Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje okna narożne!!!

Recommended Posts

Chcesz wprowadzic okno narożne w kuchni, która jest bardzo mała (nawet jak na taki mały dom), ale ratuje ją dobra "ustawność" mebli kuchennych? Poza tym, jak czytam Twoje posty chcesz budować dom ciepły i ogrzewać prądem. Dla mnie okna narożne są sprzeczne z ideą enrgooszczędności. Sama buduję dom enrgooszczędny i taki pomysł został wykluczony przez architekta na etapie projektu.

PS. Czy może wpadłeś na pomysł, żeby przeprojektować dach na dwuspadowy?

Masz rację, że kuchnia mała. Zastanawiałem się długo i wymyśliłem z moją połówką, że zrobimy na ścianie naprzeciw okna wielką ścianę z mebli (nie wiem jak to się nazywa) taką zabudowę pod sam sufit. Wtedy uda się nam zmieścić sporo. Do tego w pomieszczeniu gospodarczym będzie miejsce na rzadko używane sprzęty, większe zapasy coli i cukru itp ;-) Nie wiem czy to dobry pomysł ale tak bardzo mi się podobają okna narożne, że chyba zaryzykuję. A co do energooszczędności. Różnica pomiędzy oknem narożnym a normalnym leży w słupku. To on stanowi mostek cieplny. Sadzę jednak, że jest to tak mało istotna sprawa dla całości budynku, że mogę to pominąć. Nawet jak mi przyjdzie zapłacić 100pln więcej w roku przez ten słupek to wizja przestronnego widoku z kuchni jest tego warta ;-)

I jeszcze sprawa dachu. Niestety nie chce już tu eksperymentować. Boje się, że kosztem oszczędności stracę na urodzie budynku. Co prawda wizualizacja tego projektu jest tragiczna ale wiem jak poprawić aby wyglądał cudnie ;-)

. Różnica pomiędzy oknem narożnym a normalnym leży w słupku. To on stanowi mostek cieplny

Chodzi o konstrukcyjny słupek stalowy? A może da się z niego zrezygnować? U mnie też był w projekcie ale udało się zrobić zmianę - mocniej uzbroić nadproże nad oknem i słupka nie ma.

Producenci okien oferują słupki systemowe (z pcv na przykład, klikukomorowe, nie służące podtrzymaniu konstrukcji budynku), które nie stanowią poważnego zagrożenia dla energooszczędności.

Jaclaw no tak, ale wydaje mi sie, ze konstrukcja tego domu wymagac moze jednak podparcia na rogu. Jak architekt projektuje dom z naroznym oknem, to odpowiednio przeprowadza obliczenia i tak opracowywuje konstrukcje tego rogu, zeby rog domu wytrzymal bez podparcia. Natomiast slupek zrobiony z cegiel lub najczesciej z wylewanego betonu z konstrukcja stalowa w srodku podpiera rog domu. Wiec wydaje mi sie, ze w trakcie adaptacji projektu, tak jak zamierza to zrobic bitter nalezy przedyskutowac z architektem sprawe zmiany okna w kuchni na narozne.

bitter bardzo podobaja mi sie okna narozne, ale dla mnie priorytetem przy projektowaniu domu byla jego energooszczednosc i brak mostow cieplnych. Tak jak Ty sprzedalam dom-landare :p zbudowany pare lat wczesniej i buduje dom o polowe mniejszy, wiec stad moja uwaga do Ciebie: bitter znow ponosi Cie, przeciez masz zbudowac dom niskokosztowy :p. Ja trzymam sie dzielnie, dom o polowe mniejszy ( z 250 m2 calkowitej powierzchni na 140 m2) i w miare energooszczedny :yes: i bez wykuszy i innych bzdurek :p

Edytowane przez Aleksandryta

Jaclaw no tak, ale wydaje mi sie, ze konstrukcja tego domu wymagac moze jednak podparcia na rogu. Jak architekt projektuje dom z naroznym oknem, to odpowiednio przeprowadza obliczenia i tak opracowywuje konstrukcje tego rogu, zeby rog domu wytrzymal bez podparcia. Natomiast slupek zrobiony z cegiel lub najczesciej z wylewanego betonu z konstrukcja stalowa w srodku podpiera rog domu. Wiec wydaje mi sie, ze w trakcie adaptacji projektu, tak jak zamierza to zrobic bitter nalezy przedyskutowac z architektem sprawe zmiany okna w kuchni na narozne.

