alic 30.05.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 to fakt,że z małym dzieckiem (dziećmi) wygodniej i bezpieczniej jest mieć wszystko na jednym poziomie,ze starszymi dziećmi lepiej mieć poddasze,wybór projektu powinien być naprawdę przemyślany,żeby póżniej nie żałować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 30.05.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 pełnej kondygnacji nie przewiduje MPZP. Nie można pełnej kondygnacji a można poddasze użytkowe? To zrób ściankę kolankową o wysokości 2,5m Co dokładnie jest napisane w planie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.05.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Nie można pełnej kondygnacji a można poddasze użytkowe? To zrób ściankę kolankową o wysokości 2,5m Co dokładnie jest napisane w planie? Pewnie uniemożliwiają to min. nachylenie dachu plus max. wysokość domu. U mnie tak jest, dwóch pełnych kondygnacji sie nie da bo albo dach zbyt płaski albo wysokośc domu zbyt duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.05.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Postawiłem na 20 arach parterówkę. I następnym plusem jest mniej trawnika do obrobienia. Normalnie to już już do takiej powierzchni traktorek by się przydał. Minus jest jeden. Mamy mega duży strych i schody składane. Nie do końca jest to wygodne, ale trudno. Nie inwestowaliśmy w piwnicę, a strop i tak mamy lany. Za kilkanaście lat być może dzieciaki zrobią z poddasza 170m2 w pełni funkcjonalne mieszkanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 30.05.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Postawiłem na 20 arach parterówkę. [...], a strop i tak mamy lany. Nie chce bys poczuł sie wytknięty ale jest to kolejny przykład, że często lub najczęściej w parterówkach też sie robi betonowy strop a jest to jeden z żelaznych argumentów (brak betonowego, jako droższego stropu) wskazujących, że parterówka jest tańsza. W końcu się okaże, że nie ma takich parterówek (bez betonowego stropu i bez schodów) o jakich piszą zwolennicy teorii, że parterówka jest tańsza. Ja wybrałam dom z poddaszem, choc nie jestem przeciwniczka parterówek, tylko uważam, że jak ktoś decyduje się na parterówkę to nie dlatego, że jest tańsza tylko dlatego, że woli taką bryłe domu-bardziej rozłożysta, niższa i z dachem o małym spadku. To kwestia gustu a nie wynik kalkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 31.05.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Nie chce bys poczuł sie wytknięty ale jest to kolejny przykład, że często lub najczęściej w parterówkach też sie robi betonowy strop a jest to jeden z żelaznych argumentów (brak betonowego, jako droższego stropu) wskazujących, że parterówka jest tańsza. W końcu się okaże, że nie ma takich parterówek (bez betonowego stropu i bez schodów) o jakich piszą zwolennicy teorii, że parterówka jest tańsza. Ja wybrałam dom z poddaszem, choc nie jestem przeciwniczka parterówek, tylko uważam, że jak ktoś decyduje się na parterówkę to nie dlatego, że jest tańsza tylko dlatego, że woli taką bryłe domu-bardziej rozłożysta, niższa i z dachem o małym spadku. To kwestia gustu a nie wynik kalkulacji. Masz rację.. ale nie do końca. Nie piszecie o kosztach wykończenia pomieszczeń na poddaszu a to wykończenie jest droższe. Pewne rzeczy są droższe w parterówce a inne w domu z poddaszem. Tania parterówka to taka prosta z dachem dwuspadowym do 120m2. Ale można mieć parterówkę także bardzo drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.05.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Ależ właśnie ja doskonale wiem ile kosztuje wykończenie poddasza! I jak za duże pieniądze można takie poddasze mieć spi.przone. Gdy do tej kwoty dodam schody, które są konieczne w uż.poddaszu to mamy okrągłą sumę. Dziś budując od ponad roku samodzielnie z synem swój dom wiem ile by mnie kosztowało samo wnoszenie wszystkiego na górę. I obok tego typu dyskusji mamy polemiki typu tynki cementowe-gipsowe-czy krytykowane kartonowogipsowe, hehe. A przecież poddasze to zazwyczaj samiuteńki kartonik, który zresztą sam mam na wszystkich ścianach i świadomie wybrałem ten wariant, najbardziej korzystny przy wykańczaniu domu w dwóch chłopa. A schody? No cóż nothing is perfect. Ah, zapomniałbym, z minusów to często spotykany mocno wysunięty dach i odrobinę mniej światła w domu. Dla tego mam pełne okna 150x150 bez dzielenia. Dodam, że z wizytujących nas gości, którzy mieszkają w domkach z uż.poddaszem, wszyscy początkowo mówią; O jaki duży dom! Po chwili tłumaczenia i wywiadów okazuje si, ze tak samo jak my mają pow. uż około 130m2. Ale nie dziwię się, bo prawie wszystkie pomieszczenia mają więcej niż 265cm wysokości. Trzeba by się dopytać o kubaturę. podejrzewam, że różnice mogą być spore. Ale zaraz pewnie ktoś napisze po co grzać tyle powietrza..... Kolega który miał okazję uczestniczyć w gaszeniu sporego pożaru zauważył, że z ucieczką z naszego domu raczej nikt nie powinien mieć kłopotów w razie takiego nieszczęścia. Obyśmy nigdy nie musieli tego sprawdzać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 31.05.