Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty

chirac

Recommended Posts

Witam,

Po zrobieniu badań geologicznych mam następujące wyniki:

1 odwiert:

od 0,40 m do 2,60 m glina piaszczysta plastyczna

od 2,60 m do 4,00 m glina piaszczysta miękkoplastyczna

słabe sączenie wody gruntowej - 1,60 m

silne sączenie wody gruntowej - 2,60 m

2 odwiert:

od 0,40 m do 4,00 m piasek drobny

swobodne zwierciadło wody - 1,70 m

czy to jest dobry grunt na budowę domu niepodpiwniczonego ? czy woda gruntowa 1,60m - 1,70m jest uznawana za wysoką, niską czy normalną ?

Edytowane przez chirac

Gość zibik_eng

Wstaw zdjęcia działki - bez zdjęć dosyć ciężko opiniować, jakie ma sąsiedztwo, jakie zadrzewienie etc etc...

Grunt to precyzyjnie zadawać pytania... i rozumieć uzyskiwane odpowiedzi.

A nie możesz zapytać tego co robił ci te badania? On chyba zna się lepiej i wyjaśni ci najlepiej co i jak, jaki to grunt itd. Chcesz zakup działki opierać na opinie inwestorów którzy najczęściej nie maja zielonego pojęcie o geologi? Woda można powiedzieć że jest u ciebie nisko, ludzie budują się gdzie woda jest kilkadziesiąt cm pod poziomem gruntu.

Gość zibik_eng
Pytałem się już geologa, mówił że jest ok, ale chciałem się jeszcze was zapytać, dzięki za odpowiedź, też myślę że woda nie jest wysoko.

Skoro geolog mówi że OK to jest OK. Chyba że bardziej ufasz anonimowym forumowiczom niż osobie z wyższym wykształceniem technicznym, uprawnieniami państwowymi i wieloletnim doświadczeniem zawodowym...

Skoro geolog mówi że OK to jest OK. Chyba że bardziej ufasz anonimowym forumowiczom niż osobie z wyższym wykształceniem technicznym, uprawnieniami państwowymi i wieloletnim doświadczeniem zawodowym...

Tak na marginesie chciałem zapytać na jakiej podstawie geologowi można zaufać,że jest ok ?

Mnie się zawsze wydawało,że interpretacją wyników to się zajmuje geotechnik.

Tak na marginesie chciałem zapytać na jakiej podstawie geologowi można zaufać,że jest ok ?

Mnie się zawsze wydawało,że interpretacją wyników to się zajmuje geotechnik.

a geolog to taki pan co chodzi z młotkiem po górach puka po skałach i szuka złóż surowców....

ale jakoś na forum mało kto odróżnia od siebie te szlachetne zawody :-)

• 2 weeks później...
Witam,

Po zrobieniu badań geologicznych mam następujące wyniki:

1 odwiert:

od 0,40 m do 2,60 m glina piaszczysta plastyczna

od 2,60 m do 4,00 m glina piaszczysta miękkoplastyczna

słabe sączenie wody gruntowej - 1,60 m

silne sączenie wody gruntowej - 2,60 m

2 odwiert:

od 0,40 m do 4,00 m piasek drobny

swobodne zwierciadło wody - 1,70 m

czy to jest dobry grunt na budowę domu niepodpiwniczonego ? czy woda gruntowa 1,60m - 1,70m jest uznawana za wysoką, niską czy normalną ?

Patrząc na wyniki oddzielnie każdego or t warunki są nawet nawet, ale jest drobne ale ...

Otóż jeśli są to otwory na tej samej działce, przy niedużej odległości między nimi to warunki są bazo niejednolite. Porównując opisy obu tych wierceń to jeden z nich pokazuje zupełnie inne warunki niż drugi otwór. Wiąże się to z tym że budynek się zupełnie inaczej zachowuje na glinach a zupełnie inaczej na piaskach. Tutaj by budynek miał stać na tym i na tym. Projektant musi to uwzględnić i może się okazać że konieczna y była dylatacja fundamentów, albo zrobienie po całości płyty fundamentowej ciężkiej.

Ze swojego doświadczenia należy się dość mocno przyglądać "glinom plastycznym" czy to nie mułki lub gytia jeziorna - straszna mogiła!

Geolog powinien mieć odpowiednie uprawnienia!