elinaa 02.06.2011 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 no,ale się dyskusja wywiązała ..... Bloków z wielkiej płyty stoi mnóstwo.Myślałam,że nośność stropu w nich jest znana,chociaż ja nie mogłam znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.06.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Prosze odpowiedzieć na zadane pytanie... związane z napisaną przez Pana/Panią opinią że strop ma wytrzymałość wyższą niż liczona... i oczywiście "ile wynosi"... oraz Gdzie można znaleźć wytyczne dotyczące możliwości bagatelizowania budownictwa w zależności od rodzaju i wielkości konstrukcji?? Szanowny kolega mimo wielletnich studiów sztuki czytanie ze zrozumieniem nie zdobył. Przykro mi z tego powodu. Pytanie brzmiało: Witam ! Jakie jest dopuszczalne obciążenie stropu żelbetowego o grubości 14 cm.Opiera się on na dwóch prostopadłych ścianach nośnych z żelbetu grubości 14 cm i belce.Jest to mieszkanie w bloku. Odpowiedź brzmi - w budownictwie mieszkaniowym dopuszczalne obciążenie użytkowe to 1,5 kN/m2. Jak to nikt? Aedifico bez oglądania i badania stwierdza jasno że stropy mają większą wytrzymałość niż wytrzymałość obliczeniowa... co ciekawe swoją odważną opinie oparł nie na zdjęciu tylko szczątkowym opisie z 2 czy 3 krótkich zdań!!! Wybitny to specjalista. Szanowny kolega jest zakręcony jak DNA ponieważ ja wsród moich wypowiedz takiego stwierdzenia nie widzę, może lekko skołowany kolega zacytuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elinaa 02.06.2011 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 To już pomińmy tą wytrzymałość stropu.Czy wytrzyma on tą ściankę z tym wszystkim ( w środkowej części dłużej krawędzi,która leży na ścianie nośnej jest wcięcie na szyb wentylacyjny i kanalizacyjny 80 x 50 cm - teraz sobie przypomniałam ).Czy mogę czuć się bezpiecznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elinaa 02.06.2011 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Odpowiedź brzmi - w budownictwie mieszkaniowym dopuszczalne obciążenie użytkowe to 1,5 kN/m2. To jest 152,957 kg/m2 . Mało,żałuję,że nie wymieniliśmy tej ściany na kartonowo-gipsową . Edytowane 2 Czerwca 2011 przez elinaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekAsia1719507864 02.06.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Wchodzę na ciekawie brzmiący temat, a tu kolejny wątek od początku zaśmiecony wypowiedziami kogoś, kto musi powiedzieć byle co, byle tylko powiedzieć. Gość, który ma mnóstwo wypowiedzi, ale coraz trudniej znaleźć w nich rzeczową pomoc, lub choćby próbę pomocy, taki gość nie wzbudza mojego szacunku. Do tego rzuca w nas obelgami.Albo nie ma tutaj odpowiedniej moderacji, albo niektórzy nie mają co robić z czasem i idą na ilość, a nie na jakość swoich wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 02.06.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Ojej..... Jest to mieszkanie w 27-letnim bloku z wielkiej płyty,trzypiętrowym i na ostatnim piętrze.Strop ma długość 480 cm x 260 cm.Po środku jego długości prostopadle do dłuższego boku stoi ściana działowa z płyty gipsowej z prętami w środku szerokości 120 cm,grubości 6cm (stawiana jeszcze przez budowniczych).Kilka lat temu remontowaliśmy łazienkę i na tej ściance działowej położono 3cm tynku i na to płytki.Teraz remontujemy kuchnię i z drugiej strony tej ścianki kolejne 3 cm tynku (niestety nie trzyma pionu) i płytki.Potem na niej zawisną szafki i przy niej na podłodze będą stały kolejne.Mi nie przyszło by do głowy martwić się o strop,ale sąsiad,który mieszka pode mną przychodzi do mnie zmartwiony i mi się to udzieliło.Na każdym piętrze w tym miejscu jest taka ścianka oprócz piwnicy.Teraz mam obawy czy nie będzie katastrofy (jak na razie u sąsiada nic nie pęka). jeszcze nie słyszałem o takiej katastrofie, żeby wskutek otynkowania ścianki z gipsu strop się zawalił. Prefabrykowane płyty stropowe były robione PRZEWAŻNIE w tzw. klasie nośności 450 kg/m2 , w tym się mieściło obciążenie użytkowe (czyli te 1,50 kN/m2 a faktycznie 2,10) , zastępcze od ścianek działowych oraz ciężar warstw wykończeniowych i tynku, no i trochę zostawało. Te 450 kg/m2 to wynikało po części z wymogów prefabrykacji, nie można dawać prefabrykowanych płyt za mało zbrojonych bo będą większe straty przy transporcie i wyciąganiu z formy. Pytanie zostało źle zadane- bo padło. Należało się zapytać o ten tynk na działówce, bo nośność to nie jest taka prosta sprawa jak się wydaje lajkonikowi, są różne kryteria i rodzaje nośności, nawet osiągnięcie tzw. stanu granicznego nośności nie musi spowodować że konstrukcja się zniszczy, i odwrotnie- nawet gdy stan graniczny nośności nie jest osiągnięty nie gwarantuje to pełnej 100% pewności. ( bo normy opierają się na pewnych statystycznych określeniach cech materiałów i obciążeń, i jeśli nastąpi wyjątkowo niekorzystna ich koniunkcja może dojść do awarii prawidłowo zaprojektowanego i używanego obiektu.