lullaby 24.03.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Mi podoba się kamień i gres ceramiczny, o ile jest tańszy od kamienia A jeśli gres, to zdecydowanie duże gładkie płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 24.03.2012 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Ulala Zolwik , no to congratulation Ja niedlugo mam dostac foty z budowy wiec tez podjarana chodze Jezu dzieweczyny czy to normalne ?? Nasze chalupy jeszcze nie stoja a my podlogi juz wybieramy hehe . Chcialam o cos zapytac was. Czy wy macie taka sama wysokosc w garazu jak w czesci mieszkalnej ? czy macie roznice ? I Ile macie podniesiona podloge nad ziemia ? Kwestia bardzo wazne . Zeby bylo bezpiecznie jesli chodzi i deszcz i ewentualne zalanie . A jednoczesnie im nizszy cokol tym piekniej wyglada to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 24.03.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Przepraszam, że się wtrącę ale podczytuje sobie tu co jakiś czas i zaintrygował mnie ten stolarz od drzwi spod Łodzi. Oliwka jak znajdziesz namiary na niego to jeśli to nie problem podeślij i do mnie na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 24.03.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 u mnie i garaż i salon ma taką sama wysokość czyli 3 metry. niektóre pomieszczenia będą obniżane w całości ze względu na wentylację a niektóre tylko cześciowo ( chcę jak najmniej k-g) jakbyś chciała dwie różne wysokości to pewnie więcej zabawy bedzie z ułozeniem belek stropowych (czy jaki tam strop masz:) z jednej strony niższy garaż to oszczednośc kasy na etapie budowy i poźniej w ogrzaniu (my mamy nieogrzewany garaz) a z drugiej więcej miejsca na scianach do składowania( my oprócz sporych regałów planujemy wieszaki na rowery czy "trumne" samochodowa zawiesic pod sufitem) natomiast co do podłogi to nie wiem:) mamy spadek terenu i z jednej strony jest uformowana skapra-jednak wszedzie gdzie to mozliwe ziemia bedzie podsypana tak zeby była na równo z podłogą-ja tam nie widze problemu zalania (nie zdarzylo nam sie ani razu zeby woda wdarła sie do domu- no ale jak pisałam jest lekki spadek terenu wiec woda spływa w dół ulicy-dotychczasowy i nowy dom stoją koło siebie) czy wiesz jaki to gres w tym domu y z tamizo? bo tez mi sie podoba (tylko ja bym wolała opcję szarą-może taka też jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 26.03.2012 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Koktajl chodzilo mi o podloge , moze zle ujelam piszac wysokosc . Chodzilo mi o roznice podlogi czesci mieszkalnej i garazu - czy sa rowne czy garaz jest nizej . Dziewczyny czy ktoras z was rozwazala odkurzacz centralny ? ... Namiar do "Pana lodzkiego stolarza " bede miec w przyszlym tyg i wysle wam namiary na prive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 26.03.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Oliwia u nas będzie odkurzacz centralny Na namiary do stolarza czekam z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 26.03.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 A o to ci chodziło u nas wszystko będzie na tym samym poziomie nie wiem co i gdzie by miało zalewac? W garażu zrobisz i tak odpływ można wtedy myć auto w środku ( teraz tak mamy i nigdy nie mylismy auta ) ale ogóle jest potrzebny bo wtedy topniejacy śnieg z auta ma splynac . Natomiast co do odkurzacza- teraz mam i w nowym domu tez będę mieć tyko dodatkowo będę mieć szufelki w wiatrolapie i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 26.03.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Hej, na stolarza i ja mam chrapkę U nas garaż jest 15 cm niżej, ale wynika to z ukształtowania terenu. Poziom zero już na etapie murowania, został podniesiony o jeden bloczek. Wynikało to z faktu, ze droga jest wyżej niż ziemia na działce, no i bezpośredni sąsiad nie wybudowany- czytaj- nie wiadomo czy nie wpadnie na pomysł podniesienia terenu np o 30-40 cm... Ale i tak taras wypada równo z trawnikiem. Niestety spadek jest w stronę garażu i wejścia, dlatego będzie konieczny jeden schodek, tzn podest duży będzie. Architekt i tak namawiał, bo straszył śniegiem i deszczem, czy słusznie-to się okaże Odkurzacz centralny szybko sobie wybiłam z głowy. Wg mnie nie warto. Za tę cenę będę miała dwa fajne odkurzacze (na parter i poddasze). Wyszłam z założenia, że wszystko mi jedno czy ciągnę za sobą odkurzacz czy długaśną rurę. No i te przewody w ścianach pełne kurzu...No jakoś mnie to nie przekonało. Ale z nowinek, to znajomi dostali odkurzacz inteligentny. Trzeba usunąć kabelki i jakieś duperelki z podłogi i koleś sam sobie jeździ i odkurza. Można wyjść z domu, zająć się czymś zupełnie innym. Wg mnie to chyba fajniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 26.03.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Odkurzacz centralny szybko sobie wybiłam z głowy. Wg mnie nie warto. Za tę cenę będę miała dwa fajne odkurzacze (na parter i poddasze). Wyszłam z założenia, że wszystko mi jedno czy ciągnę za sobą odkurzacz czy długaśną rurę. No i te przewody w ścianach pełne kurzu...No jakoś mnie to nie przekonało. Ale z nowinek, to znajomi dostali odkurzacz inteligentny. Trzeba usunąć kabelki i jakieś duperelki z podłogi i koleś sam sobie jeździ i odkurza. Można wyjść z domu, zająć się czymś zupełnie innym. Wg mnie to chyba fajniejsze rozwiązanie. powiem szczerze że dawno mi sie nie zdarzyło żeby się tak bardzo z kimś nie zgadzać bo;): 1) odurzacz centralny mam 12 lat (tzw pionierzy hahah:) i nigdy nam sie nie zdarzyło zeby cos było zapchane czy zatkane w rurkach w podłodze, jaki kurz w rurkach?przeciez on ciągnie ten kurz a nawet gdyby cos w nim bylo to jest to utopione w wylewce więc prosze mnie oswiecic jakby się cos mogło wydostac stamtąd:). poza tym nie wdychasz tego całego smrodu który jest wyrzucany na zewątrz (nienawidze tego zapachu z normalnego odkurzacza)wodny dobr odkuracz wcale nie jest tani (nie wspominam już nawet o rainbow) a ciezki jak jasna cholera i w dodatku cackania się z tą wodą co nie miara (moja teściowa ma, używałam raz i dziękuję). jest super dla alergików przede wszystkim. ok jest długa rura ale przynajmniej wszedzie nią dojedziesz-lampy sufity, zakamarki, samochód na dworze przed garażem 2) inteligentny odkuracz czyli tak zwana roomba-miałam ta "przyjemnośc" uzytkowac ten wynalazek (sama chcialam kupic taka myjke-siostrke scooba chyba sie nazywa) dzieki ci panie ze miales mnie w swej opiece. włączyłam to-huk taki ze nie slychac własnych myśli, jezdziło to z 20 minut bo zdązyło sie wyładowac (ok egzemplarz kolezanki byl juz troche wyekspoloatowany wiec akumulator szybko padal ale to dzieje sie w kazdym z nich po pewnym czasie-jak tyle cos zre pradu to musi sie wyladowac nie ma sily-nie wspominam ile czasu trzeba zeby znowu sie naladował) koszt akumulatora. ok 700 zł dlatego kolezanka go nie ma. I jaki efekt?wziełam odkuracz centralny i jechałam od poczatku-roomba jest okrągła bo taka musi byc zeby mogla sie poruszac kolistymi ruchami wiec automatycznie nie dojezdza do kątów wiec ZAWSZE trzeba poprawic normalnym odkuraczem/scierka. w ogole nie wspominam ze w pewnych miejscach byl 10 razy a gdzie indziej wcale Przepraszam ze to powiem ale z twoich słów wynika że zadnego z nich nie uzytkowałas więc chyba nie do konca masz rozeznany temat;)no chyba ze Cie źle zrozumiałam;) To nie jest tak ze centralny zachwalam ale roombe potępiam-ale według mnie tego sie nie da w ogóle porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 26.03.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Napiszę tak: uważam, ze odkurzacz centralny jest DLA MNIE zbytecznym wydatkiem. Wg mnie, ani nie podnosi komfortu użytkowania domu, ani nie obniża kosztów jego eksploatacji. Do tej pory używałam i rainbowa i odkurzacza z filtrem wodnym marki zelmer za 600zł. Te odkurzacze mają kółka, nie trzeba ich nosić, więc ciężaru się nie odczuwa. Ponieważ mają filtr wodny nie wydzielają żadnego zapachu. Oczywiście pewnym mankamentem jest to, ze za każdym razem trzeba nalać wody, a potem ją wylać- tzn jeśli się chce, żeby odkurzacz posłużył długie lata. Odkurzacze mają długie kable elektryczne, a i przewód elastyczny jakoś w moich egzemplarzach wystarczał do odkurzania sufitów i lamp. Poza tym, do OC zniechęciło mnie również, paradoksalnie to, co jest jego zaletą: fakt, że pojemnik na kurz opróżnia się raz na kilka miesięcy. Fuj. Można częściej, po każdym sprzątaniu, ale wówczas, OC traci sens. Nie chcę, przez to urazić żadnego z posiadaczy OC. Po prostu uważam, ze to urządzenie nie jest warte swojej rynkowej ceny i nie montuję go u siebie w domu. Uważam natomiast, że opcja szufelki jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.03.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 masz pełna poczte wiec pisze w dzienniku, gzie on chce dac ten kerazmyt i co niby mu sie odkształci?dla mnie to bzdura co on wam mówi. łatwo się wydaje nie swoje pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 26.03.2012 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Lobo_M , poszlo na prive ... dzieki za wszytsko , co ja bym bez Ciebie zrobila Edytowane 26 Marca 2012 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 26.03.2012 23:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 ulala ... to ladne opinie zebralam , Dzieki dziewczynki za cenne uwagi na temat OC . Moj Malz jest tez bardzo za NIE i uwaza to za zbedne wydane pieniadze . Tym bardziej ze mamy parterowke . Ja wlasnie zaglebialam temat. Ale chyba bede musiala odpuscic bo decyzja podjeta musi byc juz :/ Aha ... dzis uzyskalam ostateczne przeliczenia hydralulika . Kanalowek w salonie nie bedzie . Kanalowki pojawia sie tylko w sypialniach , tam gdzie bedza deski . Reszta bedzie podlogowka z gesto ulozonymi rurami przy oknach . Kilka decyzji juz za soba ....... budowa pelna para idzie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 27.03.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Oliwka, mi w przypadku sypialni z drewnianą podłogą (a jeszcze nie wiem, czy taka będzie) polecali jedną ścianę sypialni ogrzewaną. Ale ja bedę miała PC i to pewnie dlatego, żeby utrzymać źródło niskotemperaturowe. Konwektory potrzebują wyższej temp wchodzącej, a Ty masz grzanie gazowe jeśli dobrze pamiętam, więc u Ciebie może być cokolwiek. Zgłębiałaś kwestię ogrzewanej ściany? Podobno super sprawa. Ale ja nie wiem, czy będę się decydować, to zależy od podłogi wybranej do sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 27.03.2012 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 tak fajna sprawa ze z ogrzewaniem sciennym. U mnie nie ma po co . Sypialnei nie sa takie duzw : 14m2, 12m2, 12m2 i w zupelnosci konwektory o dobranej mocy dogrzeja cale pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 27.03.2012 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Prace ladnie postepuja, dzis podjelismy kilka ostatecznych decyzji . Bo niestety oprocz pieknosci wnetrzowych trzeba myslec jeszcze o sprawach typowo budowlanych Ocieplenie Sciany fundamentowe zostaly ocieplnone Termoorganika 20cm . Poziomo mamy : piach zagęszczony na to chudziak, potem folia/ papa termozgrzewalna razy 2 , 20cm styropianu w 2 warstwach (na zakladke ) i na to pojdzie wylewka grzejna. Takim to sposobem podstawa domu jest cieplusienka o pieknych wspolczynnikach przenikania ciepla Solbet Budujemy Solbetem 600. Przede wszystkim ze wzgladu na to, ze jest to material o najlepszych parametrach termoizolacyjnosci. Z tego tez wzgledu wazna jest jedna rzecz . Aby do konca wyeliminowac mostek od gruntu pod ostatnia warstwa bloczkow tam gdzie są otwory okienne dajemy specjalne "zbrojenie" z siatki, to jest zbrojenie systemowe z solbetu. Poniwaz okna nie beda montowane w ociepleniu( droga sprawa, przeliczalam ) dodatkowo pod okna stosujemy specjalny system polozenia styropianu ( i znow chodzi o likwidacje wszytskich mostkow), ktory zostal omowiony z Kierbudem i Tamizo podczas spotkania . Bedzie cieplo Nie bedzie odkurzacza centralnego. Malz wygral Podjelismy tez ostateczna dcyzje a propo Solarow . Po dokladnym przeliczeniu , podobnie