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Co kto lubi. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem domu parterowego. Nie cierpię schodów (10 lat na 3 piętrze daje o sobie znać), poza tym wychowałem się w domu parterowym i może dlatego mam takie preferencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 31.05.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Pewnie uniemożliwiają to min. nachylenie dachu plus max. wysokość domu. U mnie tak jest, dwóch pełnych kondygnacji sie nie da bo albo dach zbyt płaski albo wysokośc domu zbyt duża. No tak... moda na użytkowe poddasza nie omija planistów (którym bardzo zależy na tym żebyśmy mieli ładne domki, według ich gustu - oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 01.06.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Budowa domów z poddaszem użytkowym to nie moda,raczej budowa parterówek to trend wśród ludzi zmęczonych mieszkaniem w bloku na czwartym piętrze bez windy,a domy z poddaszem buduje się od dziesiątek lat,komuś,kto w przyszłości może liczyć tylko na emeryturę z ZUS,łatwiej będzie utrzymać dom ok.130-140m z poddaszem niż parterówkę podobnej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 01.06.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 są naprawdę fajne projekty parterówek z taką organizacją, że są wyraźnie oddzielone 2 strefy - można w jednej przyjmować gości, a w drugiej nawet nie zauważyć, że goście są - można powiedzieć wspólne jest tylko wejście. Poddasze się grzeje latem - od zewnątrz słoneczko przypieka, od wewnątrz ciepłe powietrze wciska się na górę - a sypialnie z reguły u góry... Po to kiedyś były strychy, żeby stanowiły swoisty bufor... No i jeszcze te schody... mam niedoleczone zapalenie ściegien achillesa - zejdź tu rano po schodach Mam kręgozmyk - jak mnie siekło to spałem prawie tydzień na dole, bo o chodzeniu po schodach to zapomnij, że to jest możliwe - góra była dla mnie niedostępna... Zresztą wszystkie urazy kończyn dolnych/kręgosłupa i lądujesz na dole... Ale i tak mam to użytkowe poddasze i jestem szczęśliwy Dzieci mogę ponosić po schodach, mogę sobie usiąść na schodku. Wygodniejsze moim zdaniem są schody ze spocznikiem - o odpowiedniej szerokości - wcale nie muszą być takie drogie jeśli zrobisz wylewane - to przy okazji stropu i schody się zaleje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 01.06.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ta dyskusja do niczego nie prowadzi,a nikita 1,twórca tego wątku pewnie śmieje się w duchu czytając,co my tu wypisujemy,bo przecież i tak wybierze to,co odpowiada jemu i jego rodzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.06.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 burżuj wybuduje dom z poddaszem i wstawi windę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 01.06.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ta dyskusja do niczego nie prowadzi. a oczekiwałeś czego? burżuj wybuduje dom z poddaszem i wstawi windę. o! wiedziałem, że czegoś mi w tym moim domu jakby... brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 01.06.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Czyli co, konkluzja jest taka, że z poddaszem lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.06.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 No tu zaraz jakaś wojenka się rozpęta a sam zainteresowany się nie odzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.06.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 No tu zaraz jakaś wojenka się rozpęta a sam zainteresowany się nie odzywa. Może być z poddaszem , ale koniecznie bez schodów ! 365 dni wte wte i wewte. Jak nic w końcu ktoś musi "orła fiknąć" .Ja walnąłem zaraz na początku roku . Wykonałem zgrabny ( w moim mniemaniu ) pad siatkarski boczny i jakoś na bolącym łokciu się skończyło .Nie wiem czy drugi raz będzie tak dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts