Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile miejsca w rozdzielni

Recommended Posts

Witam serdecznie

Potrzebuje pomocy w określeniu "ile miejsca zostawić" w rozdzielni do zainstalowania pewnych urządzeń. Jedną skrzynkę mam już pełną, teraz kompletuje drugą , w której ma się znaleźć:

- alarm oparty na centrali alarmowej z komunikacją GSM, Moduł powiadamiania i sterowania GSM firmy ROPAM

- domofon

- otwieranie bramy

- otwieranie furtki

- oświetlenie ogrodu

- nawadnianie ogrodu

- klimatyzacja

- rolety

Proszę doradźcie ile zostawić miejsca w skrzynce żeby zasilić i zabezpieczyć te wszystkie urządzania?

Do tych wszystkich "urządzeń", które wymieniłem potrzebne jest jakieś zasilanie. "urządzenia" te będą zainstalowane w przyszłości. W chwili obecnej zakładam podłogówkę elektryczną, w której kable zasilające cały "system" będą się znajdować w kolejnej rozdzielni (jedna już mam całkowicie pełną). i teraz: Powiedziałem instalatorowi od podłogówki , żeby kupił większą skrzynkę rozdzielni co bym mógł pozasilać te wszystkie wymienione "urządzenia". Spytał mnie ile miejsca w rozdzielni na to wszystko potrzebuję. Stąd moje pytanie

To projektant podaje w opisie technicznym.

Owszem ale jak są zmiany - lokalizacji, koncepcji to już projektanta nie zaciągniesz na do wymyślania różnistych obudów. Trzeba mu wszystko podać jak kawa na ławe.

Jeżeli chcesz mieć wszystko w jednym miejscu to proponuję kolejne rozwiązanie rozdzielnic multimedialnych:

http://image.schrack.com/produktkataloge/w_multimedialne2006_pl.pdf

Oczywiście wszystkie takie rozwiązania nie są za tanie ale za innowacyjność się płaci.

Twoje pytanie jest z gatunku "ile m2 dla sześcioosobowej rodziny" albo "jaki duży garaż dla 3 aut, 2 rowerów i kosiarki". Urządzenia, które chcesz zamontować w zależności od producenta będą zajmowały różną ilość modułów. Poza tym mówisz, że będzie to zainstalowane w przyszłości a do tego czasu wiele z Twojej koncepcji może się zmienić. Coś dodasz, coś wyrzucisz, ilość modułów się zmieni więc nikt Ci dokładnie nie odpowie. Ja bym stawiał od 20 modułów do ... no właśnie ... do wszystkiego osobna różnicówka i S? Sygnalizacje zadziałania? Zegary sterujące? No to i 50 modułów może braknąć. Musisz określić co tam ma być, jakiego producenta (chodzi o ilość modułów) i dopiero można kombinować. I weź jeszcze pod uwagę, że im więcej modułów tym więcej przewodów do upchnięcia - zwracaj na to uwagę przy wyborze rozdzielnicy.