Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokalizacja wjazdu na działkę

Recommended Posts

Dumam i dumam....

Chcę ogrodzić moja działkę.

Jestem zielona w tym temacie.

Przede wszystkim nie wiem, w którym miejscu zrobić wjazd na działkę.Szerokość działki to 22 metry.Dom będzie miał 12 metrów.Garaż będzie osobno, tuż przy granicy z sasiadem.Zastanawiam się nad wjazdem dokładnie na środku, ale nie wiem, czy nie będzie problemu z dojazdem do garażu.Nie chcę, aby wiodł do niego jakiś kręty dojazd.

Co radzicie?

Czy te kwestie nie wynikną Ci z planu zagospodarowania działki? Wjazd musi być naprzeciw garażu a furtka wejściowa na posesję bliżej domu. Znaczy musi, nic nie musi, ale tak jest, moim zdaniem, najwygodniej.

Czy garaż na pewno może być przy samej granicy sąsiada? Obecne przepisy prawa budowlanego raczej nie pozwalają na stawianie budowli przy granicy, 3 metry dla ślepej ściany to minimum.

My tez planujemy dom na środku, garaż w głębi działki po prawej stronie. Chyba będzie furtka na środku a brama całkiem po prawej więc do garażu będzie szła prosta droga. Widziałem ładny wjazd który jest właśnie na środku i idzie "zawijasem" w jednym z dzienników chyba to ten: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126882-Dworek-by-Sajdak-spe%C5%82niamy-nasze-marzenia!&p=4748874#post4748874

Pozdrawiam

Podziele sie swoimi doświadczeniami w tej kwestii. Może nie do końca jest to odpowiedź dla autora ale może na cos sie mu przyda. Moja działka ma ok 25m szerokości, garaz w bryle domu (4m od granicy działki-zgodnie z literą prawa) a wejście +/- po środku. Ogrodzenie mam tak zrobione, że brama wjazdowa na działke jest naprzeciw garażu (to logiczne) a furtka (z domofonem) jest +/- naprzeciw wejścia do domu (to tez logiczne). Wszytsko wykonane ładnie i proporcjonalnie z klinkieru i przęseł stalowych, także wygląda super i bardzo mi się podoba, ale... jest jedno ale. Z furtki praktycznie nie korzystamy bo praktycznie zawsze samochodem jak to poza miastem. Jak ktos do nas przyjeżdża to tez podjeżdża do bramy a nie do furtki. Także furtka choć piekna praktycznie nie wykorzystywana (jeszcze rzadziej niz kominek ;) ) a domofon tak samo. Teraz jak bym robiła to obligatoryjnie furtka zaraz przy bramie a tym bardziej domofon (videodomofon) by osoby podjeżdżające (kurier, goście, listonosz) podjeżdżając pod brame nie musieli chodzić 10m do domofonu. Tak by było duuuuużo praktyczniej i wygodniej. Nie wiem jak by to wyglądało wkomponowane w całe ogrodzenie, czy udało by się też tak estetycznie zaprojektować ale napewno tak bym teraz robiła.

Z pozycji mieszkającego. Podjazd jak najprostszy i najkrótszy do garażu . Najlepsza odległość 6- 8 m. Pamiętajcie że to trzeba w zimie odgarnąć. A i koszt utwardzenia będzie mniejszy. Po za ty nie każdy jest idealnym kierowcą i wszelkie manewry na własnej działce mogą tylko wkurzyć. Proponuje ogrodzenie docelowe wykonac już po wybudowaniu domu a nie przed.