paj 12.03.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Krzyzapomnialem na wsi popatrzec jak to mam zainstalowane, w kazdym razie teraz zadzwonilem do Makrotermu z pytaniem czy moze wystapic problem, ktory probujemy rozwiazac .... zapewnili mnie, ze wode bede miec o temperaturze zadanej w mieszaczu .... wiec jak wystapi problem to chlopaki beda skrobac sie po glowach instalujac pompke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 12.03.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Coś nie do końca rozumiem z tym mieszaczem i cyrkulacjąmiszacz robi wodę o zadanej temp ciepła i zimna do 45 stopni pompka ją zbiera do zasobnika w zasobniku jest podgrzana do 60 stopni gdzie się podziewa ten dozatek zimnei wody gdy nie ma rozbioru wodyrozumiem samą cyrkulację, rozumiem sam mieszacz ale tego nie mogę zaskoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 12.03.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Ciao Tak sobie teraz myslalem ze pompa cyrkulacyjna moze jednak miec problemy, na pewno nie jest mozliwa stala praca takiej pompki, ale to jak juz pisalem wczesniej sa rozwazania teoretyczne bo w praktyce tego nie stosowalem No wlasnie dlatego napisalem ze to nie moze dzialac w szybkim czasie cisnienia w calym obwodzie, kotle i na wejsciu zimnej wody sie wyrownaja termostat zamknie doplyw cieplej wody i pompka bedzie mielila wode bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 12.03.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 To dziala. Po prostu termostat przepuszcza wowczas tylko goraca wode. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 12.03.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 To dziala. Po prostu termostat przepuszcza wowczas tylko goraca wode. D. No chyba masz na mysli taki dziurawy termostat - czyli taki ktory nie jest w stanie odciac calkowicie wejscia cieplej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 15.03.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Mam na mysli fizyke zjawiska - pompa wymusza obieg wody a zimna woda nie wejdzie do zamknietego ukladu. Termostat w takiej sytuacji musi przepuszczac cieplejsza wode niz ma to w ustawieniach. Zrob test na baterii termostatycznej - zakrec zimna wode i zobacz czy odetnie wtedy goraca do 0.... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 15.03.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Ciao Byc moze masz racje Dave, jak juz pisalem tego rozwiazania nie wykonalem wiec moje rozwazania sa troszke teoretyczne, jezeli to sprawdziles i dziala to znalezlismy rozwiazanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 15.03.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 To gdy nie ma rozbioru cyrkuluje woda o temperaturze takiej jaka jest w zasobniku czyli wyższej niż ustawiona na mieszaczu centralnym ( czyli tak jakby mieszacz nie działał) a dopiero po odkręceniu kranu woda ustabilizuje się na temperaturze tej z mieszacza. tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 15.03.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 No tak na to wychodzi, ale jezeli pompka wlacza sie czasowo to bedzie troszke chlodniejsza bo w miedzyczasie rurki wystygna. Mysle ze wystarczy aby sie wlaczala co kwadrans na minute to wtedy prawie nic nie kosztuje - co o tym myslicie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 15.03.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Nie montowałem zaworu termostatycznego ale może celowe byłoby zamontowanie termostatu do sterowania pomki cyrkulacyjnej np. 45 st. C. Zmiejszyło by się ryzyko poparzenia. p.s. Jak czytam to naprawdę fajna rzecz. Szcególnie do węglówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 25.03.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Jak zadziała zawór mieszający w przypadku, gdy jest ustawiony powiedzmy na 40 C a w obu dolotach jest 10 C? Zależy mi na tym, żeby woda mimo wszystko poleciała z tego zaworu, nawet zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 25.03.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Bedzie lecieć zimna woda. Zawór działa na zasadzie: WYZSZA temp. wody z bojlera niż ustawiona =włączenie podmieszania z zimnej wody. W przeciwnym przypadku woda leci tylko z bojlera tzn może mieć i tylko 5 st.tak jak w wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 25.03.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Dzięki semp, uspokoiłeś mnie.Czy ten sposób działania dotyczy zaworów wszystkich producentów? W ręce wpadła mi akurat ulotka Honeywella (zawory TM). Zapytałem bo są tam dwa zdania, których nie zrozumiałem: "...wejście zimnej wody jest automatycznieodcinane, przy przerwaniu dopływu wody gorącej.." "...zabezpieczenie przed poparzeniem - wejściegorącej wody jest automatycznie odcinane,gdy przerwany zostanie dopływ zimnej wodypod warunkiem, że temperatura na wejściugorącej wody jest o co najmniej 10 K większaniż temperatura wody zmieszanej..." Bo co to znaczy "przerwanie dopływu"? Czy chodzi o fizyczny brak wody czy też o wodę o nieodpowiedniej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 25.03.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Ogólna zasada działania zworów jest taka jak napisałem. A to co ty napisałeś to chodzi o fizyczny brak wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 25.03.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Rewelacja te zaworki! I mogą działać w drugą stronę! Tzn. wyjście MIX staje się wejściem i wówczas jeśli temp. jest większa niż zadana to woda jest kierowana do jednego wylotu, a jeśli mniejsza - to do drugiego. Można tym sterować np. powrót do kotła z c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts