chirac 30.05.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 (edytowane) Witam, Po zrobieniu badań geologicznych mam następujące wyniki: 1 odwiert:od 0,40 m do 2,60 m glina piaszczysta plastycznaod 2,60 m do 4,00 m glina piaszczysta miękkoplastycznasłabe sączenie wody gruntowej - 1,60 msilne sączenie wody gruntowej - 2,60 m 2 odwiert:od 0,40 m do 4,00 m piasek drobnyswobodne zwierciadło wody - 1,70 m czy to jest dobry grunt na budowę domu niepodpiwniczonego ? czy woda gruntowa 1,60m - 1,70m jest uznawana za wysoką, niską czy normalną ? Edytowane 30 Maja 2011 przez chirac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 30.05.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Może by tak spytać projektanta twojego domu, któremu te wyniki ?przekazałeś?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 30.05.2011 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 (edytowane) Może by tak spytać projektanta twojego domu, któremu te wyniki ?przekazałeś?... na razie nikomu wyników nie przekazałem, szukam rad na forum, po to to forum jest Edytowane 30 Maja 2011 przez chirac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 30.05.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dostałeś "radę" - przekaż wyniki projektantowi swojego domu. Wyniki jak wyniki... taki masz grunt i na taki grunt trzeba coś zaprojektować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 31.05.2011 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Dostałeś "radę" - przekaż wyniki projektantowi swojego domu. Wyniki jak wyniki... taki masz grunt i na taki grunt trzeba coś zaprojektować. Kolego dziękuje za rade. Była bardzo pomocna. Prosze o opinie na temat działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 31.05.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Wstaw zdjęcia działki - bez zdjęć dosyć ciężko opiniować, jakie ma sąsiedztwo, jakie zadrzewienie etc etc... Grunt to precyzyjnie zadawać pytania... i rozumieć uzyskiwane odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 31.05.2011 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 niestety nie mam zdjęć, nie mam zamiaru też na razie tam jechać i pstrykać, wygląda w miarę normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redcode 31.05.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Tak jak wyżej, działke już masz, więc trzeba coś na nią zaprojektować.Grutnu raczej sobie nie zmienisz zbytnio, mozesz sie najwyzej dostosowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 31.05.2011 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 jeszcze jej nie kupiłem, cena atrakcyjna, zastanawiam się czy ja kupić, zależy od tego czy geologia jest dobra czy coś jest nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 31.05.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 A nie możesz zapytać tego co robił ci te badania? On chyba zna się lepiej i wyjaśni ci najlepiej co i jak, jaki to grunt itd. Chcesz zakup działki opierać na opinie inwestorów którzy najczęściej nie maja zielonego pojęcie o geologi? Woda można powiedzieć że jest u ciebie nisko, ludzie budują się gdzie woda jest kilkadziesiąt cm pod poziomem gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 31.05.2011 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Pytałem się już geologa, mówił że jest ok, ale chciałem się jeszcze was zapytać, dzięki za odpowiedź, też myślę że woda nie jest wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 31.05.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 od 0,40 m do 2,60 m glina piaszczysta plastyczna Pojawią się dość spore przekroje (szerokości) ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 31.05.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Pytałem się już geologa, mówił że jest ok, ale chciałem się jeszcze was zapytać, dzięki za odpowiedź, też myślę że woda nie jest wysoko. Skoro geolog mówi że OK to jest OK. Chyba że bardziej ufasz anonimowym forumowiczom niż osobie z wyższym wykształceniem technicznym, uprawnieniami państwowymi i wieloletnim doświadczeniem zawodowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 31.05.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Skoro geolog mówi że OK to jest OK. Chyba że bardziej ufasz anonimowym forumowiczom niż osobie z wyższym wykształceniem technicznym, uprawnieniami państwowymi i wieloletnim doświadczeniem zawodowym... Tak na marginesie chciałem zapytać na jakiej podstawie geologowi można zaufać,że jest ok ? Mnie się zawsze wydawało,że interpretacją wyników to się zajmuje geotechnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 31.05.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 ok może i jest co do poziomu wody. Odwierty wykonane teraz mogą niebyć wiarygodne poziom wody jest dosyć wysoki, z odwiertów wynika że masz kurzawkę lub gliny plastyczne, da się na tym postawic dom, niejest to wymazony teren , ja bym sie tym nieprzejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.05.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Tak na marginesie chciałem zapytać na jakiej podstawie geologowi można zaufać,że jest ok ? Mnie się zawsze wydawało,że interpretacją wyników to się zajmuje geotechnik. a geolog to taki pan co chodzi z młotkiem po górach puka po skałach i szuka złóż surowców.... ale jakoś na forum mało kto odróżnia od siebie te szlachetne zawody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 31.05.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 a geolog to taki pan co chodzi z młotkiem po górach puka po skałach i szuka złóż surowców.... Zaraz mi się setlersi przypomnieli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.05.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 ot tempora mutantur... mnie się raczej geolog kojarzy z : олень погиб..... погибли 22 оленя..... более ухаживайте за жйвотными.... komuś jeszcze ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 09.06.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam, Po zrobieniu badań geologicznych mam następujące wyniki: 1 odwiert: od 0,40 m do 2,60 m glina piaszczysta plastyczna od 2,60 m do 4,00 m glina piaszczysta miękkoplastyczna słabe sączenie wody gruntowej - 1,60 m silne sączenie wody gruntowej - 2,60 m 2 odwiert: od 0,40 m do 4,00 m piasek drobny swobodne zwierciadło wody - 1,70 m czy to jest dobry grunt na budowę domu niepodpiwniczonego ? czy woda gruntowa 1,60m - 1,70m jest uznawana za wysoką, niską czy normalną ? Patrząc na wyniki oddzielnie każdego or t warunki są nawet nawet, ale jest drobne ale ... Otóż jeśli są to otwory na tej samej działce, przy niedużej odległości między nimi to warunki są bazo niejednolite. Porównując opisy obu tych wierceń to jeden z nich pokazuje zupełnie inne warunki niż drugi otwór. Wiąże się to z tym że budynek się zupełnie inaczej zachowuje na glinach a zupełnie inaczej na piaskach. Tutaj by budynek miał stać na tym i na tym. Projektant musi to uwzględnić i może się okazać że konieczna y była dylatacja fundamentów, albo zrobienie po całości płyty fundamentowej ciężkiej. Ze swojego doświadczenia należy się dość mocno przyglądać "glinom plastycznym" czy to nie mułki lub gytia jeziorna - straszna mogiła! Geolog powinien mieć odpowiednie uprawnienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 09.06.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Poziom wód gruntowych na dobrym poziomie.U mnie jest 1,2 metra i jest ok.Dno wykopu zawsze można zagęścić i poprawić jego nośność, więc się nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts