Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pofalowane obróbki blacharskie

miejski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawy problem, nie rozwiercam otworów, staram się przykręcać blachy w miarę nisko, nie skręcać ich razem zazwyczaj zdaje egzamin choć poniekąd nie zawsze.

Jak blaszka jest wyższa niż 20-parę cm, składam z dwóch.

Koperty nie stosuję mimo że skuteczna, po prostu na moje oko wydaję mi się ordynarna.

W przypadku wystąpienia falowania blach których nie będe mógł usunąć moimi metodami spróbuję z poszerzonymi otworami( ciekawe co z tego wyniknie).

Edytowane przez DeszczWTwarz6

Dach ukończony ok. 3 miesiące temu i niestety tak na dzisiaj wyglądają obróbki blacharskie. Po protu się ostatnio pofalowały.

Blacha to Budmat 0,5 SSAB kolor 087 (podobno). Blacha tak wygląda na każdej powierzchni. Poradźcie co to może być?

Jest to" typowa obróbka" wykonana przez montażystę pokryć dachowych nie mającego specialnej wiedzy z zakresu rozszerzalnosci termicznej blachy. Taka obrobke mozna wykonac na kilka innych sposobów nie przewiercając blachyi eliminując przy okazji wszelkie pomarszczenia. Wiecej na szkoleniach blacharskich, za które się płaci :)

Wszystko chcielibyscie wiedzieć, i to za darmo... A do szkoły, by nie walić głową :bash: ?

No dobra, nie jestem zarozumiałym dupkiem (których pełno w branży) i nie potrzebuje odpalenia "doli", bo mnie stać...

obrobka z blacha na gladko.jpg obrobka z dach obrobka z dachobrobka z dach obrobka z gontem bitumicznym.jpg

Pofalowanie mozna rozwiazac na wiele sposobów - powyzej "podstawowe patenty", polecam kontakt z Rheinzink'em, bo od nich się dużo nauczyłem i szkolenia, które prowadzą..

Koniec obiadu, idę do pracy pilnować chłopaków.

Powodzenia! :)

Edytowane przez januszgazda

Przy powlekanej stalówce można zastosować prawie te same "myki" (nawet wykonanie obróbki na rąbek) wykorzystując jej mniejszą rozszerzalność i ...warsztat. Minusem przy tych blachach (czy to na stali czy na aluminium) faktycznie są powłoki. Dlatego w cynku i miedźi biorę za robociznę mniej - ale to jest już inny temat na dyskusje :)

Chodzi o to, że mówimy tu o różnych sprawach tak jak wspomniał Jan. Tak sobie myślę (oczywiście z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy), że trochę nie ładnie mieć nas za ostatnich głupków. Równie dobrze mogę powiedzieć, że idealnym rozwiązaniem na falowanie blachy jest jej kopertowanie albo zastąpienie jej obróbką z płytki włókno-cementowej. Jak rozwiązać temat gdy nie podoba się wykonanie pasa podrynnowego na rąbek a mamy haki doczołowe? Pozdrawiam.

..... że trochę nie ładnie mieć nas za ostatnich głupków...

Nie jestem zarozumiałym dupkiem, o czy pisałem wcześniej. Jęsli ktoś sie tak poczuł, to PRZEPRASZAM.

...Równie dobrze mogę powiedzieć, że idealnym rozwiązaniem na falowanie blachy jest jej kopertowanie albo zastąpienie jej obróbką z płytki włókno-cementowej.

Teraz to ty przesadziłeś z przeskoczeniem na inny temat ;)

...Jak rozwiązać temat gdy nie podoba się wykonanie pasa podrynnowego na rąbek a mamy haki doczołowe?

Zastosować haki połaciowe lub obracane na listwie http://rheinzink.pl/191.aspx które "uniezalezniają" cie od rodzaju obróbki pasa podrynnowego.:yes:

U Ciebie są nierówności pod blachą .Widać wyrażnie wypchniętą wiatrówkę. Jan

Nie ma nierówności - gdyby były to byłoby raczej widoczne od razu przy montażu (a nie były). Zresztą po odkręceniu farmerów i poszerzeniu otworu w blasze blacha się wyprostowała. Blacha pod spodem najbardziej się wybrzuszyła tam gdzie była mniej sztywna ze względu na wycięcie (wycięcie na obróbkę płatwi). Blacha na górze nie dość że była wybrzuszana przez rozszerzalność cieplną to jeszcze przez blachę od spodu.

Z połaciowymi zgoda, ale listwa nie załatwia sprawy gdyż też jest mocowana do deski czołowej a obróbka powinna wchodzić pod nią. Pozdrawiam.

Listwa jak najbardziej załatwia sprawę tez, gdyż blachą "dojeżdżasz" do listwy (niema potrzeby pod listwę)...

...Pomijając fakt, że nie ma logicznego (po za estetycznym) uzasadnienia obrabiania deski czołowej pod hakami, taka obróbkę można wykonać na 3 sposoby, unikając opisanego powyżej problemu falowania. A o tym jak - dowiedzieć się można np. w Rheinzinku na ich szkoleniach blacharskich, do których naprawdę zachęcam...