Oliwka 29 21.06.2011 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) O ranyyyy tylko mnie nie strasz..... juz zaczynam portkami trzas... nawet mi przez mysl nie przyszlo ze tak moze sie stac ...o okapach nic nie mam w wypisie.... Edytowane 21 Czerwca 2011 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 witam,praktyka nauczyła mnie, że Inwestor patrzy jak dom wygląda nie zastanawiając się nad stopniem trudności wybudowania.proponuje poprosić architektów o projekt konstrukcyjny domu - oby sie nie okazało, ze trzeba stosowac niestandardowe rozwiązania konstrukcyjne.i tak jak Robert zauwazył - fakt zakamuflowania płaskiego dachu nie oznacza otrzymania PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.06.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Oliwka - spokojnie. Architekci byli już w gminie, więc zapewne zapoznali już urzędników ze swoim pomysłem. Jeśli u Ciebie nie ma żadnych zapisów o okapach, to przecież wszystko spełniasz... Czasem trzeba przewrotnie podejść do tematu. Wojgoc - jest trochę za wcześnie na projekt konstrukcyjny. Oczywiście, że będzie pełno nietypowych rozwiązań (choć niekoniecznie akurat konstrukcyjnych) - właśnie dlatego zdecydowali się na tych architektów. A oni, jak widać po nielicznych jeszcze (niestety) realizacjach, radzą sobie bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 22.06.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Witam ... z PnB nie wiem ... okaze sie ..ale nie sadze zeby projektowali cos czego nie sa pewni!!!! ja architektem nie jestem , nie znam sie ale mysle ze wiedza co robia ... Poza tym .... tam zadnych konstrukcyjnych wydziwien nie ma!!!! to jest zwykly parterowy dom z dachem spadzistym. dach jest tylko otoczony attyka i to wszytko - a z tego nie ma zadnych " trudnych rozwiazan " .. to ze ladnie wyglada nie zanaczy od razu ze drogo...jedyna droga rzecza sa okna swietlki w kuchni na ktore sama nalegalam bo oni nie chcieli... wlasnie ze wzgledu na koszta gdyz my od razu na poczatku z nimi rozmawiajac oswiadczylismy ze to mam byc prosta tania konstrukcja i zadnych wydziwnien kosztownych tam nie ma !a domy TAMIZO mimo ze na stronie nie maja tego to jednak osobiscie w pracowni widzialam zdjecia ... juz stoja, duzo !!! i jakie ladne Edytowane 22 Czerwca 2011 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 ja tylko zwróciłem uwagę, że wybierając projekt nie zastanawiamy się nad stopniem trudności wybudowania. i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 22.06.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Wojgoc , ja tam sie nie gniewam , wrecz przeciwnie , lubie i szanuje jak ktos sie wypowiada o tym co mysli , bo ja nie jestem wszystkowiedzaca a niektore komentarze sa bardzo pomocne ....... No wlasnie widzisz nie w tym przypadku , bo dla mnie akurat to byl priorytet ... to haslo padlo akurat pierwsze na rozmowie ... ma byc prosto i tanio ..., zadnych trudnych rozwiazan ... i tak zaprojektowali , to naprawde jest prosty dom Edytowane 22 Czerwca 2011 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 22.06.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Mój też prosty, a drogi jak cholera - proste domy są niestety dość drogie... U Ciebie przeszklenia na pewno sporo pokosztują. I drzwi:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 22.06.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam Anulka ... no tak ...to wiem ze te okna to drogie beda... no na to juz jestesmy przygotowani... a drzwi?? a ty jakie masz ?? i drogie Twoje ??pewnie pisalas .. ehh nie doczytalam ...No nam miala robic ta sama firma co okna ... ehh narazie nie chce o tym myslec i juz na samym poczatku sie wkurzac .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 22.06.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Bryła świetna! Trochę by mi było żal tego drugiego miejsca w garażu, ale jak patrzę na rzut, to faktycznie nie ma za bardzo gdzie tej kotłowni wcisnąć. Pomyślcie jeszcze, bo losowanie kto dziś odśnieża i czyj samochód jest straszne, chyba że macie miejsce na działce na coś osobnego? Brałabym ICH, dalej konsekwentnie i w tym samym stylu. Może z początku drożej, ale w rezultacie może okazać się że taniej, bo znajdą alternatywne rozwiązania lub nie dadzą popełnić błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 22.06.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Hej! Bardzo mi się podoba Wasz projekt Zauważylem, że masz mnóstwo wysokich okien. Czy wiesz o tym, że okna PVC są produkowane do około 240-250cm? Jeśli masz 260-280 to w grę wchodzą szalenie drogie okna drewniane. Chyba, że to nie stanowi dla Ciebie problemu, więc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 22.06.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Ja też wybrałabym tych samych projektantów do wnętrz - właśnie ze względu na spójność.A dom super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Hej! Bardzo mi się podoba Wasz projekt Zauważylem, że masz mnóstwo wysokich okien. Czy wiesz o tym, że okna PVC są produkowane do około 240-250cm? Jeśli masz 260-280 to w grę wchodzą szalenie drogie okna drewniane. Chyba, że to nie stanowi dla Ciebie problemu, więc ok nie doczytałeś - planują stolarkę aluminiową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 22.06.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Hej! Bardzo mi się podoba Wasz projekt Zauważylem, że masz mnóstwo wysokich okien. Czy wiesz o tym, że okna PVC są produkowane do około 240-250cm? Jeśli masz 260-280 to w grę wchodzą szalenie drogie okna drewniane. Chyba, że to nie stanowi dla Ciebie problemu, więc ok chyba raczej aluminiowe bierz tych projektantów a o drzwi chodziło mi wewnętrzne - te Twoje będą kosmicznie drogie, jeśli uprzesz się na nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 22.06.2011 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam Klaudiuszozo no jak juz wszyscy wyzej Ci napisali , stolarka aluminiowa bedzie .... Anulka ma racje i ja tez sie szykuje ze bedzie to dla nas niezly wydatek tym bardziej ze interesuja nas tylko profile o konkretnych wspolczynnikach przenikania ciepla ... narazie mamy dwie firmy na oku .. Anulka no ... pewnie zanim dojde do tych drzwi to ze wzgledu na koszta zrezygnuje z takich hehe Co do wnetrz ... no w piatek bede z nimi rozmawiac i zobaczymy jaka cene zaproponuja ..... bo wiecie co ... chodzi o to ze ja jezeli mialabym wziac to tylko ich... ja sie zastanawiam czy w ogole brac .... hmmm No dzis rozmawialam z naszym Panem co ma nam budowac - konstruktorem zreszta jest .. i mowi ze projekt ok ... jesli na wydatki okna jestesmy przygotowani... no ale domek troszke nie na nasze warunki ( brak wiatrolapu) ... ale trudno .... mam nadzieje ze bedzie ok... nie pierwszy raz sie spotykam z brakiem wiatrolapu .... no i druga sprawa to mowi ze jednak w dach troche bedzie terz trzeba zainwestowac ( w sensie dobrych materialow )...ehhh no zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 23.06.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Nie zastanawiałabym się nad tymi projektantami - tylko też brałabym ich w ciemno do wnętrz. hmm nie wiem jak to jest z typ PNB ale ja mieszkam w Radomsku (czyli to samo województwo) i w naszym przypadku nie było najmniejszego problemu żeby dostać pozwolenie na dach zaczynający się od 2 stopni. W pierwotnym projekcie nie miałam żadnych okapów ani attyk i przeszło bez najmniejszego oporu. Moim zdaniem to zależy tylko i wyłącznie od "widzimisię" i humoru wydającego. Co do wiatrołapu u nas też go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.06.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Moim zdaniem to zależy tylko i wyłącznie od "widzimisię" i humoru wydającego. przede wszystkim zalezy od szczegółowości zapisów w MPZP. Czyjes widzimisie bardzo latwo obalić w SKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 23.06.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Tak jak pisze wojgoc - nie ma tu najmniejszego znaczenia to samo województwo, a jedynie zapisy planu miejscowego lub WZ. Widzimisię (a raczej interpretacja) urzędnika też ma znaczenie ale w ramach niedopowiedzeń w zapisach.Oliwka, zdolni architekci, jakich niewątpliwie zatrudniłaś, często przewrotnie interpretują przepisy nierzadko zaskakując nie tylko inwestora ale także urzędnika. Nasze prawo często bywa mało precyzyjne i niestety to do urzędnika należy ostateczna interpretacja. Oczywiście bywają bardziej liberalni ale i konserwatywni, którzy innych niż znane im rozwiązania nie akceptują. Dlatego później także od architekta wiele zależy - jak potrafi obronić swoje rozwiązania i wytłumaczyć swoją interpretację pokazując równocześnie, że nie złamał obowiązujących przepisów. Zwykle ta rozmowa odbywa się już z naczelnikiem danego wydziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 23.06.2011 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Witam Wojgoc nooo jak tylko bede cos wiedziec to od razu napisze .. a Ty budujesz tez sie? bo nie widze dziennika , a z checia bym podejrzala:) Robert , dziekuje ze mi tu tr wszystkie rzeczy piszesz i jak bede cos wiedziec daje znac ... no a Ty domek to masz pierwsza klasa gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.06.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 ja buduje - nasz domek jest z innej bajki jak Twój, choc równie nietuzinkowy.ale dziennika nie prowadze - chce uniknąć wpisów typu na co Ci taki dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 23.06.2011 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 ojjjj dlaczego ?? jejjj to teraz dopiero pobudziles moja wyobraznie ...z innej bajki jak moj... nietuzinkowy....no no... ejjj wiesz najwazneijsze ze ma sie Tobie podobac prawda ? no ale nie ukrywam ze ciekawi .. co w nim takiego niezwyklego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts