mynia_pynia 30.05.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Czy u was też te ptaszyska są w tym roku tak głodne??? Sałata, szpinak, bub, liście melonów wszystko jest poszarpane. Wysiałam trochę gryki na części ogrodu nieużytkowanej w tym roku, wróble i całą inna hołota wydziobała. Sąsiadce ptaki zjadają każdą czerwieniącą się truskawkę, założyła siatki to się w nie plączą i trzeba je uwalniać bo ich szkoda w końcu też chcą żyć. Posadziłam jagodę kamczacką małą ale miała kilka owoców, jeszcze niedojrzałych idę dzisiaj podlać a tu nawet zielonych nie ma wszystko zniknęło. Jakiś bum ptaszany??? A mówili że ptaki wymierają w zaskakujących ilościach, wołajcie naukowców wszystkie są u mnie we wsi Mieszkam na wsi od dziecka ale takiego pogromu to nie widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koperkowa 30.05.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 u mnie w ogródku na razie spokojnie.wroga nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.05.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 u mnie spokój. Ale jakby były głodne, to bym im kupiła ziarna i sypała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.05.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Czy u was też te ptaszyska są w tym roku tak głodne??? U mnie tak było w zeszłym roku. Niektóre wróble upodobały sobie świeże pędy porzeczek (chyba jako witaminki ? ). Musiałem przykryć te porzeczki siatką, ale po jakimś czasie i pod nią właziły. Dopiero (nieco) pomogły dziecinne, kolorowe wiatraczki hałasujące i obracające się na wietrze. Ale też (nieco) kosztowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 20.06.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 nie wiem co lepsze... ptaki wygłodniałe, czy sarny buszujące...my - w związku z tym, że jeszcze część ogrodu nie jest zagospodarowana i sprzęt musi wjeżdzać - mam siatkę tylko z jedej strony, na tyłach i po drugiej tylko na długości warzywniaka... przód ogródka zabezpieczyłam (tak mi się wydawało) sznurkami, zaplecionymi od dołu do ok metra wysokości, ale sarny i tak i tak sobie z tym świetnie radzą.. fasolę obgryzły, groszek, marchewkę i pietruszkę wdeptały... więc ptaki to nie są takie najgorsze chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.06.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 (edytowane) ptaki to nie są takie najgorsze chyba... Elektryczny "pastuch" tak dużo nie kosztuje a jest nadzwyczaj skuteczny Edytowane 20 Czerwca 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 20.06.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Mi ptaki objadają jarzębinę z liści, zeżarły całą porzeczkę - jedną zdążyłam skubnąć jeszcze taką zieloną... Poziomki jak na razie zostawiają w spokoju i zielone pomidory zobaczymy co będzie jak się zaczerwienią. Fajne są, więc niech im będzie na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 21.06.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Na sarny to jest psikacz odstraszający, pachnie jak śmierdzący dezodorant męski. My kupiliśmy, bo mąż znalazł w internecie, że chłopaki od 'upraw traw ozdobnych' w Puszczy bardzo polecają na dzikie zwierzęta, żeby plonu im nie uszczuplały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 22.06.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 dzięki pastucha to chyba nie wpuszczę na straż, bo szkoda mi tych sarniaków... ale za tym zapachem to chyba się rozejrzę.... dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts