bodeek 11.06.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Złośliwość rzeczy martwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeszczWTwarz6 12.06.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Ciekawy problem, nie rozwiercam otworów, staram się przykręcać blachy w miarę nisko, nie skręcać ich razem zazwyczaj zdaje egzamin choć poniekąd nie zawsze.Jak blaszka jest wyższa niż 20-parę cm, składam z dwóch.Koperty nie stosuję mimo że skuteczna, po prostu na moje oko wydaję mi się ordynarna. W przypadku wystąpienia falowania blach których nie będe mógł usunąć moimi metodami spróbuję z poszerzonymi otworami( ciekawe co z tego wyniknie). Edytowane 12 Czerwca 2011 przez DeszczWTwarz6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 14.06.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Dach ukończony ok. 3 miesiące temu i niestety tak na dzisiaj wyglądają obróbki blacharskie. Po protu się ostatnio pofalowały. Blacha to Budmat 0,5 SSAB kolor 087 (podobno). Blacha tak wygląda na każdej powierzchni. Poradźcie co to może być? Jest to" typowa obróbka" wykonana przez montażystę pokryć dachowych nie mającego specialnej wiedzy z zakresu rozszerzalnosci termicznej blachy. Taka obrobke mozna wykonac na kilka innych sposobów nie przewiercając blachyi eliminując przy okazji wszelkie pomarszczenia. Wiecej na szkoleniach blacharskich, za które się płaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Byłoby miło gdybyś z tych kilku jak piszesz wymienił jeden. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.06.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Też jestem ciekaw. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 14.06.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 A raz się żyje. Odpalę dole, za cudowny patent.(Byle to nie był system na kropelkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 15.06.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Wszystko chcielibyscie wiedzieć, i to za darmo... A do szkoły, by nie walić głową ? No dobra, nie jestem zarozumiałym dupkiem (których pełno w branży) i nie potrzebuje odpalenia "doli", bo mnie stać... obrobka z dach obrobka z dachobrobka z dach Pofalowanie mozna rozwiazac na wiele sposobów - powyzej "podstawowe patenty", polecam kontakt z Rheinzink'em, bo od nich się dużo nauczyłem i szkolenia, które prowadzą.. Koniec obiadu, idę do pracy pilnować chłopaków. Powodzenia! Edytowane 20 Czerwca 2011 przez januszgazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.06.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Janusz , pokazałeś obróbki z cynku , gdzie zbrodnią jest wkręcić farmera. Temat był o fałdowaniu blachy powlekanej , którą jak wiadomo nie powinno się felcować. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 15.06.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Przy powlekanej stalówce można zastosować prawie te same "myki" (nawet wykonanie obróbki na rąbek) wykorzystując jej mniejszą rozszerzalność i ...warsztat. Minusem przy tych blachach (czy to na stali czy na aluminium) faktycznie są powłoki. Dlatego w cynku i miedźi biorę za robociznę mniej - ale to jest już inny temat na dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 17.06.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Janusz, chodzi o to że zamiast wkręta chawtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.06.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Chodzi o to, że mówimy tu o różnych sprawach tak jak wspomniał Jan. Tak sobie myślę (oczywiście z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy), że trochę nie ładnie mieć nas za ostatnich głupków. Równie dobrze mogę powiedzieć, że idealnym rozwiązaniem na falowanie blachy jest jej kopertowanie albo zastąpienie jej obróbką z płytki włókno-cementowej. Jak rozwiązać temat gdy nie podoba się wykonanie pasa podrynnowego na rąbek a mamy haki doczołowe? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 20.06.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 ..... że trochę nie ładnie mieć nas za ostatnich głupków... Nie jestem zarozumiałym dupkiem, o czy pisałem wcześniej. Jęsli ktoś sie tak poczuł, to PRZEPRASZAM. ...Równie dobrze mogę powiedzieć, że idealnym rozwiązaniem na falowanie blachy jest jej kopertowanie albo zastąpienie jej obróbką z płytki włókno-cementowej. Teraz to ty przesadziłeś z przeskoczeniem na inny temat ...Jak rozwiązać temat gdy nie podoba się wykonanie pasa podrynnowego na rąbek a mamy haki doczołowe? Zastosować haki połaciowe lub obracane na listwie http://rheinzink.pl/191.aspx które "uniezalezniają" cie od rodzaju obróbki pasa podrynnowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.06.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Z połaciowymi zgoda, ale listwa nie załatwia sprawy gdyż też jest mocowana do deski czołowej a obróbka powinna wchodzić pod nią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 23.06.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 U mnie niestety też ten problem wystąpił. Sugerowałem wykonawcy wykonanie otworów w blasze o średnicy większej niż średnica wkręta (podczas montowania obróbek) ale zapewniał mnie, że bez tego wszystko będzie w porządku. Niestety uwierzyłem w te zapewnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 23.06.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 U Ciebie są nierówności pod blachą .Widać wyrażnie wypchniętą wiatrówkę. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.06.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Ale to pofalowanie to ewidentna sprawa rozszerzalności cieplnej materiału. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 23.06.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 U Ciebie są nierówności pod blachą .Widać wyrażnie wypchniętą wiatrówkę. Jan Nie ma nierówności - gdyby były to byłoby raczej widoczne od razu przy montażu (a nie były). Zresztą po odkręceniu farmerów i poszerzeniu otworu w blasze blacha się wyprostowała. Blacha pod spodem najbardziej się wybrzuszyła tam gdzie była mniej sztywna ze względu na wycięcie (wycięcie na obróbkę płatwi). Blacha na górze nie dość że była wybrzuszana przez rozszerzalność cieplną to jeszcze przez blachę od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.06.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Właśnie wyrażnie widać nierówność ( blacha od spodu) Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 28.06.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Z połaciowymi zgoda, ale listwa nie załatwia sprawy gdyż też jest mocowana do deski czołowej a obróbka powinna wchodzić pod nią. Pozdrawiam. Listwa jak najbardziej załatwia sprawę tez, gdyż blachą "dojeżdżasz" do listwy (niema potrzeby pod listwę)... ...Pomijając fakt, że nie ma logicznego (po za estetycznym) uzasadnienia obrabiania deski czołowej pod hakami, taka obróbkę można wykonać na 3 sposoby, unikając opisanego powyżej problemu falowania. A o tym jak - dowiedzieć się można np. w Rheinzinku na ich szkoleniach blacharskich, do których naprawdę zachęcam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.06.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Jak ktoś pisze ,że nie ma potrzeby obrabiać całej deski czołowej to po prostu nie zna się na dekarstwie . Jest co najwyżej ledwo co przeszkolonym montażystą. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts