FiCeK 30.05.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Witam wszystkich forumowiczów.Za tydzien wchodza mi murarze i zaczynaja murowac ściany a ja musze podjać decyzje jaki ma byc strop.Majster ktory ma u mnie pracowac mowi ze najlepszy monolit mimo ze ma wiecej pracy, ale ja wiem ze majstrzy robią tak zeby mieli wygodniejwiec udalem sie do swojego kierownika budowy.on powiedział mi ze stropy terriva moga kiedys tam pod wplywem drgań i lat rozchodzić sie i mogę miec pęknięcia na suficie jak to mozna zauwazyc w mieszkaniach w blokach.i on jako osoba bezstronna tez poleca mi monolit.postanowiłem napisac jeszcze tutaj abyscie wyrazili swoja opinie i pomogli mi podjać ostateczna decyzje. jakie sa + i jakie - obu stropów i co wy byscie zrobili? dom to guliwer 2g w projekcie jest strop monolitycznydrgania o których pisałem wcześniej mogą wynikać z blisko położonych torów kolejowych (300m od domu) majster jest uzgodniony na stalą cenę bez względu na to czy będzie to terriva czy monolit wiec cena nie mam sie co sugerować za wykonanie. Jeszcze jedno :jak wygląda sprawa cen materiałów? co jest droższe terriva czy monolit? wiem ze terriva jest lekka, cicha, wygodna do położenia ale nie chciałbym aby mi po 5 latach strop popękał (jeśli to prawda)a monolit ciężki głośniejszy ale podobno solidniejszy. proszę o pomoc bo juz sam nie wiem co zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 30.05.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Witam, Ja kilka miesięcy temu również zacząłem się zastanawiać czy zostawić terivę tak jak projekcie czy zmienić na monolit. Wiele informacji znajdziesz na forach, ale pokrótce sytuacja wygląda tak: teriva ma przewagę jeśli chodzi o:- większa szybkość wykonania i mniejsza pracochłonność na budowie,- lepsze tłumienie dźwięków.Monolit zaś jest lepszy pod względem:- wytrzymałości (przy terivie problemem może być zrobienie grubszej wylewki, np. ogrzewanie podłogowe, murowane ścianki działowe, siłownia, akwarium, duża wanna, poczytaj na stronie producentów o maksymalnych obciążeniach, ewentualnie zajrzyj do mojego dziennika budowy),- ceny (niewiele, ale może być taniej),- grubości (teriva u mnie w projekcie ma 24cm, zaś monolit 15cm, tak więc 9 cm zysku),- brak zagrożeń w postaci klawiszowania, pękania itd. Moim zdaniem monolit to znacznie lepszy strop od terivy - aczkolwiek to jest opinia zdecydowanie teoretyka a nie praktyka. Swoją tezę potwierdzę (lub jej zaprzeczę) najwcześniej za kilka lat. P.S.Proszę moderatorów o przeniesienie tego wątku do właściwego działu forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 30.05.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Policz dobrze ile kosztowały będą Ciebie deski do szalowania i pręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FiCeK 31.05.2011 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Policz dobrze ile kosztowały będą Ciebie deski do szalowania i pręty. z tego co mowil mi majster to mam kupic 3tony stali = ok. 9tys zl deski calowki 5m3 * 520 zl =2600 zl (deski beda wykorzystane na pokrycie dachu) co daje 11600 + beton nie wiem ile bo nie liczylem ale okolo 20m3 to jest z pompa 5tys razem strop 16.600. a jak to wyglada przy terriwie? budynek 15x8 120 m2 stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 31.05.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Cena zależy od bardzo wielu czynników - rozpiętości, konieczność użycia żeber rozdzielczych, kształtki wieńcowe itp...U mnie koszt belek teriva+pustaków+kształtek wieńcowych wyniósł około 9tys przy powierzchni stropu około 150m. Przy czym w wielu miejscach trzeba było stosować więcej belek obok siebie + dozbrajanie ze względu na trochę pokręcony kształt i planowane (ciężkie) ścianki działowe na piętrze z silikatów. Wyślij projekt swojego stropu do jakiegoś producenta terivy i powinni Tobie wycenić bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 03.06.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 z tego co mowil mi majster to mam kupic 3tony stali = ok. 9tys zl deski calowki 5m3 * 520 zl =2600 zl (deski beda wykorzystane na pokrycie dachu) co daje 11600 + beton nie wiem ile bo nie liczylem ale okolo 20m3 to jest z pompa 5tys razem strop 16.600. a jak to wyglada przy terriwie? budynek 15x8 120 m2 stropu? jak majster chce robić to się 5 min nie zastanawiaj tylko rób monolit !!! A to , że terriva szybciej i łatwiej dla wykonawców to weź to olej , deski możesz wykorzystać na odeskowanie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 03.06.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 U mnie w projekcie jest monolit, majster chce monolit no to i robimy monolit. A ile w projekcie masz potem na to styropianu twardego? Bo u mnie jest 4cm i się zastanawiam czy nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FiCeK 05.06.2011 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 U mnie w projekcie jest monolit, majster chce monolit no to i robimy monolit. A ile w projekcie masz potem na to styropianu twardego? Bo u mnie jest 4cm i się zastanawiam czy nie za mało? nie wglebialem sie jeszcze w grubosc styro ale teraz sprawdzilem w projekcie i u mnie jest bardzo smiesznie bo tylko 2 cm styro na poddaszu a na dole projektant przewidzial 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 05.06.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Ciekawe czy kierownik budowy podpisze się pod punktem "strop wykonany zgodnie z projektem"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.06.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Te śmieszne 2 cm na poddaszu w zupełności ci wystarczy jeśli zaś chodzi o 8 cm na dole to przy 15 cm na ściany też wystarczy. Z tym, że u mnie jest tak 2-3 razy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts