Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

centralny mieszacz termostatyczny

Recommended Posts

Krzy

zapomnialem na wsi popatrzec jak to mam zainstalowane, w kazdym razie teraz zadzwonilem do Makrotermu z pytaniem czy moze wystapic problem, ktory probujemy rozwiazac .... zapewnili mnie, ze wode bede miec o temperaturze zadanej w mieszaczu .... wiec jak wystapi problem to chlopaki beda skrobac sie po glowach instalujac pompke

Coś nie do końca rozumiem z tym mieszaczem i cyrkulacją

miszacz robi wodę o zadanej temp ciepła i zimna do 45 stopni pompka ją zbiera do zasobnika w zasobniku jest podgrzana do 60 stopni gdzie się podziewa ten dozatek zimnei wody gdy nie ma rozbioru wody

rozumiem samą cyrkulację, rozumiem sam mieszacz ale tego nie mogę zaskoczyć

Ciao 8)

Tak sobie teraz myslalem ze pompa cyrkulacyjna moze jednak miec problemy, na pewno nie jest mozliwa stala praca takiej pompki, ale to jak juz pisalem wczesniej sa rozwazania teoretyczne bo w praktyce tego nie stosowalem :cry:

No wlasnie dlatego napisalem ze to nie moze dzialac :( w szybkim czasie cisnienia w calym obwodzie, kotle i na wejsciu zimnej wody sie wyrownaja termostat zamknie doplyw cieplej wody i pompka bedzie mielila wode bez sensu :roll:

Mam na mysli fizyke zjawiska - pompa wymusza obieg wody a zimna woda nie wejdzie do zamknietego ukladu. Termostat w takiej sytuacji musi przepuszczac cieplejsza wode niz ma to w ustawieniach. Zrob test na baterii termostatycznej - zakrec zimna wode i zobacz czy odetnie wtedy goraca do 0....

D.

• 2 weeks później...

Dzięki semp, uspokoiłeś mnie.

Czy ten sposób działania dotyczy zaworów wszystkich producentów? W ręce wpadła mi akurat ulotka Honeywella (zawory TM). Zapytałem bo są tam dwa zdania, których nie zrozumiałem:

"...wejście zimnej wody jest automatycznie

odcinane, przy przerwaniu dopływu wody gorącej.."

"...zabezpieczenie przed poparzeniem - wejście

gorącej wody jest automatycznie odcinane,

gdy przerwany zostanie dopływ zimnej wody

pod warunkiem, że temperatura na wejściu

gorącej wody jest o co najmniej 10 K większa

niż temperatura wody zmieszanej..."

Bo co to znaczy "przerwanie dopływu"? Czy chodzi o fizyczny brak wody czy też o wodę o nieodpowiedniej temperaturze?