Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowa domu - sprawa współwłasności

Lawy

Recommended Posts

Sprawa wygląda tak

Jest działka a na niej dom. Wszystko to należy do teścia. Ja z żoną chcemy się dobudować (stworzyć cos ala bliźniak, ale nie do końca (bo np. strych istniejącego domu będzie nasz).

To wszystko jest teścia (On też daje większą część pieniędzy na budowę). I pytania:

Czy jeśli to jest dobudowa (osobne wejście, ale jedna działka i jeden właściciel) możliwe jest uzyskanie innego adresu?

Czy jest możliwość przepisania części domu na nas czy też trzeba dzielić działkę – związane jest to z tym, że chcielibyśmy aby to było na nas zapisane a nie na teścia co ułatwiłoby nam chociażby wzięcie kredytu.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Na prawie się nie znam ale właśnie mój wujek tak się dobudował do swojego teścia.Tzn będzie to oddzielny budynek z oddzielnym wejściem, ale doklejony do starego z przejściem na piętrze albo na strychu (jeszcze nie wiedzą) Działka musiała być na nich przepisana ale, że wejście do domów nie było od drogi był problem z uzyskaniem kredytu (jedna droga do dwóch domów). Najlepszym wyjściem jest wjazd do domu od drogi głównej. Pozwolenie na budowę otrzymali jest to budynek dobudowany gdzie prąd, woda i ogrzewanie będzie wspólne, ale posiada innych właścicieli i moim zdaniem musi mieć inny numer. Bank udzielił kredytu i gdyby się nie wywiązali będzie mógł budynek sprzedać. To tyle co wiem na ten temat. Aha wszystko załatwili w przeciągu 3 miesięcy (łącznie ze sprawą przepisania gruntu). Ja załatwiam już pół roku i dalej jestem na początku.

No własnie, ale czy możliwe jest przepisanie części domu (mianowicie dobudowanego i tej części przygarnietej na nas, czy też trzeba również przepisywać dzialkę co zdecydowanie zwiekszy koszt całej operacji.

I rozumiem że mozna dobudować (przygarniając część górną istnejacego)korzystać z tego samego przyłącza i mieć osobny numer domu??