Katti 14.10.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Oli, co u Ciebie? Wiem, że już ostatnie prace przed postojem zimowym, ale napisz coś ... bom się stęskniła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 14.10.2012 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Moje Kochane :****** Ja niestety nie mam tego komfortu aby podjechac na dzialke kiedy tylko mi sie zapragnie i tym samym zrobic zdjecia..... ale obiecuje ze cosik niebawem wkleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 19.11.2012 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 zapytam... moze ktos wie cos na ten temat ..... chcieliśmy zachować jak największą powierzchnie pomieszczeń . Sciany wewnetrzne w projekcie zostaly zaproponowane 8cm . Kierownik zdecydowanie odradza .Pomijając sztywność i nośność takich scian pod montaż urządzeń, to jego zadaniem w materiale gr. 8 cm nie mieszczą się żadne urządzenia hydrauliczne ... Jesli się już wybuduje ścianki gr. 8 cm, to potem kombinuje sie żeby zakryć grubym tynkiem, zabezpiecza siatką i ścianka wychodzi i tak 12cm... Zaznaczam ze u nas pomieszczenia sa dosc wysokie ( 290 cm na gotowo) .. a drzwi wewnetrzne sa do samego sufitu.. czyli tez maja 290cm Kierownik nie wyobraża sobie żeby tam miały stanąć ścianki gr. 8cm ( co będzie trzymać tak potężne drzwi nietypowo wysokie i szerokie na 1m.... a jak wiatr nimi trzaśnie....? .. a jak trzaśnie dziesiąty raz... ). Jak do takiej ścianki mocować sufity podwieszane ?? ....no można ... tylko ze póżniej płyty pękają, bo wszystko pracuje i trzyma się płyty gipsowej).... Dobrze wybudowane ścianki z silki można nietynkować, a tylko szpachlować z siatką i wtedy dochodzi nam 0,5 cm, zamiast 2cm przy tradycyjnej obróbce tynk+ gładż. Czy ktoś tak już wykonywał ? poleca ? wie coś o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 19.11.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Dobra, to ja się nadpiszę hihihi U mnie wszystkie ściany nośne mają 8cm. Tak zaproponowali architekci i konstruktorzy (aż trzech). Mam ukończoną całą hydraulikę i nie miałam z tym żadnych problemów. Jedynie ściana, która oddziela kuchnię od dużego pokoju (w tym miejscu jest docelowo szafa) ma 10cm grubości, ponieważ aby zlicować zmywarkę z meblami, hydraulika musi być nieco cofnięta. 10cm ściana nam zupełnie wystarczyła W łazienkach - pod kafelki - zastosowaliśmy właśnie podaną przez Ciebie technikę - siatka i klej. Ściana musi być jednak prosta a z tym bywa różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 19.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Z mojego doświadczenia, a ścianki mam z 12. - Panowie od odkurzacza wywalili dziurę na drugą stronę, - była też dziura po elektrykach ale robili kilka gniazdek obok siebie i to jeszcze przenoszonych, - w ścianie kuchennej jedna cegła się rusza, - wielka i ciężka umywalka musi stać na nogach bo wykonawca bał się ją podwieszać na takiej ściance, Poza ostatnią pozycją nie przejmowałam się tym wcale . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 19.11.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ja mam działówki z 12, ale na razie nic więcej o nich nie wiem, oprócz tego, że powstawały 2 miesiące A wiesz, że Twój/nasz Pan P. wszedł dziś na mój daszek? Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 19.11.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) Odkurzacza centralnego nie mam, więc nic na ten temat nie powiem. Z elektryką nie mieliśmy absolutnie żadnych problemów Ściana, na której ma być zmywarka mogłaby mieć np 12cm, ale 10cm nie sprawiło problemów poza większą uwagą i ostrożnością, żeby nie przebić się na drugą stronę ściany. Musisz pomyśleć jednak Oli, jakie urządzenia chcesz zamontować. Skrzynka łączeniowa, legrandowska, podtynkowa do tv ma np 12cm. Właśnie dlatego jedna z naszych ścian (między łazienką, a sypialnią, ma 10cm plus tynk i skrzynka schowała się idealnie Usiądź spokojnie i zastanów się, co będziecie chować w ścianach U nas są dwie ściany 10cm (o tej w sypialni wcześniej zapomniałam), reszta ma 8cm i nie mieliśmy żadnych problemów Edytowane 20 Listopada 2012 przez Katti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 19.11.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Katti, witaj w klubie nocnych marków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 19.11.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 hehehe, Lully Polazłam za Tobą w kilka miejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 19.11.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Aaaa, tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 20.11.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Skrzynka łączeniowa, legrandowska, podtynkowa do tv ma np 12cm. Czy to skrzynka którą wkuliście do ściany i tam włożycie tv? Jeśli tak to czy ona występuje w różnych rozmiarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 20.11.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Czy to skrzynka którą wkuliście do ściany i tam włożycie tv? Jeśli tak to czy ona występuje w różnych rozmiarach? Aby estetycznie zamontować ekran LCD na ścianie, bez widocznego kabla, należy wbudować w ścianę za telewizorem puszkę. My zamontowaliśmy puszkę Batibox multimedia z gniazdami elektrycznymi, TV, HDMI, RCA.... Dostarczana jest z uchwytami do montażu (osprzętu Mosaic) - firma Legrand. Bardzo cienka nakładka z wycinanym wyjściem dla kabla i zabezpieczenia lokalnego. Dostarczana jest z uchwytem dla przewodów zasilających. Są różne rozmiary tych puszek. Taki montaż pozwoli nam ukryć wszystkie kable w puszce podtynkowej umieszczonej za tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 20.11.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Odkurzacza centralnego nie mam, więc nic na ten temat nie powiem. Z elektryką nie mieliśmy absolutnie żadnych problemów Ściana, na której ma być zmywarka mogłaby mieć np 12cm, ale 10cm nie sprawiło problemów poza większą uwagą i ostrożnością, żeby nie przebić się na drugą stronę ściany. Musisz pomyśleć jednak Oli, jakie urządzenia chcesz zamontować. Skrzynka łączeniowa, legrandowska, podtynkowa do tv ma np 12cm. Właśnie dlatego jedna z naszych ścian (między łazienką, a sypialnią, ma 10cm plus tynk i skrzynka schowała się idealnie Usiądź spokojnie i zastanów się, co będziecie chować w ścianach U nas są dwie ściany 10cm (o tej w sypialni wcześniej zapomniałam), reszta ma 8cm i nie mieliśmy żadnych problemów Muszę się nad tym nadpisać! Zapomniałam o tej ścianie w łazience, ponieważ TO ŚCIANA NOŚNA i była murowana jak pozostałe ściany domu Wszędzie mamy 8cm, a tylko w kuchni 10:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 20.11.2012 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Kochane moje , dziekuje za wypowiedzi ) .. temat w toku caly czas jest ..... Konstruktor twierdzi ze on 8 nie chce , ze przy takiej wysokosci i takich drzwiach to nie bedzie sie trzymac , a on bubli nie buduje trwaja rozmowy miedzy nim a architektami. na dniach podejmiemy decyzje ale prawdopodobnie skonczy sie na tym ze czesc scian bedzie z 12 ( tam gdzie sa otwory na drzwi i niektora hydraulika ) a czesc z 8 . Luluś .... Pan od dachu jest bomba i ciesze sie ze moglam pomoc ))) Musze przyznac ze jak na razie wykonawcow wszytskich mamy na 5 z plusem i naprawde godnych polecenia ) Czyli zawsze zwarty, gotowy i niezawodny Pan Heniu z druzyna i Pan od dachu jak tylko uporamy sie ze scianami , zaktualizuje dziennik Nadmienie tylko ze wnetrza tez sie troszke zmienia .... ale styl zostaje ten sam ..... czyli prostota , biel i minimalizm ... tylko w innej odslonie Edytowane 20 Listopada 2012 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 20.11.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Aby estetycznie zamontować ekran LCD na ścianie, bez widocznego kabla, należy wbudować w ścianę za telewizorem puszkę. My zamontowaliśmy puszkę Batibox multimedia z gniazdami elektrycznymi, TV, HDMI, RCA.... Dostarczana jest z uchwytami do montażu (osprzętu Mosaic) - firma Legrand. Bardzo cienka nakładka z wycinanym wyjściem dla kabla i zabezpieczenia lokalnego. Dostarczana jest z uchwytem dla przewodów zasilających. Są różne rozmiary tych puszek. Taki montaż pozwoli nam ukryć wszystkie kable w puszce podtynkowej umieszczonej za tv. aaaa to coś innego:) ja sobie wyobraziłam że wykuliscie całą ogromną dziurę w ścianie pod telewizor i wsadziliscie skrzynkę a do niej wsadzicie dopiero tv:)( żeby nie trzeba było obudować tv k-g żeby wieszka nie był widoczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 20.11.2012 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 O kable do Tv sie nie boje .... mamy tam specjalna wneke w scianie na wszytskie sprzety do tv typu : dekoder , PS3 i wszytskie okablowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 28.11.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 hmmm u mnie konstruktor wszędzie wrzucił 24 cm ściany nośne skoro u Was takie rozpiętości wiszą na 8-10 cm to co jest grane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.11.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 M.A.G - oni rozmawiają o ścianach działowych. Nośne też mają grubsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 12.12.2012 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) tak jak wiekszosc z was, my takze zamknelismy budowe na okres zimowy. Czas na male podsumowanie roku 2011/2012 Zakonczylismy stan SSO. Mala nowina, o ktorej jeszcze nie wspomnialam .... w trakcie budowy, a praktycznie przed samym wykonaniem dachu ponowilismy w urzedzie prosbe o pozwolenie na dach plaski. Podyktowane to bylo oromnymi wycenami splywajacymi od dachowcow oraz trudnosciami w wykonaniu tego dachu solidnie i zgodnie z naszymi zalozeniami energooszczednosci. Architekci wysuneli nowe argumenty wraz z zalaczona dokumentacja zdjeciowa. Wniosek zostal rozpatrzony pozytywnie Apeluje do wszytskich , ktorzy maja ten sam problem z nieszczesnym katem nachylenia dachu. Probujcie , bo naprawde warto. Wszystko zalezy od dobrej argumentacji .... no i niestety ludzi w urzedzie. Zgodnie z pozwoleniem dach zostal wykonany plaski. Jest to tradycyjny dach z 40cm ociepleniem EPS 100 ( ilosc cm styropianu podyktowana jest zmniejszonymi stratami ciepla i wynikajaca z raportow energetycznych) . Dach zostal pokryty membrana PCV niemieckiej firmy Bauder. Pragne z tego miejsca serdecznie podziekowac markowi 1910 ( jesli jeszcze tu zaglada) za namiary do slawnego juz na forum "dachowca z Lodzi " Nie wiem z jakiej skarbnicy go wydobyl , ale jest to jeden z naszych najlepszych wykonawcow, ktorego z wielka przyjemnoscia i czystym sumieniem polecam dalej. Jak budowac dachy plaskie to tylko z nim Zreszta nie tylko ja sie juz o tym przekonalam , prawda Lullus ? Slyszac przy odbiorze dachu i "wizycie kontrolnej" ,ze zostal on wykonany "jak z Journal'a" , to muzyka dla naszych uszu Przez ostatni czas zostalo wykonane tymczasowe odwodnienie dachu oraz wymurowane sciany dzialowe i w zwiazku z tym dopracowany projekt wnetrz. Wykonane zostalo docelowe ogrodzenie dzialki , teren zostal uporzadkowany. I takim sposobem zamykamy rok 2012 moje podsumowanie : Wybor architekta, ktory przez caly okres budowy nadzoruje, przyjezdza na inspekcje i czynnie bierze udzial we wszytskich etapach budowy jest niezastapiony. Kompetentne, srawdzone ekipy majace pojecie o budowie nowoczesnej architekury to podstawa. I tutaj szacunek w strone dachowca oraz Kierownika budowy i jego ekipy. Kierownik wykazal sie nie tylko wiedza ,solidnoscia ale przede wszytskim umiejetnoscia wspolpracy z architektami , co uwazam jest najwiekszym atutem. Wybor architekta wnetrz tego samego co projektu domu jest jedna z najlepiej podjetych naszych decyzji. Wahalismy sie z tym wyborem ...a okazal sie jednak genialnym rozwiazaniem. Bardzo ulatwia to wiele spraw i pozwala na rozeznanie w temacie juz na etapie projektu samego domu. Ogromnie polecam. To tyle Czas na male foto podsumowanie lipiec 2010 http://images38.fotosik.pl/1880/ba106aed211dda1cmed.jpg listopad 2011 http://images47.fotosik.pl/1654/f9e60882dde4b5dcmed.jpg http://images49.fotosik.pl/1733/3e124819f51c53e0med.jpg maj/czerwiec 2012 http://images46.fotosik.pl/1889/e15ca15fe9092c13med.jpg http://images40.fotosik.pl/1881/237d07dfe48e5989med.jpg http://images36.fotosik.pl/313/2cf528e75406c913med.jpg http://images37.fotosik.pl/1895/4ec00646e1e64216med.jpg sierpien 2012 http://images49.fotosik.pl/1733/9ad285d6da8ab35amed.jpg http://images46.fotosik.pl/1889/180b345003b08aebmed.jpg wrzesien 2012 http://images38.fotosik.pl/1880/fd4da789ef305c0bmed.jpg http://images40.fotosik.pl/1881/65d4b99e25798fe5med.jpg http://images35.fotosik.pl/1743/0f955ec6d81d7792med.jpg http://images35.fotosik.pl/1743/3cefc3a4d1b99de9med.jpg listopad 2012 http://images49.fotosik.pl/1733/6381058b578cf709med.jpg Edytowane 13 Grudnia 2012 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 12.12.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 super:) teraz czas na okienka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts