Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 939
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

praktyka nauczyła mnie, że Inwestor patrzy jak dom wygląda nie zastanawiając się nad stopniem trudności wybudowania.

proponuje poprosić architektów o projekt konstrukcyjny domu - oby sie nie okazało, ze trzeba stosowac niestandardowe rozwiązania konstrukcyjne.

i tak jak Robert zauwazył - fakt zakamuflowania płaskiego dachu nie oznacza otrzymania PnB.

Oliwka - spokojnie. Architekci byli już w gminie, więc zapewne zapoznali już urzędników ze swoim pomysłem. Jeśli u Ciebie nie ma żadnych zapisów o okapach, to przecież wszystko spełniasz... Czasem trzeba przewrotnie podejść do tematu.

Wojgoc - jest trochę za wcześnie na projekt konstrukcyjny. Oczywiście, że będzie pełno nietypowych rozwiązań (choć niekoniecznie akurat konstrukcyjnych) - właśnie dlatego zdecydowali się na tych architektów. A oni, jak widać po nielicznych jeszcze (niestety) realizacjach, radzą sobie bardzo dobrze.

Witam ... z PnB nie wiem ... okaze sie ..ale nie sadze zeby projektowali cos czego nie sa pewni!!!! ja architektem nie jestem , nie znam sie ale mysle ze wiedza co robia ...

Poza tym .... tam zadnych konstrukcyjnych wydziwien nie ma!!!! to jest zwykly parterowy dom z dachem spadzistym. dach jest tylko otoczony attyka i to wszytko - a z tego nie ma zadnych " trudnych rozwiazan " .. to ze ladnie wyglada nie zanaczy od razu ze drogo...jedyna droga rzecza sa okna swietlki w kuchni na ktore sama nalegalam bo oni nie chcieli... wlasnie ze wzgledu na koszta gdyz my od razu na poczatku z nimi rozmawiajac oswiadczylismy ze to mam byc prosta tania konstrukcja i zadnych wydziwnien kosztownych tam nie ma !a domy TAMIZO mimo ze na stronie nie maja tego to jednak osobiscie w pracowni widzialam zdjecia ... juz stoja, duzo !!! i jakie ladne :)

Edytowane przez Oliwka 29

Wojgoc , ja tam sie nie gniewam ;), wrecz przeciwnie , lubie i szanuje jak ktos sie wypowiada o tym co mysli , bo ja nie jestem wszystkowiedzaca a niektore komentarze sa bardzo pomocne :)....... No wlasnie widzisz nie w tym przypadku , bo dla mnie akurat to byl priorytet ... to haslo padlo akurat pierwsze na rozmowie ... ma byc prosto i tanio ..., zadnych trudnych rozwiazan ... i tak zaprojektowali , to naprawde jest prosty dom :) Edytowane przez Oliwka 29

Witam Anulka ... no tak ...to wiem ze te okna to drogie beda... no na to juz jestesmy przygotowani... a drzwi?? a ty jakie masz ?? i drogie Twoje ??pewnie pisalas .. ehh nie doczytalam ...No nam miala robic ta sama firma co okna ... ehh narazie nie chce o tym myslec i juz na samym poczatku sie wkurzac ..

Bryła świetna!:lol::cool: Trochę by mi było żal tego drugiego miejsca w garażu, ale jak patrzę na rzut, to faktycznie nie ma za bardzo gdzie tej kotłowni wcisnąć.:confused: Pomyślcie jeszcze, bo losowanie kto dziś odśnieża i czyj samochód jest straszne, chyba że macie miejsce na działce na coś osobnego?

