Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominki na allegro...

house4live

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze że mamy wolność gospodarczą . Dobrze że niektóre firmy mogą budować po całej Polsce bo w swoim rejonie nie znalazłyby klientów , dokładniej kolejnych klientów ;) . W tej branży jak ktoś jest dobry w tym co robi nie musi ganiać po całym kraju za klientem :) Jeśli np Piotr robi szkolenia dla innych firm to znaczy że nie boi się konkurencji . Promując nowoczesne i dobre metody budowania robi dużo dobrej roboty , mógłby przecież skupić się na sprzedawania w konkurencyjnych cenach i mówić wszystkim że robi "najlepsze co można zrobić " :stirthepot:.

Co do Piotra to się zgodzę, ale co do reszty zdecydowanie nie! Nieprawdziwe jest bowiem twierdzenie, iż jeżeli jakaś firma montuje kominki poza rynkiem ściśle lokalnym, to jest zła. Bzdura! Swoje twierdzenie opieram o własną firmę. Siedziba mojej firmy jest w Zielonej Górze, natomiast kominki montujemy w całej Polsce i Niemczech. Rynek zielonogórski nigdy nie pozwoliłby ze względu na ilość budów (ludności) na rozwój firmy. Biorąc pod uwagę powszechną globalizację i łatwość w komunikowaniu się, udaje nam się montować około 60 kominków miesięcznie. To duże wyzwanie, przy założeniu, iż każdy kominek jest inny, odrębnie projektowany (czasami nawet kilkakrotnie). Efekt jest taki, iż klienci są bardzo zadowoleni z naszych usług, więc nie widzę nic w tym złego. Nie wiem na jakiej podstawie stwierdziłeś, iż firma montująca także poza swoim rynkiem lokalnym, "nie znalazłaby kolejnych klientów na rynku lokalnym". Jeżeli jakaś firma byłabyby kiepska lokalnie, to nie miałaby szans na obczyźnie. My natomiast na przykład już od 10 lat nie schodzimy poniżej kilku-kilkunastu kominków z montażem w Niemczech. To jest prawdziwy trening, przy często negatywnym podejściu nacjonalistycznych kominiarzy niemieckich, którzy często uczestniczą w każdej fazie budowy kominka i muszą go końcowo odebrać. Ponadto klienci niemeiccy są bardziej dokładni i wymagający w zakresie czystości, punktualności i doboru materiałów. Powiem tak - budowa kominka w Polsce to jest na ogół mały pikuś w stosunku do wielu realizacji w Niemczech.

Reasumując, poszerzanie rynku przez jakąś firmę to objaw rozwoju, a nie ucieczka przed innym rynkiem. A krytyka takiej strategii to objaw raczej fobii, albo nie wiedzy. Dziwnym byłoby na przykład krytykowanie firmy CITROEN za sprzedaż w Czechach (przecież w Czechach jest Skoda). Czyżby Citroen nie mógł już znaleźć klientów we Francji??? ;-)

To nie jest dyskusja o produkcji podkoszulek na najtańszym w danym momencie ryku pracy na świecie ;) Pisałem o pracy rzemieślnika który albo szuka pracy daleko albo ma ją "u siebie" .. Nacjonalistyczni kominiarze niemieccy ... Odbiory kominiarskie powinny być NORMĄ !!!! Czy tak samo NORMALNE jest że wymaganie uprawnień wykonawczych jak ktoś w czyimś domu podłącza ogień ... w piecu gazowym:yes: ... ale w kominku już nie :eek: ?

To nie jest dyskusja o produkcji podkoszulek na najtańszym w danym momencie

ryku pracy na świecie

Tak to prawda.

To jest temat o pasażu handlowo - ofertowym Allegro.

Zresztą to forum dyskusyjne, jest namiastką takiego pasażu handlowo - ofertowego. Jednak tutaj tych ofert jest minimalna ilość, no i skutek działania, jest o wiele, wiele mniejszy niż Allegro przykładowo. Mam na myśli skutek, czyli to czym są zainteresowane firmy.

Można dopisywać szlachetną ideologie po co firmy tu na forum piszą, no ale w tą ideologie nikt do końca nie uwierzy.

Tak więc wszelkie krytykowanie, albo nieprzychylność do jednego pasażu (serwisu), jednocześnie aktywne uczestniczenie w innym pasażu (serwisie - forum) wydaje mi się zakłamaniem i objawem totalnego braku tolerancji ogólnie.

http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon1.png cutuję:

"Też poszedłem na żywioł i dzisiaj kupiłem od nich kominek przez net .Mam go mieć w piątek ,zobaczymy jak się będzie prezentował na żywo bo na zdjęciach zacnie wygląda:)"

koniec cytatu.

Ten wpis znalazłem w innym wątku , napisał go Kamyk68.

Dla mnie to puenta tego wątku i kupowania kominków przez

internet
:D

Czy ktoś z fanatyków takich zakupów kupił np samochód

przez internet bo "na zdjęciach zacnie wyglądał" ?