jak z pompa ciepla jest to naszym zdaniem inwestycja nieoplacalna . zalozmy że mamy 4os rodzine i lubimy się kapać . Rocznie wydamy na gazie 800- 1000zł, z solarów zaoszczędzimy 50% więc 400- 500zł. Jesli za solary damy 12tyś ( bo taka jest cena z montazem) to wyjdziemy na zero po prawie 20latach, zakładając że będa bezobsługowe, a tak nie jest! przeglady, serwis dolewanie glikolu albo jego wymiana i w końcu wuyjdzie że sie zwróca (wyjdą na zero) po 25latach!!!... nie oplaca sie... Te pieniadze zdecydowanie wolimy wpakowac w lepsza izolacje domu. Kanalowki tak jak pisalam pojawia sie w sypialniach gdzie beda deski , natomiast reszta bedzie grzana podlogowka. Tyle z decyzji ...a foty beda niedlugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 27.03.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Oliwka, gratuluję podjętych decyzji! Parę rzeczy możesz "odhaczyć" Zazdraszczam O co chodzi z systemem położenia styropianu pod oknami??? Mi wszyscy mówili o tzw. "profilu poszerzanym", czyli dolny profil idzie w dół aż do chudziaka. Ty chyba piszesz o czymś innym. Mogłabyś dać parę szczegółów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 27.03.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 No to powiem, że my mieliśmy z założenia wybudować ciepły dom... i też nad solbetem się zastanawiałam... ale go u nas na składach nie mieli... szkoda... Masz bardzo dobrą izolacje domu... a jeśli z 600 budujesz to dasz ocieplenie jeszcze na zewnątrz? Ja w końcu zbudowałam z porothermu 25cm ale dałam ocieplenie 20cm na zewnątrz.. wewnątrz na podłogę zmieściło się tylko 15cm.. mało, ale więcej nie daliśmy rady...Aaa i kanałówki nie mamy żadnej.. znam kilka dziewczyn co t kanałowe mają a go nie używają wcale, tylko podłogówka działa i jest OK. Na dziś by chyba 2 raz kanałówki nie robiły. Zapytaj Nefer i Rasia. Nie wiem dlaczego centralnego nie będziesz mieć bo... bo co...? ale dobre to jest rozwiązanie... Ja rozłożyłam przed wylewką rury, nadal centralnego nie mamy, ale rury są i czekają... później tego nie zrobisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 27.03.2012 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Czesc Arnika . Tak dom bedzie cieply . bardzo dobra izolacja to podstawa przy budowie tego domu . Takie zalozenie bylo od poczatku .Najpierw mial byc pasywny. Ale ciezko taki wybudowac ..no i drogo. Juz rok przed budowa siedzielam i ogarnialam temat domow energooszczednych a i tak do konca nie wiem duzo rzeczy . Fundament tez mial byc inny . Miala byc plyta fundamentowa likwidujaca calkowicie mostki termiczne. Ale koszta .... Dlatego zwyklay fundament ale bardzo dobrze ocieplony . 20cm sciany zew i 20 cm w podlodze . Tym bardziej ze kladziemy podlogowke... cieplo nie moze uciekac do dolu . Tak Solbet 600 , no pewnie ze ocieplam . Na sciany idzie 20cm izolacji , prawdopodobnioe bedzie to swisspoor ferzowany 0,031. Dla nas przy wyborze kazdego materialu wazne sa wspolczynniki . Na dachu bedziemy miec 50cm izolacji centralny odkurzacz ... ja az tak bardzo nie wglebialam tematu ...ale tez wole chyba ta kase wydac na cos innego . Nie mam nic przeciwko temu zeby chodzic ze zwyklym odkurzaczem raz w tygodniu Chyba raczej koszta za tym przemowily i to ze nie jest to niezbedna rzecz. A pieniazkow duzo potrzeba do budowy ... np pieniazki z OC pojda do wentylacju mechanicznej , ktora na pewno bedzie Kanalowki w sypialniach na pewno beda chodzic , bo tam podlogowki nie bedzie wiec beda jedynym zrodlem grzewczym . U Rasi nie cho0dza bo ma podlogowke . U mnie w sypialni bedea deski i podlogowki nie bedzie . Ale juz w salonie , kuchni i jadalni bedzie podlogowka i tam z kanalowek zrezygnowalismy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 27.03.2012 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Aggula system styropianu to bym Ci wytlumaczyla i narysowala pare miesiecy temu jak na spotkaniu Tamizo i Kierbud to rysowali teraz juz nie pametam hehe , ale zapytam dla Ciebie :* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts