEJ

On 2002-06-24 19:14, skorpionka wrote:

Dlaczego budowa fundamentow trwala tak dlugo,az dwa miesiace?

Skonsultowałem z żoną i zapiskami - to było 4 tygodnie roboty razem z ręcznym ściąganiem darni, 2 ludzi, ale wg projektu dom ma bardzo solidne fundamenty - parterowy z użytkowym poddaszem ok 100 m2 parteru na ławy zużyłem 21 m3 betonu

W tym roku w przeciągu 5 tygodni wykonano (3 ludzi):

stan 'o' - 1/2 tygodnia - zasypanie piasku, ubicie piasku

mury parteru 2 tygodnie (Ytong)

zbrojenie stropu 1 tydzień

Ściana kolankowa 1 tydzień (+ kilkadziesiąt żelbetowych słupków pod więźbę)

Porządkowanie rusztowania, polewanie płyty itp 1/2 tygodnia (strop wylewany, użyłem rusztowania z firmy Peri)

• 2 months później...

On 2002-05-23 07:59, Mery64 wrote:

On 2001-12-08 11:01, baribal wrote:

Mam zamiar zbudować basen w domu (4m x 8m x 1,5m). Chciałbym pozanać opinie ludzi, który takowy już posiadają.Interesują mnie koszty eksploatacji, ewentualne plusy i minusy

baribal

a ten basen jaszcze kombinujesz ?

pozdrówka - ... bo Ty to lubisz :grin:

jesteś taki męski ...

Mery64 basen będzie razem z ogrodem zimowym. Jak już będzie gotów zaproszę Cię jako pierwszą w grudniu.

PS.SORRY, że czekałaś na odpowiedź aż 5 miesięcy, ale czas nie pozwala mi śledzić forum "od deski do deski". Pozdrawiam Baribal

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Witam

Mam nadzieję zacząć w te wakacje. Jesienią powinnismy mieszkać w wykończonym domu :smile:

Niemożliwe? A jednak. Wszystko teraz zalezy od tego jak szybko uda nam się wszystko zorganizować (doskwiera brak utwardzonego dojazdu i kilka innych szczegółów).

Sama organizacja budowy i jej przebieg ma być sprawny i czysty (dom z drewna ale nie żaden kanadyjczyk).

Czas budowy na płycie fundamentowej nie powinien przekroczyć 3 miesięcy z wykończeniem pod klucz.

Pozdrawim

Wojtek