No, ja i... jestem zadowolony

• 3 months później...

Temat o kominkach w serwisie handlowym Allegro

Pojawiła się bogata oferta SPARTHERM

http://allegro.pl/listing.php/search?string=SPARTHERM&category=27977&country=1

również obszerna oferta DOVRE

http://allegro.pl/kominek-norweski-dovre-2180-cbbs-15-kw-pow-zewn-i1869635884.html

również jak narazie niewielka oferta Brunner

http://allegro.pl/listing.php/search?string=brunner&category=27977

bogata oferta KFD

http://allegro.pl/listing.php/search?string=kfd&category=27977

I wiele innych ofert innych producentów.

Myślę, że ta dynamicznie powiększająca się oferta wkładów na Allegro i spora konkurencja tam panująca wymusi w pewnym sensie obniżki cen z korzyścią dla końcowych użytkowników

O ile Brunner , to jakiś stary złom z przed 5 lat (w zasadzie Edilkamin :D),

tak oferta Spartherma imponująca! Ceny też .Czyżby koniec ery

wszechwładnego cesarstwa SPARTHERM w dotychczasowej formie ?!:)

Boguś . Trudno kwestionować zalety sprzedaży za pośrednictwem serwisu

Allegro , ale sądzisz ,ze w dziale nowych produktów luksusowych to dobry pomysł?

Zacznijmy od pytania : kto to będzie serwisował ?

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Zacznijmy od pytania : kto to będzie serwisował ?

To już nie moja broszka, to sprawa sprzedających i kupujących. Kupujący teraz ma spore prawa różne.

Jeszcze raz: nie moja to sprawa, nie mam obowiązku ani interesu w to wnikać. Ja zajmuje się sprawami zwiazanymi z moją ofertą wykonawczą i handlową i tu mam sprawy poukładane i jasne, bo to jest mój i mojej rodziny chleb, no i osób i firm współpracujących.

Każdy producent produkuje wkłady po to tylko, aby je sprzedawać i zarabiać. Innych celów produkcji nie ma.

Jeżeli zawodzi jakiś system sprzedaży, czy dystrybucji, to producent szuka innych kanałów sprzedaży. Ma od tego specjalistę (sztab specjalistów) od spraw marketingu i logistyki.

• 1 month później...
Temat rzeka . Jedyny sposób to odciąć się od producenta który

to wspiera . Jeśli nie wspiera , powinien szybciutko wychwycić

którędy wkłady "wyciekają" po zaniżonej cenie i takiego delikwenta

przywołać do porządku , lub nie sprzedawać mu więcej . Po

drodze jeszcze mamy urząd antymonopolowy lub prawo unijne:)

.

Boki zrywać.... Panowie kominkarze, jak część wykonawców opacznie rozumiecie pojęcie 'urzędu antymonopolowego'. Dokładnie za coś takiego, o czym Mistrz pisze UOKiK zrobiłby i producentowi, i wam z d**y jesień średniowiecza. Przecież to nic innego jak zmowa cenowa; nie wiem czy zauważyliście, ale wszystkie głośniejsze zmowy cenowe o których słyszałem w ostatnim roku-dwóch to właśnie budowlanka (farby i inne rzeczy).

Co innego kwestie gwarancyjne itp. - ale nawet tu producent nie powinien uzależniać gwarancji od ceny po jakiej wkład się kupiło, a od montażu (przez kogoś z autoryzacją) i eksploatacji; zabranie komuś z kolei autoryzacji za zbyt niskie ceny....patrz wyżej.

Prawidłowy montaż to podstawa , producenci niektórych wkładów całkiem "olewają" kto i jak zabuduje ich wkład liczą aby tylko sprzedać więcej . W przypadku niektórych producentów gwarancja zależy od tego czy montaż został wykonany przez autoryzowanego , czytaj przeszkolonego w zakresie zastosowania danych wkładów , partnera z branży . Dobry dbający o KLIENTA producent dba także aby produkt został zamontowany poprawnie . Sam wkład to dopiero połowa kominka sposób zabudowy jest bardzo ważny , nawet najlepszy wkład ze źle wykonaną zabudową nie da pożądanego efektu .

Boki zrywać.... Panowie kominkarze, jak część wykonawców opacznie rozumiecie pojęcie 'urzędu antymonopolowego'. Dokładnie za coś takiego, o czym Mistrz pisze UOKiK zrobiłby i producentowi, i wam z d**y jesień średniowiecza. Przecież to nic innego jak zmowa cenowa; nie wiem czy zauważyliście, ale wszystkie głośniejsze zmowy cenowe o których słyszałem w ostatnim roku-dwóch to właśnie budowlanka (farby i inne rzeczy).

Co innego kwestie gwarancyjne itp. - ale nawet tu producent nie powinien uzależniać gwarancji od ceny po jakiej wkład się kupiło, a od montażu (przez kogoś z autoryzacją) i eksploatacji; zabranie komuś z kolei autoryzacji za zbyt niskie ceny....patrz wyżej.

Czyżbyś sugerował ,że się zmówiłem z Bielawskim ? :D:D

Dla tego niektórych z was mozna spotkać na allegro. Ale przesłanie o ograniczaniu dostawców w nezie rozumiem. Marża musi miec swój poziom bo inaczej "Jak żyć Panie premierze, jak żyć?"

Nam nadzieje że nie wierzysz , jak niestety wielu "wierzących w dobrego CARA" :p , że gdyby "fabryki sprzedawały "bezpośrednio" do klienta bez marży firm kominkowych to wkłady byłyby tańsze:confused: W wielu przypadkach producenci POLSCY stosują trik wykorzystując firmy kominkowe , darmowe punkty gdzie wstawili swoje produkty :yes: , natomiast sprzedają bezpośrednio " w cenach producenta" :yes:

W wielu przypadkach producenci POLSCY stosują trik wykorzystując firmy kominkowe , darmowe punkty gdzie wstawili swoje produkty :yes: , natomiast sprzedają bezpośrednio " w cenach producenta" :yes:

No to dowiaduje się coraz więcej nowych rzeczy. Całe szczęscie, że jest to forum. To prawdziwa, naprawdę godna uwagi, kopalnia wiedzy i wiadomości różnych.

A ja traktowałem do dziś to forum raczej żartobliwie, co zresztą widać czytając moje wypowiedzi...

A tu takie sensacje i wiadomości. Można to wszystko czytać i czerpać info zupełnie za darmo. Wystarczy laptop i dostęp do sieci.

Teraz doceniam to forum i madrości wszelakie tu spisane.

Nam nadzieje że nie wierzysz , jak niestety wielu "wierzących w dobrego CARA" :p , że gdyby "fabryki sprzedawały "bezpośrednio" do klienta bez marży firm kominkowych to wkłady byłyby tańsze:confused: W wielu przypadkach producenci POLSCY stosują trik wykorzystując firmy kominkowe , darmowe punkty gdzie wstawili swoje produkty :yes: , natomiast sprzedają bezpośrednio " w cenach producenta" :yes:

Odniosłem się do twojego "uzasadnienia" powodów, dla których kominki powinny być sprzedawane nie na allegro, a tylko w waszych punktach. Tak to zrozumiałem i dla tego od razu nasunęła się myśl, że przecież sami na allegro występujecie. Poza tym powyższe stwierdzenie nie ma odniesienia do np Kratek.pl, które teoretycznie we wszystkich punktach mają sztywne ceny. Takie pomysły na dłuższą metę nie zdadzą egzaminu w obecnym kształcie handlu. A konsekwencje nieprawidłowego podłączenia i użytkowania kominka leżą i tak po stronie końcowego odbiorcy, niezależnie czy to jest moja mila czy brunner. Ale rozumiem obawy przed utratą żródła dochodu, to jest oczywiste.

Czyżbyś sugerował ,że się zmówiłem z Bielawskim ? :D:D

UKŁAD, O! - zawiadomię nie tylko UOKiK, ale CBA i CBŚ jeszcze :D

Zgadzam się z Mistrzem a propos autoryzowanej zabudowy - jak dla mnie sprawa dość oczywista.

Swoją drogą, mój ojciec zajmuje się akurat windami - i w tamtej branży z kolei jest nieco inaczej - 'duzi' producenci/instalatorzy idą w dumping - dostawa/montaż jest tania (na byle czym zresztą, byle wyrać przetarg) - natomiast warunkiem gwarancji jest świadczenie przez nich konserwacji - i tu odbijają sobie narzutem.

No i oczywiście tamta branża bardziej rygorystyczna - wymaganie comiesięcznej konserwacji, corocznych odbiorów przez UDT, różne certyfikaty itp. by móc dźwigi kompletować samemu - przy tym wszystkim wy macie dużo łatwiej :D.

Witam.

Tu nie o utratę źródła dochodu chodzi ...

Paradoksalnie to można życzyć wszystkim, żeby jak najwięcej Brunnerów i podobnego sortymentu z podobnej półki technologicznej i cenowej było w sprzedaży internetowej oraz w ofercie firm, które nie wiedzą co począć z tym co sprzedają.

My Polacy dopiero zachłystujemy się tym wszystkim i wracamy powoli do tego co kiedyś było "normalne". Jak każdy będzie się zajmował naprawdę tym co potrafi bezbłędnie robić (chodzi mi o "rzemiosło" w swym ogromnym zakresie) to dopiero będzie u nas w kraju dobrze ... Do tego czasu jak to się mówi - "Polak będzie

mądry dopiero po szkodzie".

Pozdrawiam.

Tak, tylko że dyskusja zeszła na tematy zmowy cenowej i tego, że w necie może być taniej na co padły argumenty, że należy sprzedawać wkłady najlepiej z montażem. Może jeszcze z dostawą drzewa? Przypimina mi się dyskusja o ilości zawodów zamkniętych. Mamy ich najwyższą ilość w Europie. Ta choroba szybko nie minie z takim podejsciem.