odaro 28.05.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Czy ktoś zna zawiłości w oznaczeniach rur stalowych i plastikowych gdzie w jednych jest podawana średnica wewnętrzna a w drugich zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.05.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 w stalowych masz podaną średnice wewnętrzną, w plastiku zewnętrzną i grubość ścianki, tak wiec porównując dla PP ze srednicy zewnętrznej odejmujesz dwie grubości ścianki i masz średnice wewnętrzna która porównujesz ze stalą (tu sobie jeszcze zamień z cali na mm ) no więc dla std. dwudziestki wychodzi to 13,2mm czyli porównywalnie z stalą półcalową, 25-ka to mniej wiecej 3/4, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.05.2011 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 w stalowych masz podaną średnice wewnętrzną, w plastiku zewnętrzną i grubość ścianki, tak wiec porównując dla PP ze srednicy zewnętrznej odejmujesz dwie grubości ścianki i masz średnice wewnętrzna która porównujesz ze stalą (tu sobie jeszcze zamień z cali na mm ) no więc dla std. dwudziestki wychodzi to 13,2mm czyli porównywalnie z stalą półcalową, 25-ka to mniej wiecej 3/4, itd A widzisz ..... a Hansgrohe w instrukcji montażu zestawu podtynkowego prysznicowego podaje tak: rura DN15(1/2cala) lub DN20(3/4cala). Jak liczyłem Twoim sposobem tak jak Ty podajesz to nie wychodzi mi to co zaleca Hansgrohe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.05.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 bo to co piszesz to dwa oznaczenia stali, i takich oznaczeń się dla stali używa, jeśli chcesz dopasować do tego rurę PP tak aby miała zbliżony przekrój to robisz to tak jak opisałem, czyli jak masz w instrukcji podłączenie DN15(1/2cala) to dajesz PP20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.05.2011 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 bo to co piszesz to dwa oznaczenia stali, i takich oznaczeń się dla stali używa, jeśli chcesz dopasować do tego rurę PP tak aby miała zbliżony przekrój to robisz to tak jak opisałem, czyli jak masz w instrukcji podłączenie DN15(1/2cala) to dajesz PP20 A jaką średnicę wewnętrzną ma rura stalowa 1/2 cala a jaką 3/4 cala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.05.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 (edytowane) rura stalowa 1/2 calowa ma średnice wewnętrzną ~1/2 cala no dobra, jeśli nie zapomnę to jutro na budowie zrobię dokładny pomiar (bo tu w grę chyba jeszcze "grobościenność"rury wchodzi, ktoś kiedyś ładnie i fachowo to na forum objaśniał) Edytowane 30 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.05.2011 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 rura stalowa 1/2 calowa ma średnice wewnętrzną ~1/2 cala no dobra, jeśli nie zapomnę to jutro na budowie zrobię dokładny pomiar (bo tu w grę chyba jeszcze "grobościenność"rury wchodzi, ktoś kiedyś ładnie i fachowo to na forum objaśniał) Zazwyczaj są 3 grubości ściany rury stalowej co jeszcze bardziej komplikuje wszystkie przeliczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.06.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 nie wiem czy to Ci pomoże, ale zmierzyłem wiec moje standartowe rury stalowe jakich resztki pozostały mi na budowie po instalacji i 1/2cala ma 16,5mm średnicy wewnętrznej a 3/4 to 22mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.06.2011 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 nie wiem czy to Ci pomoże, ale zmierzyłem wiec moje standartowe rury stalowe jakich resztki pozostały mi na budowie po instalacji i 1/2cala ma 16,5mm średnicy wewnętrznej a 3/4 to 22mm Pewnie że pomaga rury pewnie już nie zmienię ale przynajmniej nie zamontuję deszczowni która później nie będzie działać. To ja teraz podam średnicę wewnętrzne rury polipropylenowej konkretnie ekoplastik Wavin i tak rura PN 20 o średnicy zewnętrznej 16mm ma średnicę wewnętrzną 10,6mm 20mm 13.2mm 25mm 16.6mm 32mm 21.2mm Czyli jak by porównać metrycznie średnicę wewnętrzne to 3/4cala rury stalowej to dopiero rura 32mm PPR W tym kontekście martwi mnie trochę to że recyrkulację ciepłej wody ma zrobioną na rurze PPR 16mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.06.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Pewnie że pomaga rury pewnie już nie zmienię ale przynajmniej nie zamontuję deszczowni która później nie będzie działać. A jakiej średnicy dałeś rury, że o deszczownię się obawiasz? Moja deszczownia jest podłączona przez dobre trzy metry odgałęzienia poprowadzonego wavinową rurą 20mm (wcześniej instalacja jest prowadzona rurą 25mm) i działa zupełnie dobrze. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.06.2011 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 A jakiej średnicy dałeś rury, że o deszczownię się obawiasz? Moja deszczownia jest podłączona przez dobre trzy metry odgałęzienia poprowadzonego wavinową rurą 20mm (wcześniej instalacja jest prowadzona rurą 25mm) i działa zupełnie dobrze. J. Chodzi o zestaw prysznicowy podtynkowy Hansgrohe. Jak mam dwa punkty poboru wody np, deszczownia + słuchawka prysznicowa albo słuchawka prysznicowa + dysze boczne to producent zaleca zasilenie iboxa rura 3/4cala (stalowa) Od iboxa do deszczowni i słuchawki może już iść 1/2cala ale do iboxa zalecane jest 3/4cala. Ja mam wyprowadzoną rurę Wavin 20mm. Dlatego powstają te wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.06.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Pamiętaj, że nie tylko średnica się liczy, ale i opory przepływu. A tu 20mm rura jest właśnie odpowiednikiem stalowej 3/4 J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.06.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Pamiętaj, że nie tylko średnica się liczy, ale i opory przepływu. A tu 20mm rura jest właśnie odpowiednikiem stalowej 3/4 J. Coś tu zakręciłeś Jarku 20mm to jak rozumiem średnica zewnętrzna a 3/4cala to średnica wewnętrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts