adk 23.07.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 No i super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1910 23.07.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 dom wygląda super.Fajnie, że masz już "dachowca", czy to Pan P. Ś ? Jeżeli tylko możesz to jedź na urlop.Ja właśnie jestem i taka odskocznia od pracy/budowy/codzienności zwłaszcza teraz jest super.Co ciekawiej, od 10 dni nie miałem żadnego, zadnego telefonu - coś mamy nie tak z operatorem gsm i nie można sie do nas dodzwonić- i nawt nie próbowalismy tego odkręcać- owszem mamy mozliwość zadzwonienia my- ale brak dzwonka od dluzszego czasu bezcenne :-)TARAS u Ciebie będzie/jest bardzo fajny, zwlaszcza ze masz doswietlony salon.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 23.07.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Oliwka wlasnie jest na urlopie- w polsce na budowie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 24.07.2012 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Witam wszystkich Dziekuje Wam za mile slowa , ja sie jeszcze troche nie potrafie przyzwyczaic ze ten ogromny budynek jest nasz Nawet nie wiecie jakie to dziwne uczucie widziec najpierw sama dzialke ... potem fundamenty ...a potem podjezdzazsz w to samo miejsce a tam juz ogromny dom stoi !! Nawet cala ulica wyglada inaczej ! Totalnie inna bajka niz domy kolo nas Jestesmy mega dumni z naszego kwadratowego kloca Tak , Marek wielkie dzieki za goscia od dachu - wczoraj u niego bylismy. Ma niesamowita wiedze i to nie tylko o dachach ale on tak materialami wymiata ze kopary nam opadly Zupelnie inna rozmowa niz z poprzednim wykonawca ...... Miales racje - pasjonat- 3 godziny u niego siedzielismy Umowa podpisana . Pan wchodzi pod koniec sierpnia Nas juz niestety nie bedzie . Marek podaj mi na prive numer tel - obiecalam ze Cie odwiedzimy jak bedziemy w Pl Kiedy wracacie z urlopu ? Hmmm no wlasnie chyba w ten piatek pryśniemy gdzies sobie zeby oderwac sie od wszytskiego. Przyda nam sie na pewno- wiem o czym mowisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 24.07.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Witam, od niedawna zagladam do twojego dziennika ze wzgledu na typ domu jaki budujecie. tez jestem milosnikiem takich klimatow i w przyszlym roku tez bede zaczynal swoja budowe. projekt jest w fazie tworzenia ale jego charakterystyka jest bardzo zblizona do waszego projektu. czyli dach plaski gdzie sie da, a w pewnej czesci dach skosny ze wzgledu na warunki zagospodarowania. chcialbym sie podpytac jak cenowo wychodzi dach plaski?? drozej, podobnie czy taniej w porownaniu do dachu dwuspadowego?? gdzie sie budujecie i skad macie firme od dachow?? pozdrawiam goraco!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 24.07.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Oli, przedsmak urlopu 4-go sierpnia? Flisiu, pokrycie dachu płaskiego jest droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolwik21 24.07.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Jaki 4 sierpnia? Nie gadam z Wami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 24.07.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 No miał być 4... Helloł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 24.07.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Flisiu, pokrycie dachu płaskiego jest droższe. Nie zgadzam się. To zależy od powierzchni i użytych materiałów. Jest to trudne do porównania ale można próbować. Zaczynać trzeba od konstrukcji, poprzez izolację, a skończyć na pokryciu. W przypadku płaskiego strop (konstrukcja budynku = konstrukcja dachu), dla spadzistego konstrukcje trzeba wybudować. Przy dachu płaskim trzeba liczyć wszystkie koszty, tak samo jak przy spadzistym - nie samej dachówki//blachy ale i ocieplenia, konstrukcji itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolwik21 24.07.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Nic nie wiem o żadnym czwartym... Nie ma mnie czwartego. Więc nie mogłam nic o czwartym ustalać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 24.07.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Adk, Flisiu napisał, że płaski dach ma wszędzie tam, gdzie się da, a skośny w pewnej części, założyłam więc, że powierzchni dachu ze skosem ma mniej.Widzisz, posiadam podobne rozwiązanie, dlatego też coś o tym wiem.Dach skośny zajmuje u mnie 1/3 powierzchni, a płaski resztę. Kwota wykonania m2 tarasu technicznego jest 2,5 razy wyższa, mimo, że konstrukcja mojego dachu skośnego jest bardzo skomplikowana i na pewno inna niż myślisz i o jakiej piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 24.07.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Żółwik, ustalcie, mnie nie ma od 11.08.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 24.07.