pajkel 30.05.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Witam serdeczniePotrzebuje pomocy w określeniu "ile miejsca zostawić" w rozdzielni do zainstalowania pewnych urządzeń. Jedną skrzynkę mam już pełną, teraz kompletuje drugą , w której ma się znaleźć:- alarm oparty na centrali alarmowej z komunikacją GSM, Moduł powiadamiania i sterowania GSM firmy ROPAM- domofon- otwieranie bramy- otwieranie furtki- oświetlenie ogrodu- nawadnianie ogrodu- klimatyzacja- roletyProszę doradźcie ile zostawić miejsca w skrzynce żeby zasilić i zabezpieczyć te wszystkie urządzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.05.2011 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Mógłbyś rozwinąć nieco myśl??Chcesz w rozdzielni schować domofon i alarm?Czy chcesz mieć w rozdzielni zasilacz do domofonu i zabezpieczenie do alarmu (w sumie 4 moduły miejsca)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajkel 31.05.2011 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Do tych wszystkich "urządzeń", które wymieniłem potrzebne jest jakieś zasilanie. "urządzenia" te będą zainstalowane w przyszłości. W chwili obecnej zakładam podłogówkę elektryczną, w której kable zasilające cały "system" będą się znajdować w kolejnej rozdzielni (jedna już mam całkowicie pełną). i teraz: Powiedziałem instalatorowi od podłogówki , żeby kupił większą skrzynkę rozdzielni co bym mógł pozasilać te wszystkie wymienione "urządzenia". Spytał mnie ile miejsca w rozdzielni na to wszystko potrzebuję. Stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.06.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Spytał mnie ile miejsca w rozdzielni na to wszystko potrzebuję. Stąd moje pytanie To projektant podaje w opisie technicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.06.2011 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 To projektant podaje w opisie technicznym. Owszem ale jak są zmiany - lokalizacji, koncepcji to już projektanta nie zaciągniesz na do wymyślania różnistych obudów. Trzeba mu wszystko podać jak kawa na ławe. Jeżeli chcesz mieć wszystko w jednym miejscu to proponuję kolejne rozwiązanie rozdzielnic multimedialnych: http://image.schrack.com/produktkataloge/w_multimedialne2006_pl.pdf Oczywiście wszystkie takie rozwiązania nie są za tanie ale za innowacyjność się płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 02.06.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Twoje pytanie jest z gatunku "ile m2 dla sześcioosobowej rodziny" albo "jaki duży garaż dla 3 aut, 2 rowerów i kosiarki". Urządzenia, które chcesz zamontować w zależności od producenta będą zajmowały różną ilość modułów. Poza tym mówisz, że będzie to zainstalowane w przyszłości a do tego czasu wiele z Twojej koncepcji może się zmienić. Coś dodasz, coś wyrzucisz, ilość modułów się zmieni więc nikt Ci dokładnie nie odpowie. Ja bym stawiał od 20 modułów do ... no właśnie ... do wszystkiego osobna różnicówka i S? Sygnalizacje zadziałania? Zegary sterujące? No to i 50 modułów może braknąć. Musisz określić co tam ma być, jakiego producenta (chodzi o ilość modułów) i dopiero można kombinować. I weź jeszcze pod uwagę, że im więcej modułów tym więcej przewodów do upchnięcia - zwracaj na to uwagę przy wyborze rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 02.06.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Skoro nie chcesz z projektantem, to nalezy rozmawiać z elektrykiem - wykonawcą. Bo w efekcie to on projektuje - przynajmniej w głowie, skoro nie rysuje projektu.a bez wizji lokalnej i szczegółowych uzgodnień z włascicielem - to wszystko pył na wietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts