Meggi56 29.05.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Zaproponowano mi rynny tytanowo - cynkowe, co sądzicie o jakości tj. stosunek ceny do jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 29.05.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Jak będą prawidłowo zamontowane to poleżą długo.Lepsza tylko miedż . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.05.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Pragnę zwrócić uwagę na fakt, że docelowo osiągną nierównomierny ołowiany kolor. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.05.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Warto by tu jeszcze wspomnieć o aluminiowych Prefy czy Marley'a oczywiście z wyłączeniem tej amerykańskiej tandety. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 01.06.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Montuje od lat Rheinzink i śmiało polecam to wszystkim swoim klientom. Do wyboru maja nie tylko gołowalcowane rynny, które jak zauważył Andrzej Wilhelmi patynują, ale i już fabrycznie spatynowane w kolorze szaroniebieskim lub grafitowym. Ważna rzecz - w odróżnieniu od innych "składaków" na rynku maja wszystko dobrze dopasowane w różnych średnicach i przekrojach, pochodzą z jednego źródła i mają gwarancje jednego producenta, co widać na każdym elemencie z wytłoczonym logo. Zęby sprawdzić cenę do jakości polecam zwrócić się z wycena do "kumatego" dystrybutora lub dekarza, który przedstawi kalkulacje na cały system, a nie tylko na koszt metra rynny z rurą..Ostatecznie takiej wyceny dokona sam Rheinzink i skieruje dalej, gdzie można negocjować rabaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 01.06.2011 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Dziękuję :) za wszystkie Wasze informacje o tych rynnach i chyba się zdecyduję. Dachówka będzie szara (nie grafit) i myślę, że po spatynowaniu będzie ok. Rynny juz patynowane są jednak sporo droższe. Pozdrawiam Meggi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 01.06.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Racja, 30% różnicy w cenie patynowane / gołowalcowane rynny to dużo i mało... Do dachówki (i to każdej) te rynny będą pasować niezaleznie od koloru. Cynk to naturalny materiał i super sie komponuje z każdym innym naturalnym materiałem (drewnem, cegła, dachówka czy klinkierem - wystarczy wziąc próbki i przyłożyć.. A po czasie zobaczysz, gdzie podjąłeś dobrą decyzje nie wybierając: blachodachówki, plastikowych rynien, sidingu czy innych kolorowych substytutów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.06.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 ja mam tytan cynk patyna pro grafit do grafitowej dachówki. Z materiału jestem zadowolona, z jakości montażu nie do końca. A cena była całkiem ok (gdzieś w dzienniku na etapie kupowania - ok. stycznia, mam chyba porównania cenowe). Przy okazji pytanie do Pana Gazdy - Rheinzink zalecił kupno i montaż dylatacji (długość rynny niecałe 16m). Dylatację zakupiłam. Robiąc porządki na budowie natknęłam się na reklamówkę, a w środku ... dylatacje Czy po montazu rynien można to jeszcze jakoś zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 02.06.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Ciekawa sytuacja z tą dylatacja w reklamówce Zakładam, że chłopaki zrobili dylatacje w sztucerach (link do instrukcji ), co jest najlepszym sposobem wykonania dylatacji, o ile pozwala na to umiejscowienie sztucerów). Jeśli nie, to można taką dylatacje wlutować/wkleić później, pamiętając o tym, że: - dylatacje montujemy w najwyższym punkcie spadku rynny - musimy mieć zakład założonych na siebie rynien 2-3 cm. W tym celu przesuwamy rynnę w hakach i niewykluczone, że czasami musimy ja "dosztukować" 10-15 cm odcinkiem rynny o tej samej średnicy. Instrukcji i wiele innych wyjaśnień jest na stronie Rheinzinku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts