Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 939
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ze wzgledu na decyzje archietekta , niestety nie moge zalaczac zdjec :-(

oliwka tak zaczełam czytac od początku twój dziennik i natknełam się na ten wpis:) to tak apropo twojego pytania czy powinnaś być zła że nie spytali się czy mogą umieszczać projekt twojego domu w necie czy gdzoekolwiek indziej (bynajmniej nie twierdzę, że powinnaś ale teraz widze to już w trochę innym świetle:)

i jaką decyzję podjełaś z ogrzewaniem ściennym? będziesz miała wystarczającą ilość ścian przy tych oknach zeby dać ewentualnie to ogrzewanie?podobno najlepiej najpierw je dawać na sciany zew. a jak tych braknie to dopiero na wew.-zostaw sobie tylko odpowiednio miejsca żebyś mogła jakieś obrazki powiesić:)

Witam po przerwie Swiatecznej ;)

Witam wszystkch nowych :welcome:

Chcialam podziekowac wszytskim za cenne dla mnie opinie na temat kanalowek i ogrzewania . Napisze tylko ze byla to dla nas ciezka decyzja . Zreszta jedna z najwazniejszych jakie podejmuje sie przy budowie domu .

Wszystkie decyzje podyktowane sa u nas energooszczednoscia i ta takze taka byla . Jestesmy w trakcie robienia raportu OZC .

Kanalowek ostatecznie nigdzie nie robimy . Ogrzewanie bedzie podlogowe wszedzie . Koniec , kropka . :)

Aha do stolarza jeszcze namiarow nie mam , obecnie jest na urlopie i kolezanka ma sie go zapytac jak wroci czy moze nr tel dac . Badzcie cierpliwe :)

Edytowane przez Oliwka 29

jak daleko z budową jesteście?kiedy dach robiciei czy zdecydowaliścię się ostatecznie na ten styropian czy może jednak na wełnę? u nas właśnie od wtorku zaczęli robić i w większości położyli już SIKĘ;) pozostaje nam ją teraz zgrzać i zrobić wszystkie obróki blacharskie i orynnowanie:) jak już będzie gotowy to podzielę się wrażeniami;)pod względem estetycznym to SIKA prezentuje się fajowo-zobaczymy jak długo będzie taka biała:)

ooo pisałyśmy równocześnie więc mam odpowiedzi na niektóre moje pytania od razu:)

czy z każdej strony masz sąsiedztwo nowych domków ze skośnymi dachami?:) u mnie to będie jeszcze lepiej wyglądało bo my mamy kostki z lat 70tych, stare domki ze skośnymi dachami i nowe domki:D totalny misz masz architektoniczny a pośordku nasz z płaskim dachem hehe

Edytowane przez koktajl

Joł joł ;)

Fotki , fotki ..sama narazie nie mam :p

Przez ostatni czas nic wiecej nie robimy jak zajmujemy sie energooszczednoscia naszego domku , czyli raporty wyliczenia i same cyferki ;)

Dostalismy dzis koncowy raport OZC z ktorego jestem bardzo zadowolona :wiggle:

Z zalozenia :

Parterowka 181,5m2 powierzchni ogrzewanej plus nieogrzewany odizolowany garaz, sciany 20cm 0,031, podloga 20cm 0.038, strop zelbetowy styropian 40cm 0.038, fundament 20cm sciana zew i 5cm sciana wew, sciany Solbet odmiana 600. Ogrzewanie gazem ziemnym ( kable grzejne na calej powierzchni ogrzewanej ) ,Piec kondensacyjny z zamknieta komora spalania o mocy 12kW ( wystarczajacy ) , CWU -zasobnik 300l ogrzewane za pomoca powietrznej pompy ciepla Hewalex . Wentylacja mechaniczna . Okna 3 szyby, profil Yawal TM 77.

Przy temp.22 stopnia w pomieszczeniach i 24 stopnia w lazience , oraz przy realnej wymianie 0.5 , zapotrzebowanie na cieplo wynosi 60,3kWh /m2 na rok.

Zapotrzebowanie na cieplo to ok 10943kW , jest to odpowiednik ok 1229m2 gazu . Zakladajac ze do ogrzania CWU bedziemy korzystac z Powietrznej pompy ciepla , liczac po aktualnych cenach roczny koszt zuzytego gazu powinien wyniesc ok 2740zl na rok .

Oliwka to lubi :)

Edytowane przez Oliwka 29