Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

centralny mieszacz termostatyczny

Recommended Posts

Witam,

Można by dać za bojlerem, w którym woda ma np. temp. 60 stopni mieszacz termostatyczny dający wodę np. 40 stopni, która następnie płynie do wszystkich kranów z ciepłą wodą. Czy to ma sens? Czy ktoś tak ma?

Można by przyoszczędzić na drogich bateriach dając nawet zwykłe z dwoma pokrętłami.

Cześć Włodku !

Podniosę ten temat bo ludziska kupują wielgachne zasobniki do wody zamiast kupić coś co kosztuje z 300 zł a może zaoszczędzić od 30 -50 % wody.

Biedni ci ludzie że mają przy sobie nie chcących się uczyć instalatorów ja te zawory stosyję od 4 lat w swojej pracy i sprzedawałem nawet takie duże jak średnica 80 mm i wszystkie pracują super i nie mam klienta któryby nie dostrzegł ich korzyści.

Ludziska na forum walczą o kotły a nie wiedzą gdzie można naprawdę łapać duże oszczędności.

Taki zawór to same plusy - oszczzedza pobór wody, reguluje precyzyjnie temperaturę ciepłej wody i dlatego z małego baniaczka możemy zrobić naprawdę fajną rzecz.

Baterie termostatyczne nie są potrzebne - koniec.

Jak ktoś będzie potrzebował pomocy to służe i powiem wam już 4 lata na hotelu w Bieszczadach dałem 200 litrów zasobniki gdzie konkurencja celowała klienta na 300 -500 ltr na 11 pokoi z prysznicem i umywalką każdy + kuchnia i gośćiowi nigdy nie brakło wody.

Pozdrawiam Wojtek.

bardzo fajna rzecz te zaworki, maja nawet silowniki do nich. cena moze nie zachwyca ale ... . Obawiam sie tez ze nie zawsze zastosowanie tych zaworow zastapi dzialanie baterii termostatycznych (indywidualny komfort w kazdym miejscu poboru wody).

do tej pory stosowalem opaskowe czujniki temperatury. Ich dokladnosc jest b. dobra. Powiedz Wojtku jak to jest w przypadku zaworow np. ESBE, sprawdzales to?

Witajcie!

TOM - ja nie używam siłowników elektrycznych bo jak się przytnie to klient miałby kłopot - daję zwykłe recznie ustawiane dobrej firmy w zależności oczywiście od potrzeb bo robię różne budowy.

Cieszę się że wszyscy jesteście z nich zadowoleni - naprawdę fajna rzecz.

WG - zdziwisz się ale na podkarpaciu to wcale nie jest standard bo 75% instalatorów o tym nie ma pojęcia to i klienci ich biedni o tym nie wiedzą.

Pozdrawiam Wojtek.

Właśnie w cyrkulacji widzę problem. Jeżeli dobrze myślę to cyrkulować będzie tylko woda z zasobnika, więc zapewne o wyższej temp. (tj takiej jaką aktualnie mamy w zasobmniku np. 70 stopni. Do obniżenia temp. nie dojdzie bo nie ma jak zmieszać z zimną wodą. Nie może zwiększyć przecież pojemności obiegu. Istnieje więc ryzyko że nawet przy zastosowaniu mieszacza termostatycznego za zbiornikiem poparzymy się wodą która sobie cyrkuluje. Tak więc dalej czekam na dobrą duszę, która wytłumaczy jak to pogodzić lub wyprowadzi mnie z błędu :wink: .

Krzy.

Ciao 8)

Właśnie w cyrkulacji widzę problem. Jeżeli dobrze myślę to cyrkulować będzie tylko woda z zasobnika

Zle myslisz, zasilanie obwodu (powrotu) cyrkulacji znajduje sie przy odbiornikach (kranach) ktore w takim przypadku pobieraja wode za posrednictwem termostatu centralnego (40/45°) wiec niczego to nie zmienia :roll:

Rozwiazanie z mieszaczem jest korzystne z 2 wzgledow:

1. Daje wiekszy zasob wody niskim kosztem (wiecej wody 45C niz ma zasobniik)

2. Pozwala na utrzymywanie 60C w zasobniku (likwidacja legionelli) bez mozliwosci poparzenia sie.

Cyrkulacje w takim ukladzie podlacza sie bez problemu - mam ja dzialajaca. Jedyna roznica sa wieksze straty na cyrkulacji (do zasobnika wraca chlodniejsza woda).

Mieszacz nie zastapi baterii termostatycznych bo temp. zalezy np. od odleglosci od mieszacza. Dlatego ja baterie mam niezaleznie.

Rozwiazanie z mieszaczem warto stosowac zawsze.

D.