Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawa okien.

Wycenialismy nasza stolarke na profilach Schuco, Yawal, Reynears i ostatnia firma na ktora czekamy z wycena to profil Aluprof ( tutaj mniej wiecej juz wiemy jak to bedzie wygladac , ale na ostateczna oferte czekamy ) .

Reynears odpada. Panowie nie pokusiliby sie wykonac takich przeszklen na tych profilach uzyskujac narzucone przez nas wspolczynniki .

Aluprof ... da nam te wspolczynniki ale za cene dosc duza.

Mysle ze kazdy wie ze przy takich przeszkleniach , chcac dobre profile , szyby .. rozmawiamy o kwotach rzedu 100 tys . Jeszcze ani jedna wycena nie zeszla ponizej tej kwoty .

Yawal a Schuco . I ten post dedykuje temu porownaniu.

Mysle ze profiu Schuco nie trzeba reklamowac . Parametrami , termoizolacyjnoscia i piekna estetyka sam sie reklamuje . Sa najlepsze. Jest to fakt . Mercedes wsrod wszytskich profili. Gdybym byla obrzydliwie bogata juz bym miala podpisana umowe na te profile . Tak jednak tak nie jest ;)

Przy budowie pieniadze poprostu "uciekaja " z konta bankowego i mysle ze kazdy kto buduje juz sie o tym przekonal. Musimy podejmowac wazne decyzje : dobre , lepsze ,najlepsze. Oczywiscie kazdy chce najlepsze . Ale czy cena jest tego warta ?

Schuco a Yawal ...

Jeszcze 5 lat temu sama pewnie obojetnie na cene zdecydowalabym sie na Schuco. Dzis sytuacja diametralnie sie zmienila. W wygladzie nie ma zadnej roznicy lub sa tak nieznaczne ze tylko ktos z duzym doswiadczeniem moglby wychwycic te detale. W kwestii termoizolacyjnosci i sztywnosci po wejsciu nowego profilu YAWAL TM77 tez juz nie ma. Natomiast roznica cenowa oczywiscie rzedu 25-30 tys . Za niezniszczalnego Mercedesa sie placi ;)

Po licznych rozmowach z przedstawicielami, porownaniu walorow i wad obu profili z czystym sumieniem decyzja padla na Yawal. Nie widze sensu przeplacac za cos co nie przeklada sie w zadnej plaszczyznie

Dziekuje za uwage :) :p

Edytowane przez Oliwka 29

• Odpowiedzi 939
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oliwko, popieram wszystkie argumenty i wybór końcowy! Mogę się pod nim podpisać ;)

Ja Yawal widziałam ostatnio na targach budowlanych u Mielczarka (chyba u niego robisz okna?) - zakochałam się na amen!!! Piękna suwanka w profilu DP 150, od zewnątrz cudny grafit, od wewnąrz okleina drewnopodobna tak łudząco przypominająca drewno, ze drapałam ją i drapałam i uwierzyć nie mogłam, że to tylko okleina ;) (mimo, że nie chcę imitować drewna, ale cudna była).

Po targach wysłałam moje okna do wyceny w Yawalu do 3 producentów i czekam :)

A propos - moim marzeniem jest zejście z wyceną okien do 100 tysięcy ;) I cały czas wierzę, że to zrobię ;)

Budują mnie Twoje wybory (podłogówka, okna, itp), bo sama się utwierdzam w przekonaniu, że dobrze wybieram ;)

Oliwia dołączam się do gratulacji. Kolejny wybór z głowy. Podpytam cię jeszcze- ty kupujesz okna aluminiowe czy pcv? Jeśli pcv i antracytowe, bądź w zbliżonym kolorze to podpytaj o kolor ramy. Mam nadzieję, ze od zeszłego roku dużo się pozmieniało, bo i szare okna coraz popularnejsze, ale jak ja kupowałam moje schucco, to niestety w czasie montażu, zorientowałam się, że okna otwierane tradycyjnie- wewnątrz są ciemnobrązowe, a nie szare :(

Oliwia dołączam się do gratulacji. Kolejny wybór z głowy. Podpytam cię jeszcze- ty kupujesz okna aluminiowe czy pcv? Jeśli pcv i antracytowe, bądź w zbliżonym kolorze to podpytaj o kolor ramy. Mam nadzieję, ze od zeszłego roku dużo się pozmieniało, bo i szare okna coraz popularnejsze, ale jak ja kupowałam moje schucco, to niestety w czasie montażu, zorientowałam się, że okna otwierane tradycyjnie- wewnątrz są ciemnobrązowe, a nie szare :(

W te kwestii nic się nie zmieniło . Ja będę miec tez schuco szare i w środku brązowe. Mysle ze nieprędko to zmienia bo kolorów tyle do wyboru ze nie nieopłacalne byłoby dla nich produkowanie wszystkich profili w dostępnych kolorach ram. U mnie jedyna różnica to taka ze mnie o tym uprzedzono ale założeń się ze niejeden który kupuje okna PCV nie brązowe albo białe ma raka niespodziankę. Problem ten nie istnieje w oknach alu albo drewnianych

:rolleyes::rolleyes::rolleyes: :p

Strona polnocna , czyli sypialnie i lazienka glowna

http://images35.fotosik.pl/1354/7f363804fd1cc780med.jpg

Nasza sypialnia z oknem katowym

http://images35.fotosik.pl/1354/edb0f4d13416f8d5med.jpg

Taras i widok na "szklana sciane "

http://images49.fotosik.pl/1496/b03278ac849976e2med.jpg

Otwarta przestrzen salonu z widokiem na kuchnie :)

http://images49.fotosik.pl/1496/18bedf8b43135de6med.jpg

:wiggle::wiggle::wiggle:

Panowie mowia ze przez te przeszklenia za duzo do murowania nie maja ;)

Edytowane przez Oliwka 29