Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 939
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budowa wrze a my myslimy powoli nad projektem ogrodu , chcemy go jakos klepnąc w niedalekiej przyszlosci . Najbardziej nam zalezy na stworzeniu nowoczesnego , naturalnego kilmatu i jak najwiekszej prywatnosci bo jak zauwazyliscie obok same domy :/ Gdy nasz rosnie coraz bardziej ta dzialka mala sie wydaje :(

Moze ktos zna jakies dobre biuro projektow ogrodu ? Niedrogie oczywiscie :) Wycena poszla juz do minimal Studio ale tutaj szykujemy sie na bombe zlotowkowa wiec pewnie bedziemy szukac dalej ;) Jakies propozycje ?

Edytowane przez Oliwka 29

Mury są fajne, bo szybko widać efekt :).

Obejrzałam projekty ogrodów tego Minimal Studio i jakoś mnie nie powaliły. Minimalizm w domu tak ale ogród to jednak mały ekosystem, a tam tylko beton i trawa. Ja wolę więcej kwiatów i generalnie ogród, który zmienia się przez cały sezon.

Czesc Rasiu :)

Tak , faktycznie . Nie myslalam ze to tak szybko idzie . Z dnia na dzien widac postepy :) No Panowie nawet w 1 maja robili ;) ale od wczoraj wolne maja i w pon dopiero zaczynaja. Czesc Panow bedzie konczyc sciany , druga czesc przygotowywac zbrojenie i szalunki sciany :)

Tzn ja poprosilam o wycene projektu plus realizacji . mam miec w pt . Pan mi napisal maila tylko ze juz z Tamizo wspolpracowali . Ale wlasnie na stronie jak Lullaby zauwazyla malo zdjec ... i szalu nie robia.... , a z tego co wiem ponoc bardzo duzooo sobie licza. Marek chyba u nic wycene kiedys robil . W ogole ile orientacyjnie moze kosztowac projekt ogrodu i potem realizacja ? Naprawde szukam i szukam ... czy w Lodzi nikt fajnych projektow ogrodow nie robi ?? :confused:

Oliwka, firmy cenią się oczywiście za m2 projektu :) Wykonanie tzn robocizna i materiały, zależa głównie od materiału, tzn wielkości roślin. Projekt zazwyczaj ukazuje 10 letni ogród, a nasadzenia potem...no cóż ;)

Znajomi robią teraz trawnik i płacą 3zł/m2 i to podobno jest bdb stawka.

No wiec za projekt Minimal studio liczy sobie bardzoooo duzo , tak jak sie spodziewalam. Pnadto dochodza jakies koszty za ich dojazdy itd ... itd ... no nie ....

Forumowa Elfir jest z okolic Poznania. Mi raczej zalezy zeby byl to ktos jednak z mojej okolicy . .

Nie planowalam tego w tym roku ale moze dobrxeby bylo zrobic najpierw przed zasadzaniem ogrodzenie pomiedzy sasiadami , zeby potem drzewek nie niszczyc.

Troche mi to nie pasuje , bo myslalam ze takie rzeczy jak ogrodzenie beda robione na samym koncu...

No i apropo tego ogrodzenia .... Ja o tym jeszcze za bardzo nie myslalam....

ale podobalo mi sie cos takiego ....

http://images38.fotosik.pl/1543/32c31415d83581c6med.jpg

http://images35.fotosik.pl/1365/5fb32da0c4008a13med.jpg

ladnie to wyglada, bardzo nawet.... ale nie bedzie to wspolgrac z ogrodzeniem frontowym ... chyba ze zrobimy tez z drewnem ... ale ja nie chce. Narazie jeszcze myslimy ale numerem jeden na dzien dzisiejszy jest wlasnie blacha perforowana :

http://images46.fotosik.pl/1510/fb695a43afb69d8dmed.jpg

Rasia mi wklejala juz to inspiracje.

Mialaby byc dookola dzialki oraz furtki i brama wjazdowa. Reszta zwykly mur.

Co myslicie ? Co lepsze ?

Taka blacha by niby wspolgrala ... Koniec z koncem dookola maja byc drzewa wiec tak czy siak kiedys juz nawet tego "plotu " miedzy sasiadami nie bedzie widac .

Czy ktos w ogole wie cos o takich blachach ? jak to sie zachowuje w miare uplywu czasu ? nie rdzewieje ? Czy to sie konserwuje , albo cos takiego ? Ja nic o tym nie wiem ...

Edytowane przez Oliwka 29

Ja mam :)

Porzuć pomysł z drewnianym ogrodzeniem. Nie będzie pasował. Mnie się takie ogrodzenia tez podobają, ale wiem, ze mieć takiego nie będę mieć.

Blacha - już lepiej. Ale też coś mi nie gra. Ok, okna będą aluminiowe, ale reszta domu to tynk i łupek chyba. Może gdybyś zamiast tej łupkowej elewacji zaszalała to ta płyta by współgrała z elewacją. A tak to nie ma do końca z czym.

Jeśli dobrze mi się wydaje, to z trzech stron masz sąsiadów, a tylko od frontu będziecie robić ogrodzenie. Tam macie tylko garaż i okno w kuchni, więc nie musicie aż tak bardzo się barykadować ;) Posadzicie kilka krzaków i będzie ok. A wtedy pasowałoby ogrodzenie metalowe, z prętami i zwykłym słupek w kolorze elewacji frontowej. Będzie lekko i będzie widać Wasz piękny dom, ale tylko tam gdzie trzeba :)

Zolwik a skad masz ? Bo serio nie wiem ;)

Zolwik nie rozumiem tego" Może gdybyś zamiast tej łupkowej elewacji zaszalała to ta płyta by współgrała z elewacją. A tak to nie ma do końca z czym." Zaszalala ? z czym , nie czaje .

No ja wlasnie wiem ze drewno nie bardzo pasuje w moj klimat. Kochana ja mam sasiadow z 3 stron i wlasnie z tych trzech stron robie ogrodzenie!!!! I to juz wlasnie w tym roku . Front to moge potem . Ale od strony sasiadow teraz ! Bo jak mi drzewa urosna tam , to ciezko potem bedzie . I to jakie ogrodzenie zrobimy pomiedzy sasiadami ma pasowac do ogrodzenia frontowego.

No wlasnei wiem ze drewno nie pasi. A ta blacha mi do konca tez nie odpowiada.... Po za tym to jest dosc drogie ... juz dzwonilam ....

Skoro od sąsiadów też będziesz się odgradzać to trochę zmienia postać rzeczy.

A co do elewacji to może zamiast łupku coś bardziej nowoczesnego i wtedy ten sam element można by powtórzyć w ogrodzeniu. Nie wiem dokładnie co bo ja nie ww temacie. A jeśli łupek zostaje to ogrodzenie chyba jakieś bardziej spokojne niż z cyklu Pi i Sigma ;)

i jedna i druga opca jak dla mnie jest fajna tylko ze o drewno trzeba dbac (mnie sie nie chce) no a ta blacha moze rdzewiec i zresztą może naprawde być oderwana od rzeczywistości. a nie myslalas o gabionach? można zrobić naprawde eleganckie gabiony-gotowe siatki pomalowac np na czarno lub dac zrobić ślusarzowi takie "kosze" z poziomych prętów i wypełnić jakimś ładnym kamieniem (ja mam własnie tak zamiar zrobić:))

a czy od strony sąsiadów musisz mieć az takie mury? czy nie lepiej dac jakaś siatkę ( zaoszczedzisz w ten sposób pieniądze) skoro i tak posadzisz rośliny które wszystko zarosną? (wiem ze to dłuzej potrwa) a z przodu będziesz mogła za zaoszczedzoną kasę zrobić full wypas:D

tzn ja mam tylko front w projekcie. Tam jest mur i furtki z aluminiowych pionowych pretow. Zolwikowi tez taka na wizkach zrobili. Taka zwykla. Nie mam ogrodzenia od sasiadow. Ale naprawde ... no widzicie zdjecia .. to sa odleglosci 5, 3 i 14 metrow od sasiadow z 3 stron .. masakra ... A te ogrodzenie musi jakos wspolgrac z frontowym. ...No my tam posadzimy drzewa .... ale kiedy one urosna .....