Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pofalowane obróbki blacharskie

miejski

Recommended Posts

Dach ukończony ok. 3 miesiące temu i niestety tak na dzisiaj wyglądają obróbki blacharskie. Po protu się ostatnio pofalowały.

Blacha to Budmat 0,5 SSAB kolor 087 (podobno). Blacha tak wygląda na każdej powierzchni. Poradźcie co to może być?

Zdjęcia ciut niewyraźne, bo robione telefonem w raczej pochmurny dzień.

http://img232.imageshack.us/img232/7020/dsc00196yj.th.jpg http://img41.imageshack.us/img41/8403/dsc00195rk.th.jpg http://img807.imageshack.us/img807/3230/dsc00194l.th.jpg

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Normalne zjawisko. Nie widoczne gdy blachy są kopertowane. Rozwiązanie nieestetyczne ale skuteczne. W jakiej temperaturze były montowane obróbki a jaka jest teraz. Gdyby wykonawca zastosował przyrząd do wykonywania otworów fasolkowych takie zjawisko by nie wystąpiło. Można też przed wkręceniem farmerów wiercić w blasze otwory wiertłem o średnicy 6 mm. Oczywiście można to naprawić dość prosto wykręcając wkręty i wiercąc takie otwory. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Kłaniają się prawa fizyki a dokładniej rozszerzalność cieplna. Przy ciemnych blachach szczególnie na południowej ekspozycji. Można to sobie unaocznić biorąc kartkę papieru i delikatnie stać się zsunąć dwa końce. Wystarczy 0,5 mm a powstanie widoczne wybrzuszenie. Wieczorem jak spadnie temperatura lub wcześnie rano wszystko jest w porządku. Jak temu zaradzić napisałem wcześniej. Pozdrawiam.

Nie wiem czy to jakies pocieszenie ale nie jesteście sami, nas też pofalowało :( Tyle ze u nas jest chyba gorzej. Może ktos wie jak temu zaradzić. Ekipa która robiła dach jeszcze nie oglądała dachy i sie nie wypowiedziała. Obróbka była robiona jesienią, zdjecie jest z dzisiaj.

Pozdr

Moim zdaniem obróbka wiatrowa powinna być wykonana z dwóch części.

ja miałam zamontowaną taką obróbkę, którą m.in. z tego względu ściągnęłam. Kolega, który pracuje w Rheinzink oglądał ją i powiedział, że nie można przykręcać na sztywno blachy, bo jak już Panowie wyżej napisali, pod wpływem zmiany temperatury blacha zmienia kształt. Już nie pamiętam ile tam było na metr. Jeśli jest przymocowana na sztywno, to zaczyna się marszczyć.

Płaszczyzna nie większa niż 20 cm i 3 wkręty na 2 metry nie dokręcane do końca. Wtedy się nie marszczy. Jak szersza wiatrówka to trzeba zastosować dodatkowe przełamanie na elemencie, nie wolno skręcać obu blach razem. Pierwszy i ostatni wkręt około 5 cm od krawędzi blachy i jeden na środku. Zero stresu, że będzie pomarszczone.

Płaszczyzna nie większa niż 20 cm i 3 wkręty na 2 metry nie dokręcane do końca. Wtedy się nie marszczy. Jak szersza wiatrówka to trzeba zastosować dodatkowe przełamanie na elemencie, nie wolno skręcać obu blach razem. Pierwszy i ostatni wkręt około 5 cm od krawędzi blachy i jeden na środku. Zero stresu, że będzie pomarszczone.

Nie ma znaczenia czy wkręty będą dokręcone czy nie skoro blacha nie ma możliwości przesuwania się! Niema też żadnego znaczenia czy skręcamy dwie blachy jednym wkrętem. Muszą być owalne lub powiększone otwory. Pozdrawiam.

Nie wiem dlaczego Pan Andrzej piszę, że muszą być otwory.

U klientów nigdy nie robiłem i nie zdarzyła się reklamacja na pomarszczoną obróbkę, do nie których wracam po paru latach do prac serwisowych i również nie zauważyłem pofalowań. U rodziców również pofalowań brak na wiatrówkach 7m, dach kryty ponad 4 lata temu, wiatrownice z 4 stron domu o różnej ekspozycji na słońce. Uzasadnienie wiercenia otworów wydaje mi się logiczne przy stosowaniu obróbek z miedzi, tytan- cynku i aluminium ze względu na dużą rozszerzalność cieplną tych metali.

Wiercę bo jeszcze nie mam takiej maszynki. Oczywiście obróbki nie będą falowały gdy je montujemy w taki dzień jak dzisiaj a blacha wygrzana na słońcu parzy w ręce. W miesiącach zimowych będzie bardziej naprężona. Co innego jak montujemy w temperaturze poniżej zera albo na niewielkim plusie np. 5*C latem każda pofaluje. Miałem kilka takich przypadków i od tej pory wiercę otwory. Pozdrawiam.