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elinaa 03.06.2011 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź.Rzeczywiście źle zadałam pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.06.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Wchodzę na ciekawie brzmiący temat, a tu kolejny wątek od początku zaśmiecony wypowiedziami kogoś, kto musi powiedzieć byle co, byle tylko powiedzieć. Gość, który ma mnóstwo wypowiedzi, ale coraz trudniej znaleźć w nich rzeczową pomoc, lub choćby próbę pomocy, taki gość nie wzbudza mojego szacunku. Do tego rzuca w nas obelgami. Albo nie ma tutaj odpowiedniej moderacji, albo niektórzy nie mają co robić z czasem i idą na ilość, a nie na jakość swoich wypowiedzi. Forum to dobre miejsce by leczyć swoje kompleksy z realu . To dla mnie jedyne racjonalne wytłumaczenie epitetów typu " zaraz tu będą pisać kretyni"... czy jakoś tak , bo nie chce mi się sprawdzać dokładnie jak on to "sfomółował" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 08.06.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Bardzo ciekawy wątek, niestety z normalnym polsko-forumowym piekiełkiem. Temat b. mnie zainteresował, gdyż poszukuję wstępnych informacji i bardzo ogólnych szacunków nosności stropu typu filigran. Założyłem nawet wątek w dziale Remonty, ale tam neistety nikt nie udzielił mi odpowiedzi/nie zaglądnął. Dlatego też, pozwolę sobie podpiąć się pod temat licząc na Waszą pomoc. Otóż sytuacja wygląda następująco: Wymarzyłem sobie w domu piękne duże akwarium o wymiarach ok. 2-2,5m (dł) x 0,5 x 0,5 co wraz z dekoracją dać może ok 1 tony obciążenia na max 1,5m2. Akwarium ma być na piętrze. Naczytałem się w necie ile mozna było i wiem, że nikt mi z fusów nie wywróży, czy strop wytrzyma. To jasne. Rysunki i plany techniczne wysłałem już do rodziców, którzy wraz ze znajomym konstruktorem policzą na jego sofcie wszystkie możliwości i obciążenia. Niemniej potrwa to kilka dni, a ja jestem bestia z natury niecierpliwa Konkretnie poszukuję zupełnie wstępnych informacji o standardowych wartościach wytrzymałości stropu filigran. Stop u mnie w domu to wspomniany filigran, o łącznej grubości 10cm, ze zbrojeniem w środku z prętów o średnicy ok 5mm. Akwarium miałoby idealnie stanąć wzdłuż ściany działowej (wiem, niekorzystne, bo sumuje sie waga ściany działowej z betonu komórkowego - jakiś ytong sprzed 30 lat o grubości ok. 10cm). Akwa miałoby stanąć równolegle do płyt filigran (wiem, znowu niekorzystnie) rozpartych na długości 3,7m. Problem w tym, że nie bardzo mogę dać akwa na ścianę szczytową (nośną) bom sobie tam już wczesniej założył ścianę z ozdobnego kamienia elewacyjnego, która sama w sobie waży pewnie kilkaset kilo - dokładanie dodatkowego obciążenia w tym miejscu mogłoby znacznie podnieść siły ścinające i nadwyrężyć jesli nie strop to wieniec. A więc pytanie: czy ktoś może podać jakiekolwiek przybliżone wartości nośności dla takiego stropu? W info z sieci podawane są normy od 1,5kN/m2 do nawet 6kN/m2 (np,. tu http://www.builden.neostrada.pl/zelbetowe.html), ale to wartości dla prefabrykatów obecnie produkowanych (mój dom jest z 1969 r) i z niewielkiej grubości posiadanego stropu obawiam się, że wyjdzie mi to raczej w okolicach dolnej granicy, a wtedy klapa totalna... Chodzi mi o wstępne info, czy w ogóle żywić jakąkolwiek nadzieję, czy mogę zapomnieć o sprawie. Byłbym wdzięczny za każde info. Dodam, że nie mam wiedzy budowlanej, więc jeśli palnąłem jakieś głupstwo, to proszę o wyjaśnienie a nie szyderstwa Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 08.06.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Chodzi mi o wstępne info, czy w ogóle żywić jakąkolwiek nadzieję, czy mogę zapomnieć o sprawie. Żyw nadzieję, ale wydaje mi się, że raczej należy zapomnieć o sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 08.06.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 z roku 1969, to chyba nie filigran przynajmniej w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 08.06.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Nie, nie w PL, Belgia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 27.09.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Dyskusja w tym wątku jest żenująca. Facet zadał proste, ogólne pytanie i zaraz odezwały się pierdoły dzień dobry ze swoimi monologami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.09.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 aj waj się dzieje a na koniec odezwał się pierdoła-nekrofil nasa1:offtopic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 27.09.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 aj waj się dzieje a na koniec odezwał się pierdoła-nekrofil nasa1:offtopic: następny netowy filozof tzw. pierdoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts