Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich.... chcę budować dom parterowy bez podpiwniczenia i bez poddasza użytkowego ze stropem drewnianym, kryty blachą fundament o wym rowu 40x100 cm wykopie mi koparka, tylko mam problem z doborem wysokości zbrojenia. Wiem że trzeba dać 4 pręty główne fi-12mm i jarzma fi-6mm co 25cm, wiem też że należy dać otulinę zbrojenia 7cm z każdej strony... nie wiem natomiast jaką dać wysokość zbrojenia? Skoro rów będzie miał 40x100cm to czy zbrojenie 26x50cm będzie dobre? 7cm otulina od dołu, 50cm wysokość zbrojenia a reszta beton? Czy tak będzie dobrze? PROSZĘ O JASNĄ I KONKRETNĄ ODPOWIEDŹ, JAKIE WYMIARY MA MIEĆ TO ZBROJENIE ŻEBY SPEŁNIAŁO SWOJĄ ROLĘ? z góry dziękuję

A może autor buduje w Ekwadorze, gdzie nie jest mu potrzebny ani projekt, ani tym bardziej kierbud tylko rozsądek ?

Pytał o wymiary zbrojenia, dostał odpowiedź na pytanie 'Kogo zapytać, gdzie sprawdzić...'... Czyli nie na temat odpowiadacie... Czyżby nie taka rola forum ?? Nie nasza sprawa co ma w kwitach... A skoro pyta to chyba lepiej, bo pytań podobno nie ma głupich ... tylko odpowiedzi...

Ile razy szukamy odpowiedzi w google i w wynikach dostajemy - 'było, sprawdź w google' , 'użyj szukaj' :)

witam wszystkich.... chcę budować dom parterowy bez podpiwniczenia i bez poddasza użytkowego ze stropem drewnianym, kryty blachą fundament o wym rowu 40x100 cm wykopie mi koparka, tylko mam problem z doborem wysokości zbrojenia. Wiem że trzeba dać 4 pręty główne fi-12mm i jarzma fi-6mm co 25cm, wiem też że należy dać otulinę zbrojenia 7cm z każdej strony... nie wiem natomiast jaką dać wysokość zbrojenia? Skoro rów będzie miał 40x100cm to czy zbrojenie 26x50cm będzie dobre? 7cm otulina od dołu, 50cm wysokość zbrojenia a reszta beton? Czy tak będzie dobrze? PROSZĘ O JASNĄ I KONKRETNĄ ODPOWIEDŹ, JAKIE WYMIARY MA MIEĆ TO ZBROJENIE ŻEBY SPEŁNIAŁO SWOJĄ ROLĘ? z góry dziękuję

nie ma kierownika budowy i nie będzie, projektu też nie ma... więc teraz proszę o odpowiedź co do tej wysokości

bardzo dziękuję wszystkim za udział w tym "cyrku". Właściwych odp. nie znalazłem... więc jedynie co pozostaje to zapytać murarza z wieloletnim doświadczeniem, mam nadzieję że odpowie KONKRETNIE NA TEMAT PYTANIA

gorąco pozdrawiam autora tej wypowiedzi

"A może autor buduje w Ekwadorze, gdzie nie jest mu potrzebny ani projekt, ani tym bardziej kierbud tylko rozsądek ?

Pytał o wymiary zbrojenia, dostał odpowiedź na pytanie 'Kogo zapytać, gdzie sprawdzić...'... Czyli nie na temat odpowiadacie... Czyżby nie taka rola forum ?? Nie nasza sprawa co ma w kwitach... A skoro pyta to chyba lepiej, bo pytań podobno nie ma głupich ... tylko odpowiedzi..."

"Ile razy szukamy odpowiedzi w google i w wynikach dostajemy - 'było, sprawdź w google' , 'użyj szukaj' "

Gość zibik_eng

Odpowiedz otrzymał dokładną - wymiary zbrojenia są w PROJEKCIE. Średnice pretów nie bierze się z d...y czy ze ssania palca tylko z OBLICZEŃ.

Pyta sie jakie zbrojenie bez projektu? A niech pierdyknie sobie tam pręty fi50 zespawane na zakładkę... będzie dobrze... albo i nie. Za to na pewno będzie nielegalnie...

ps. co murarz może wiedzieć o zbrojeniu? NIC - od zbrojenia są zbrojarze...

Edytowane przez zibik_eng

nie ma kierownika budowy i nie będzie, projektu też nie ma... więc teraz proszę o odpowiedź co do tej wysokości

Chyba troche się nie powinieneś dziwić, że wszyscy tak sie ustosunkowali do Twojego zapytania. Pisząc, że nie masz kierbuda ani projektu oznacza, że budujesz coś bez pozwolenia na budowe a więc nielegalnie, choć najgorsze jest to, że chcesz budowac dom dla ludzi (pewnie swojej rodziny) bez włąściwej dokumentacji i nadzoru w postaci kierbuda. Murarz Ci wymuruje ale zgodnie z projektem bo tam jest wszystko podane. Potem będziesz pytać jak zazbroić strop a potem jak zrobic więźbe, żeby Ci się na głowe nie zawaliły? Taka ptowizorka jaką chcesz stworzyć to czyyste szaleństwo i zupełny brak odpowiedzialności. Bude dla psa lub jakąś szope na drewno można tak postawić ale nie dom dla ludzi.

Swoja drogą to dlaczego nie masz projektu?

no i proszę murarz jak to murarz... wszystko wie mój fundament jak już pisałem to rów 40x100 cm, a zbrojenie do niego 4 pręty żebrowane fi-12 oraz jarzma fi-6 co 30cm wym zbrojenia 30x40 do 50 cm reszta beton:) Czemu nie mam projektu ani kiera? To dość skomplikowane... przy ognisku siedziało wiele ludzi było fajnie dopóki kiero się nie napił i nie zaczął wymądrzać nad projektem kolega się zdenerwował i chciał mu go zabrać, ciągnął bardzo mocno kiedy zauważyłem co się dzieje było za późno... kiero puścił projekt, a kolega wpadł z nim do ogniska doznał bardzo ciężkich poparzeń, a projekt spalił się całkowicie, kiedy kiero zorientował się co się dzieje szybko wytrzeźwiał po czym dostał ataku serca i zmarł... więc nie ma projektu ani kiera

no i proszę murarz jak to murarz... wszystko wie mój fundament jak już pisałem to rów 40x100 cm, a zbrojenie do niego 4 pręty żebrowane fi-12 oraz jarzma fi-6 co 30cm wym zbrojenia 30x40 do 50 cm reszta beton:) Czemu nie mam projektu ani kiera? To dość skomplikowane... przy ognisku siedziało wiele ludzi było fajnie dopóki kiero się nie napił i nie zaczął wymądrzać nad projektem kolega się zdenerwował i chciał mu go zabrać, ciągnął bardzo mocno kiedy zauważyłem co się dzieje było za późno... kiero puścił projekt, a kolega wpadł z nim do ogniska doznał bardzo ciężkich poparzeń, a projekt spalił się całkowicie, kiedy kiero zorientował się co się dzieje szybko wytrzeźwiał po czym dostał ataku serca i zmarł... więc nie ma projektu ani kiera

Ciekawe jak go zgłosisz później w nadzorze...

Hm, ciekawa jest Twoja historia. To to był jeden kiero w całym kraju czy uparłeś się że tylko ten i żaden inny? Przeciez można, a nawet trzeba miec następnego kierbuda, przeciez przypadki śmierci kierbuda w trakcie realizacji inwestycji się zdarzają a ktos musi budowe prowadzić, (choc niekoniecznie w wyniku zawału serca powodowanego współudziałem w przyczynieniu się do dużego pparzenia innego cżłowieka). Projekt tez powinienes miec drugi bo z tego co pamietam po uzyskaniu PNB starostwo 2 egzemplarze zostawia sobie a 2 oddaje inwestorowi.

Cos tu się kupy nie trzyma, choc oczywiście grunt by ten dom co wybudujesz się trzymał jakoś kupy ;)

no... kiero puścił projekt, a kolega wpadł z nim do ogniska doznał bardzo ciężkich poparzeń, a projekt spalił się całkowicie, kiedy kiero zorientował się co się dzieje szybko wytrzeźwiał po czym dostał ataku serca i zmarł... więc nie ma projektu ani kiera

Spokojnie moi drodzy. Lekarz kazał przytakiwać.