monia1991 28.05.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Witam, mam pytanie dotyczące fachowej nazwy bojlera... w mieszkaniu mamy piec oraz bojler który nadaje sie juz do wymiany. latem gdy nie palimy w piecu woda w bojlerze grzeje sie poprzez podłaczenie go do pradu, natomiast zima, gdy palimy w piecu woda grzeje sie sama, jest podlaczany do centralnego. I bardzo prosze o jego fachowa nazwe, pod która bede mogla go znalezc w internecie, poniewaz najpierw chce przejrzec oferty przez internet a wpisując "bojler centralno-elektryczny" nie bardzo moge cos znaleźć. prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.05.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Kup sobie bojler z podwójnym płaszczem i grzałką to będziesz miała jak do tej pory. Lato - na prąd a zimą z centralnego.Z podwójnym płaszczem mają większą powierzchnię grzewczą co za tym idzie szybciej podgrzewają wodę.W dobrej cenie o dość dobrym okresem gwarancyjnym kupisz Kospela, chyba 4 lata dają i kupon na anodę po roku. Więcej bo chyba 5 lat jest na Biawara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.05.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Kup sobie bojler z podwójnym płaszczem i grzałką to będziesz miała jak do tej pory. Lato - na prąd a zimą z centralnego. Z podwójnym płaszczem mają większą powierzchnię grzewczą co za tym idzie szybciej podgrzewają wodę. W dobrej cenie o dość dobrym okresem gwarancyjnym kupisz Kospela, chyba 4 lata dają i kupon na anodę po roku. Więcej bo chyba 5 lat jest na Biawara.czasem zwężownicą sa leprze np Qatro powierzchnia wymiany 1,2 m2 pojemności 100,150,200 mogą być z grzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 czasem zwężownicą sa leprze np Qatro powierzchnia wymiany 1,2 m2 pojemności 100,150,200 mogą być z grzałka Jak tak to lepsze bo w moim 140 jest chyba coś około 1m2. Dobrze że na forum są fachowcy z różnych dziedzin. Może wiesz jak wyglądają cenowo i na jaki okres jest udzielana gwarancja ? Może przyda się na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 29.05.2011 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Karoka moc wężwonicy zależy od jej powierzchni wymiany ciepła, temperatur pracy i prędkości przepływu wody. Duży może więcej:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.05.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 No a o czym ja piszę. Myślę że dobrze zakładam że w obu przypadkach te parametry jak temp. pracy i prędkość przepływu są raczej takie same to zostaje nam zmienna powierzchnia wymiany ciepła na którą mamy wpływ dobierając konkretny wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 29.05.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 (edytowane) Karoka, jest jeszcze różna pojemność wodna wężownicy i płaszcza. Parametry powrotu się zmienią, przy róznych mocowo wężownicach. Edytowane 29 Maja 2011 przez Grzesiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.05.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Karoka, jest jeszcze różna pojemność wodna wężownicy i płaszcza. Parametry powrotu się zmienią, przy róznych mocowo wężownicach. Kolego nie mam zamiaru z tobą się tu przekomarzać. Miałem bojler z wężownicą o takiej samej pojemności jak teraz ten z podwójnym płaszczem (140L) I wygląda to następująco: przy takiej samej temp. CWU i ustawionej CO, histereza 3 stopnie, dogrzanie wody o te trzy stopnie na bojlerze z wężownicą zajmowało w czasie około 20 do 23 minuty a na podwójnym płaszczu 10 do 12 minut i to jest dla mnie wyznacznikiem do takiego twierdzenia. Aha, ta sama pompa obiegowa żeby było wszystko, przy tym zyskujemy o połowę mniejsze zużycie energii elektrycznej do zasilania pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 29.05.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Karoka, ja się nie przekomarzam, tylko stwierdzam fakt. Czy podałem, że mówisz bzdury? Masz rację, że mniejsza powierzchnia grzejna ma niższą moc i to nie podlega wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia1991 29.05.2011 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 dziekuje serdecznie wszystkim za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts