Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykonać łączenie ściany ze skosem na poddaszu

Recommended Posts

witam , ostatnio wziołem się za tynkowanie ,zacząłem od poddasza i nie wiem jak wykończyć łączenie ściany , ze skosem sufitowym , ponieważ nawet jak wytynkuję tą ścianę to po położeniu ocieplenia na skosie czyli wyjdzie 10cm niżej linia płyty k-g skończy się na mur łacie nie na ścianie i zostaje spora dziura , jak to rozwiązać , dodaje zdjęcie

skos.jpg

Witam.

Rozwiązaniem tego problemu jest podmurowanie ścianki kolankowej odrobinę wyżej...

Jeśli jest miejsce na y-tog o grubości 6 cm to proponuję podmurować właśnie nim,jeśli szerokość jest mniejsza to w castoramie dostępny jest gazobeton o grubości 5 cm,a jeśli i to nie będzie pasować to jedynym wyjściem jest wypełnienie tego miejsca styropianem,czyli przybicie go,następnie należy nałożyć siatkę oraz klej a po wyschnięciu można tynkować.

Jeśli mimo wszystko obawia się pan pęknięć to jedynym rozwiązaniem jest zabudowanie ścianki kolankowej przy podwieszaniu sufitu na poddaszu.

Pozdrawiam.

R.K.

1) twardy styropian na murłatę grubością zlicować ze ściana i siatka leduchowskiego przed tynkiem c-w lub mniej styro a na to 1 lub 2 warstwy płyty gk, siatka leduchowskiego i tynk c-w (siatka z zakładem na ścianę min. 10-15cm)

2) syropian czy wełna na murłatę do zlicowania ze ścianą kolankową, płyta gk na całośc na kleju gipsowym do płyt i jest git ;) struktura i powierzchnia taka sama jak na skosach i sufitach,

osobiście mam wersję pierwszą, ale dziś gdybym to robił to chyba zrobiłbym wersję drugą

1)

osobiście mam wersję pierwszą, ale dziś gdybym to robił to chyba zrobiłbym wersję drugą

Dlaczego ?

Czy mocowanie płyty gk do murłaty nie powoduje spękań tynku na styku gk i ściany murowanej (murłata może chyba przy zmianach wilgotności nieco zmieniać wymiar, a przy tynkowaniu jest dużo wilgoci - ale to może tylko wydumana teoria ?)

spękań tynku nie mam, może dlatego, ze płyta porządnie z każdej strony kilkuktrotnie zagruntowana, a siatkę leduchowskiego mocowałem osobiście a nie tynkarze,

a teraz wybrałbym opcję 2 ze względu chyba na mniejsza pracochłonność i mniejsze ryzyko, mi się udało, ale wiem że często te spękania są, a tu po ptynkowaniu innych (poza kolankową) ścian gdy robimy zabudowę poddasza, to tylko naklejamy na klej gipsowy kawał płyty do ściany kolankowej i wykończamy razem z innymi płytami