Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptaki ogołacają ogródek

Recommended Posts

Czy u was też te ptaszyska są w tym roku tak głodne???

Sałata, szpinak, bub, liście melonów wszystko jest poszarpane.

Wysiałam trochę gryki na części ogrodu nieużytkowanej w tym roku, wróble i całą inna hołota wydziobała.

Sąsiadce ptaki zjadają każdą czerwieniącą się truskawkę, założyła siatki to się w nie plączą i trzeba je uwalniać bo ich szkoda w końcu też chcą żyć.

Posadziłam jagodę kamczacką małą ale miała kilka owoców, jeszcze niedojrzałych idę dzisiaj podlać a tu nawet zielonych nie ma wszystko zniknęło.

Jakiś bum ptaszany??? A mówili że ptaki wymierają w zaskakujących ilościach, wołajcie naukowców wszystkie są u mnie we wsi ;)

Mieszkam na wsi od dziecka ale takiego pogromu to nie widziałam.

Gość Konto usunięte_12*
Czy u was też te ptaszyska są w tym roku tak głodne???

U mnie tak było w zeszłym roku. Niektóre wróble upodobały sobie świeże pędy porzeczek (chyba jako witaminki ? ;)).

Musiałem przykryć te porzeczki siatką, ale po jakimś czasie i pod nią właziły. Dopiero (nieco) pomogły dziecinne, kolorowe wiatraczki hałasujące i obracające się na wietrze. Ale też (nieco) kosztowały :(

• 3 weeks później...

nie wiem co lepsze... ptaki wygłodniałe, czy sarny buszujące...

my - w związku z tym, że jeszcze część ogrodu nie jest zagospodarowana i sprzęt musi wjeżdzać - mam siatkę tylko z jedej strony, na tyłach i po drugiej tylko na długości warzywniaka... przód ogródka zabezpieczyłam (tak mi się wydawało) sznurkami, zaplecionymi od dołu do ok metra wysokości, ale sarny i tak i tak sobie z tym świetnie radzą.. fasolę obgryzły, groszek, marchewkę i pietruszkę wdeptały...

więc ptaki to nie są takie najgorsze chyba...

Gość Konto usunięte_12*
ptaki to nie są takie najgorsze chyba...

Elektryczny "pastuch" tak dużo nie kosztuje ;)

a jest nadzwyczaj skuteczny :D

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Mi ptaki objadają jarzębinę z liści, zeżarły całą porzeczkę - jedną zdążyłam skubnąć jeszcze taką zieloną... Poziomki jak na razie zostawiają w spokoju i zielone pomidory :) zobaczymy co będzie jak się zaczerwienią.

Fajne są, więc niech im będzie na zdrowie :)