Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u nas na 99% będą te płyty elewacyjne

http://www.rockpanel.pl/producty/rockpanel+colours

są ze sprasowanej wełny skalnej

miały byc na początku płyty z thyssenkrupp ale te z blachy są- nie dość ze stelaż pod nie droższy bo musi być aluminiowy to jeszcze blacha pracuje

cały czas urabiam J. żeby spróbować obłożyćteż nimi bramę ( u nas garaż będzie z tych płyt) bo są bardzo lekkie

• Odpowiedzi 939
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm , no fajne te Twoje plyty ale tak na laczeniach dziwnie to wyglada ... moze akurat na tych bialych ,a Ty jaki kolo bedziesz miec ? tam w sumie nie ma takich fajnych fot z realizacji ..

Szperam szperam ...

http://images46.fotosik.pl/1514/107c99cab582f3c1.jpg

http://images42.fotosik.pl/343/ca9f2744068040ac.jpg

http://images46.fotosik.pl/1514/1d5dbc125eedb8d5med.jpg

http://images39.fotosik.pl/1503/fb389088a9eb0211.jpg

Te sa fajne, mysle o plytach betonowych , ale nie az tak surowych , takich bardziej "cieplych "...

Edytowane przez Oliwka 29

masz rację zdjęc fajnych nie ma

my będziemy mieć ciemno szare (prawdopodobnie stanie na antracycie) a reszta domu będzie biała-no powiedzmy że biała-zobaczymy jak długo się kolor utrzyma podczas sezonu grzewczego z moimi sąsiadami:)

mam próbkę tego panela- jak chcesz moge Ci jedną poglądowo wysłać i kartę z katalogu wyrwaną bo mam tylko jeden:)

łączenie ich może być na styk lub z dylatacją- rozmawiałam z przestawicielem rockwoola bo to oni są producentem i zalecają raczej z dylatacją. My własnie będziemy mieć dylatację bo bardziej podoba mi się takie rozwiązanie.

mają dużo różnych kolorów oraz drewnopodobne (całkiem niezłe ale nie dla mnie)

ja uważam ze jeśli chcesz dać płyty elewacyjne to daj jakiś zdecydowany kolor- jeśli szary to albo jasny albo ciemny żeby miał głeboki kolor. pomimo iż bardzo lubię beton to na jesieni i w zimie gdy opadną liście, będzie buro i ponuro to dom też może sprawiać wrażenie takiego ponurego i smutnego.

Edytowane przez koktajl

Busy busy busy ..... Czas schodzi nam teraz na wycenach dachu ktore splywaja , wyboru materialow z nim zwiazanych oraz wyboru wykonawcow. Dostalismy wyceny z 3 firm . Czekamy na czwarta . Roznica jest dosc duza . Nie tylko cenowa ale i materialowa . A metraz naszego dachu ogromnyyyy .... no bo przeciez parterowka ...

Dach mamy zaprojektowany jako normalny , nie jest odwrocony. Czyli :

- paroizolacja

-EPS 100

-przekladka separacyjna miedzy EPS a membrana

-membrana

Przypominam ze jest to nadal dach wielospadowy , ktory ukryty jest za attyka .

Wybor membrany ....

W projekcie zakladany byl Sikaplan . Czyli membrana PCV ... ogolna oipinią jest to ze EPDM jest lepszy ..... Ja tez tak myslalam ... ale zbierajac wiecej informacji na ten temat .....dochodze do wniosku ze zostaniemy jednak przy PCV. Jedynym parametrem w ktorym EPDM przewyzsza PCV jest elestycznosc ale w zakresie temperatur -40 i -50 stopni .... w Polsce takiej temperatury nie spotykamy ( ale kto wie .. :D ) .

Obiecalismy sobie z Malzem ze ani na fundametach ani na dachu nie bedziemy oszczedzac . Te dwa priorytety maja byc wykonane porzadnie.

Jako paroizolacje czesc firm wycenilo mi folie . Taka jest norma. Zastosujemy jednak ostatecznie jako paroizolacje chyba pape , ktora bedzie stanowic dodatko bariere bezpieczenstwa . W przypadku foli przy jakiejkolwiek awarii membrany jest przeciek do domu . W przypadku papy nie . jest to dodatkowy koszt ok 4tys ... ale mysle ze warty tego .

Duza uwage chcemy zwrocic na montaz wpustow , uszczelniania itd .. wlasnie rozkminiamy ten temat teraz i szczegolowo omawiamy z dachowcem ;) musi byc profeska , najwazniejszy element dachu , przez ktory najczesciej dostaje sie woda . Wlasnie dlatego przy robieniu dachu lecimy na miesiac do Polandii.

Na budowie juz prawie przygotowujemy sie do wylanie stropu . Czekamy jednak do srody . Mamy wtedy gosci na budowie :) Tamizo przyjezdzaja na inspekcje ;)

Do omowienia jest pare decyzji jesli chodzi o brame garazowa .... to kolejny temat rzeka ... juz mi sie nawet nie chce pisac ...

Jedna z przyjemniejszych rzeczy jest ogrod :) Mniej wiecej juz wiemy z czego i jak bedzie wygladal :wiggle: No i na bank posadzone zostana w tym roku drzewka .

Tak wiec plany na 2012 jest SSO , projekt ogrodu , podmmurowki miedzy sasiadami , zalozenie docelowej siatki i posadzenie drzew ( neich juz rosna ! ) ....... mam nadzieje ze sie z wszytskim wyrobimy ;)

Oliwka,

nie wiem jak u Ciebie z komunikacją wgłąb działki, na ile masz swobodny przejazd ( czy koparka/traktor/cos innego nie uszkodzi nowo posadzonych drzew).

U mnie jest dość wąsko, Panowie przyjechali robic studnie chłonna, wjechali i ..... skosili 2 drzewa i to takie gdzie miał zawisnąć hamak :-(

a na ogrodzenie juz się zdecydowałaś?

Oliwka, ja mam w projekcie membranę Sarnafil, to chyba jeszcze coś innego niż EPDM i PCV, choć też wyrób Siki. Jestem ciekawa, czy jakaś firma proponowała Ci ją. Mogłabyś mi przesłać namiary na wykonawców dachu, których bierzesz pod uwagę? :) Koszt pokrycia dachu zaczął mi spędzać sen z powiek ;)

Witam :)

Tamizo dzis byli na budowie , pochwalili ze wszytsko jest w jak najlepszym porzadku :) wszyscy jednoglosnie powiedzieli ze brama garazowa ma byc wysoka na 275 ( w oryginale miala 286 a po obnizeniu poziomu garazu mialaby 306 ! - nawet Hormann przy wycenie dal mi 275 , piszac ze 286 i wyzej to do magazynow daja ! )

Dostalam od Tamizo wizualki z nowa wysokoscia bramy i jest pieknie :)

Pan od dachu takze pojawil sie na budowie , omowili pare szczegolow. Tamizo podjeli za nas ostateczna decyzje . Bedzie papa jako paroizolacja, na to styropian, przekladka i membrana PCV Rhenofol cv. Ich argumenty mnie przekonaly ;)

Panowie na budowie betonuja dalej slupy , zaczynaja robic zbrojenie na nadproza - mnostwo tej manualnej roboty .... bo mnostwo okien .... nie wiedzialam ze to tyle zajmuje ... Planowane wylanie stropu na czerwiec .

Sprawa ogrodzenia miedzy sasiadami dalej w toku :/ na dzialce sa juz slupy na siatke normalna . Pan po lewo chce siatke panelowa ( slupy musialyby zostac zlikwidowane bo przy siatce panelowej sa inne - dwa razy tyle kasy musielibysmy wydac) . Sasiad po prawo chce siatke normalna zielona . Niech mi jeszcze sasiad z tylu powie ze chce fioletowe deski i bedzie super ! ;) No i jak to dojsc do porozumienia ... :(

Cześć :) Uśmiechnęłam się czytając Twój ostatni wpis :) Fajnie, że już coś się dzieje z zadaszeniem :).

My nadal czekamy na kredyt :( To już jakaś paranoja!

Mimo wszystko zdecydowaliśmy się ponownie ruszyć w najbliższy poniedziałek. Jeżeli pogoda dopisze zapowiada się pracowity weekend! ściskam Cię!