No jasne - jeśli nie ma wyjścia, to musi być. Choć z ceglanym/betonowym słupkiem (plus obowiązkowe ocieplenie w tym przypadku) to przestaje być okno narożne a pojawiają się dwa okna obok narożnika.

Jestem przekonany jednak, że w większości przypadków istnieje możliwość zaprojektowania nadproża w ten sposób, żeby ze słupka zrezygnować (u mnie się udało!). Są to dodatkowe koszty w postaci większej ilości zbrojenia, być może betonu. Zbrojenie takiego nadproża można dołączyć do zbrojenia wieńca.

Z drugiej strony są zyski:

- brak mostka cieplnego

- brak słupka (to też jest jakiś koszt - jeśli słupek stalowy, to ktoś go musi wykonać!)

- brak problemów z ewentualnym wykonaniem docieplenia tego elementu.

- mniej problemów z montażem okna

- no i w końcu lepszy wygląd! Narożnik jest znacznie zgrabniejszy.

Piszę właśnie o słupku systemowym od okna. W porównaniu z szybą ma on znacznie gorsze parametry cieplne. Ale jak pisałem wcześniej biorąc pod uwagę całość domu to będzie znikomy procent strat cieplnych w tym miejscu ... tak sądzę.

Myślę, że to nie powinien być problem. Takie profile narożne to tak jakby przedłużenie ramy (ma ona może gorsze parametry od szyby, ale nie jest takim strasznym mostkiem). Tutaj można zobaczyć przykładowe profile:

http://www.oknonet.pl/akcesoria/systemy/pvc/news,10459.html

U nas będą 2 okna narożne - w kuchni (równo z blatem kuchennym) i w salonie. Zależało nam zeby nie było żadnych słupków, więc trzeba było odpowiednio zazbroić i zalać. Zleć archtektowi do przeliczenia i zobaczysz jak to wyjdzie w Twoim przypadku.

A jeśli chodzi o energooszczednosc, to zajomi, którzy mają okno narożne bez słupka sprawdzali to i okazało sie, że to okno wcale nie jest gorsze od innych. Pewnie to kwestia prawidłowego montażu.

Aleksandryta, nie ponosi mnie ;-) Poszedłem w kierunku bardzo małego domu i dlatego zostawiłem sobie dwie fanaberie - wykusz oraz okno narożne. Obie pogorszą bilans energetyczny budynku ale w porównaniu do domu, który miałem wcześniej to i tak nic. Nie chcę iść w kierunku bunkra pasywnego bo dom to ma być jednak dom i niech sobie, jak pisałem wcześniej, zapłacę więcej tę stówę w roku za tę fanaberię - za przyjemności trzeba płacić. A co do konstrukcji nadproża to architekt musi to przeliczyć oczywiście.

Widzę, że wieniec. U mnie w zasadzie każde nadproże okna będzie połączone z wieńcem bo projektant sobie w oryginalnym projekcie wymyślił, że wieniec będzie jednocześnie nadprożem. Okna wyglądały brzydko, pod samą podsufitkę. Postanowiłem więc obniżyć nadproże okna dodając pod wieńcem 20cm nadproża. Tak więc, każde okno będzie miało taką konstrukcję. Choć samo nadproże pod wieńcem pewnie nie musi być specjalnie mocne bo nic nie będzie trzymać - sam wieniec będzie przenosił obciążenia.

• 1 month później...
  • 9 months później...