Brałabym ICH, dalej konsekwentnie i w tym samym stylu. Może z początku drożej, ale w rezultacie może okazać się że taniej, bo znajdą alternatywne rozwiązania lub nie dadzą popełnić błędów.:)

Hej! Bardzo mi się podoba Wasz projekt :) Zauważylem, że masz mnóstwo wysokich okien. Czy wiesz o tym, że okna PVC są produkowane do około 240-250cm? Jeśli masz 260-280 to w grę wchodzą szalenie drogie okna drewniane. Chyba, że to nie stanowi dla Ciebie problemu, więc ok ;)

nie doczytałeś - planują stolarkę aluminiową

Hej! Bardzo mi się podoba Wasz projekt :) Zauważylem, że masz mnóstwo wysokich okien. Czy wiesz o tym, że okna PVC są produkowane do około 240-250cm? Jeśli masz 260-280 to w grę wchodzą szalenie drogie okna drewniane. Chyba, że to nie stanowi dla Ciebie problemu, więc ok ;)

chyba raczej aluminiowe

bierz tych projektantów

a o drzwi chodziło mi wewnętrzne - te Twoje będą kosmicznie drogie, jeśli uprzesz się na nie

Witam Klaudiuszozo :) no jak juz wszyscy wyzej Ci napisali , stolarka aluminiowa bedzie .... Anulka ma racje i ja tez sie szykuje ze bedzie to dla nas niezly wydatek tym bardziej ze interesuja nas tylko profile o konkretnych wspolczynnikach przenikania ciepla ... narazie mamy dwie firmy na oku ..

Anulka no ... pewnie zanim dojde do tych drzwi to ze wzgledu na koszta zrezygnuje z takich ;) hehe ;)

Co do wnetrz ... no w piatek bede z nimi rozmawiac i zobaczymy jaka cene zaproponuja ..... bo wiecie co ... chodzi o to ze ja jezeli mialabym wziac to tylko ich... ja sie zastanawiam czy w ogole brac .... hmmm

No dzis rozmawialam z naszym Panem co ma nam budowac - konstruktorem zreszta jest .. i mowi ze projekt ok ... jesli na wydatki okna jestesmy przygotowani... no ale domek troszke nie na nasze warunki ( brak wiatrolapu) ... ale trudno .... mam nadzieje ze bedzie ok... nie pierwszy raz sie spotykam z brakiem wiatrolapu .... no i druga sprawa to mowi ze jednak w dach troche bedzie terz trzeba zainwestowac ( w sensie dobrych materialow )...ehhh no zobaczymy...

Nie zastanawiałabym się nad tymi projektantami - tylko też brałabym ich w ciemno do wnętrz. hmm nie wiem jak to jest z typ PNB ale ja mieszkam w Radomsku (czyli to samo województwo) i w naszym przypadku nie było najmniejszego problemu żeby dostać pozwolenie na dach zaczynający się od 2 stopni. W pierwotnym projekcie nie miałam żadnych okapów ani attyk i przeszło bez najmniejszego oporu. Moim zdaniem to zależy tylko i wyłącznie od "widzimisię" i humoru wydającego. Co do wiatrołapu u nas też go nie ma.

Tak jak pisze wojgoc - nie ma tu najmniejszego znaczenia to samo województwo, a jedynie zapisy planu miejscowego lub WZ. Widzimisię (a raczej interpretacja) urzędnika też ma znaczenie ale w ramach niedopowiedzeń w zapisach.

Oliwka, zdolni architekci, jakich niewątpliwie zatrudniłaś, często przewrotnie interpretują przepisy nierzadko zaskakując nie tylko inwestora ale także urzędnika. Nasze prawo często bywa mało precyzyjne i niestety to do urzędnika należy ostateczna interpretacja. Oczywiście bywają bardziej liberalni ale i konserwatywni, którzy innych niż znane im rozwiązania nie akceptują. Dlatego później także od architekta wiele zależy - jak potrafi obronić swoje rozwiązania i wytłumaczyć swoją interpretację pokazując równocześnie, że nie złamał obowiązujących przepisów. Zwykle ta rozmowa odbywa się już z naczelnikiem danego wydziału.