Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rynny tytanowo - cynkowe

Meggi56

Recommended Posts

Montuje od lat Rheinzink i śmiało polecam to wszystkim swoim klientom. Do wyboru maja nie tylko gołowalcowane rynny, które jak zauważył Andrzej Wilhelmi patynują, ale i już fabrycznie spatynowane w kolorze szaroniebieskim lub grafitowym. Ważna rzecz - w odróżnieniu od innych "składaków" na rynku maja wszystko dobrze dopasowane w różnych średnicach i przekrojach, pochodzą z jednego źródła i mają gwarancje jednego producenta, co widać na każdym elemencie z wytłoczonym logo.

Zęby sprawdzić cenę do jakości polecam zwrócić się z wycena do "kumatego" dystrybutora lub dekarza, który przedstawi kalkulacje na cały system, a nie tylko na koszt metra rynny z rurą..Ostatecznie takiej wyceny dokona sam Rheinzink i skieruje dalej, gdzie można negocjować rabaty :)

Racja, 30% różnicy w cenie patynowane / gołowalcowane rynny to dużo i mało... Do dachówki (i to każdej) te rynny będą pasować niezaleznie od koloru. Cynk to naturalny materiał i super sie komponuje z każdym innym naturalnym materiałem (drewnem, cegła, dachówka czy klinkierem - wystarczy wziąc próbki i przyłożyć..:)

A po czasie zobaczysz, gdzie podjąłeś dobrą decyzje nie wybierając: blachodachówki, plastikowych rynien, sidingu czy innych kolorowych substytutów :yes:

ja mam tytan cynk patyna pro grafit do grafitowej dachówki. Z materiału jestem zadowolona, z jakości montażu nie do końca. A cena była całkiem ok (gdzieś w dzienniku na etapie kupowania - ok. stycznia, mam chyba porównania cenowe).

Przy okazji pytanie do Pana Gazdy - Rheinzink zalecił kupno i montaż dylatacji (długość rynny niecałe 16m). Dylatację zakupiłam. Robiąc porządki na budowie natknęłam się na reklamówkę, a w środku ... dylatacje :( Czy po montazu rynien można to jeszcze jakoś zamontować?

Ciekawa sytuacja z tą dylatacja w reklamówce :)

Zakładam, że chłopaki zrobili dylatacje w sztucerach (link do instrukcji ), co jest najlepszym sposobem wykonania dylatacji, o ile pozwala na to umiejscowienie sztucerów). Jeśli nie, to można taką dylatacje wlutować/wkleić później, pamiętając o tym, że:

- dylatacje montujemy w najwyższym punkcie spadku rynny

- musimy mieć zakład założonych na siebie rynien 2-3 cm.

W tym celu przesuwamy rynnę w hakach i niewykluczone, że czasami musimy ja "dosztukować" 10-15 cm odcinkiem rynny o tej samej średnicy. Instrukcji i wiele innych wyjaśnień jest na stronie Rheinzinku