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Lullaby - no nie wiem jaki ma dach Flisiu, i nie wiem jakie powierzchnie, i czym ma zamiar pokrywać - dlatego wydaje mi się, że nie można z góry zakładać, że na pewno płaski jest droższy o skośnego. Ale jeśli Ty to już przećwiczyłaś, macie podobne projekty to Ty wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 24.07.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Nie widziałam projektu Flisia, więc nie wiem czy są podobne Mogę się jedynie domyślać z wypowiedzi, że Flisiu nie jest zwolennikiem dachów skośnych i że prawdopodobnie robi projekt indywidualny. A to, wciąż prawdopodobnie, oznacza, że architekt minimalizuje powierzchniowy udział skosów w projekcie domu Ale oczywiście mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 24.07.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 No to możemy tak dywagować długo i namiętnie ale nadal czysto teoretycznie , a tymczasem trzeba iść spać. Ja mówię dobranoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 25.07.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Moj projekt jest w fazie tworzenia ale wymiary mnie wiecej juz mam. dach plaski to ok. 95 m2 a skosny ok. 40m2. na pewnej powierzchni dachu plaskiego ma byc taras jako wyjscie z sypialni reszty nie chce uzytkowac wiec nie potrzeba wg. mnie robic skomplikowanej konstrukcji dachu plaskiego. Skosny ma byc zwykly dwuspadowy ok.30 stopni. chce go pokryc plytkami włókno cementowymi. wg. nas najbardziej bedzie to pasowalo do charakteru domu. jedno mnie tylko martwi ze nigdzie nie czytam ze ktos uzywa takich plytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 25.07.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Akurat to, że na forum nikt takich płyt nie posiada, nie powinno Cię martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 26.07.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Oliwka, ale się ciepło robi w środku, jak się czyta Twój zachwyt Co do spotkania z Wami, to ja też jestem piewsza!!! Ale ani 4, ani 11 mi nie odpowiada, mam wtedy zamiar żeglować A moja ekipa właśnie wtedy zaczyna budowę, więc tak sobie cichutko marzę, że wrócę już na zalane ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 26.07.2012 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Fisiu , nie mam zadnych watpliwosci apropo odpowiedzi czy dach plaski jest drozszy od dwuspadowego. Oczywiscie ze drozszy. Dach dwuspadowy jest chyba najprostszym typem dachu. Cena zalezy od wielu czynnikow. Nie wiem jaki do konca masz zaprojektowany . Jest wiele rodzajow dachow plaskich, sa rozne pokrycia, izolacje ... wszytskie te rzeczy skladaja sie na ostateczna cene. A uwierz mi ze wyceny wykonawcow moga sie roznic nawet o 20 tys mimo tego wyceniasz ten sam dach To ze masz plyty ktorych nikt nie ma na forum tez bym sie nie przejmowala- tak jak napisala Lullaby. Niestety sytuacja na polskim rynku ( mimo tego ze juz powoli idziemy do przodu ) to nadal wyglada slabo. Malo ludzi wyskakuje ponad przecietna wyznaczona przez rynek. Architektow nowoczesnych cudownych bryl w Polsce moge policzyc na palcach. Wykonawcy sa takze przyzwyczajeni do budowania prostych , kupowanych na stronach projektow. Ja przy wycenach mojego domu od 2 wykonawcow uslyszalam "to jest niewykonalne" . To, ze tak nie robi wiekszosc, nie znaczy wcale ze sie nie da. A juz na pewno ze jest to rozwiazanie zle. Bardzo czesto inwestor jest wprowadzany w blad przez zacofanych wykonawcow twierdzacych ze "tego sie nie da"... Klient nie wie ze mozna duzo wiecej .. Wlasnie od tego masz architekta. Mysle ze on wie co robi i zaufanie zwrocilabym w jego strone a nie w strone forum. Musisz znalezc rzeczowych , kompetentnych wykonawcow , ktorzy maja pojecie o budowie nowoczesnej architektury - mysle ze to podstawa. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 26.07.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 ...Musisz znalezc rzeczowych , kompetentnych wykonawcow , ktorzy maja pojecie o budowie nowoczesnej architektury - mysle ze to podstawa. Trzymam kciuki z tym to dopiero jest problem. masz racje. ekipy przyzwyczajone do tradycyjnego budownictwa tłuką jeden dworek po drugim i chyba nie chcą uczyć się nowych rozwiązań i nowego budownictwa... ja szukam ekipy do dachu od paru dni. metoda jest prosta - ponieważ dużo jeżdżę mam okazję widywać gdzieniegdzie płakie dachy (niestety nie nad całym domem tylko np. nad garażem a reszta dwuspadowy - jest sporo takich pseudonowoczesnych projektów w sieci) - podjeżdzam i pytam o wykonawcę dachu i technologię, otzymuje odpowiedź: "nie, nie. Panie nie polecimy naszego wykonawcy bo jak skończył dach to woda wylatywała przez kontakty" Podejrzewam że to saamo jest z pozostałymi elementami budowlanymi, posadzki, ściany itd., ale tymi się nie martwię bo nie potrzebuję do nich ekipy - sam stawiam swój dom ---> pustak sytropianowy izodom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts