ttstewart 30.05.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dumam i dumam....Chcę ogrodzić moja działkę.Jestem zielona w tym temacie. Przede wszystkim nie wiem, w którym miejscu zrobić wjazd na działkę.Szerokość działki to 22 metry.Dom będzie miał 12 metrów.Garaż będzie osobno, tuż przy granicy z sasiadem.Zastanawiam się nad wjazdem dokładnie na środku, ale nie wiem, czy nie będzie problemu z dojazdem do garażu.Nie chcę, aby wiodł do niego jakiś kręty dojazd. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 31.05.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czy te kwestie nie wynikną Ci z planu zagospodarowania działki? Wjazd musi być naprzeciw garażu a furtka wejściowa na posesję bliżej domu. Znaczy musi, nic nie musi, ale tak jest, moim zdaniem, najwygodniej.Czy garaż na pewno może być przy samej granicy sąsiada? Obecne przepisy prawa budowlanego raczej nie pozwalają na stawianie budowli przy granicy, 3 metry dla ślepej ściany to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 31.05.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 My tez planujemy dom na środku, garaż w głębi działki po prawej stronie. Chyba będzie furtka na środku a brama całkiem po prawej więc do garażu będzie szła prosta droga. Widziałem ładny wjazd który jest właśnie na środku i idzie "zawijasem" w jednym z dzienników chyba to ten: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126882-Dworek-by-Sajdak-spe%C5%82niamy-nasze-marzenia!&p=4748874#post4748874Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 01.06.2011 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ciekawe rozwiązanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 02.06.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 nie zapomnij uzgodnić lokalizacji wjazdu z zarządcą drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 05.06.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Podziele sie swoimi doświadczeniami w tej kwestii. Może nie do końca jest to odpowiedź dla autora ale może na cos sie mu przyda. Moja działka ma ok 25m szerokości, garaz w bryle domu (4m od granicy działki-zgodnie z literą prawa) a wejście +/- po środku. Ogrodzenie mam tak zrobione, że brama wjazdowa na działke jest naprzeciw garażu (to logiczne) a furtka (z domofonem) jest +/- naprzeciw wejścia do domu (to tez logiczne). Wszytsko wykonane ładnie i proporcjonalnie z klinkieru i przęseł stalowych, także wygląda super i bardzo mi się podoba, ale... jest jedno ale. Z furtki praktycznie nie korzystamy bo praktycznie zawsze samochodem jak to poza miastem. Jak ktos do nas przyjeżdża to tez podjeżdża do bramy a nie do furtki. Także furtka choć piekna praktycznie nie wykorzystywana (jeszcze rzadziej niz kominek ) a domofon tak samo. Teraz jak bym robiła to obligatoryjnie furtka zaraz przy bramie a tym bardziej domofon (videodomofon) by osoby podjeżdżające (kurier, goście, listonosz) podjeżdżając pod brame nie musieli chodzić 10m do domofonu. Tak by było duuuuużo praktyczniej i wygodniej. Nie wiem jak by to wyglądało wkomponowane w całe ogrodzenie, czy udało by się też tak estetycznie zaprojektować ale napewno tak bym teraz robiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 07.06.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 To może najlepiej, jeśli zrobię i bramę dla samochodu, i furtkę na środku...Tylko wtedy wjazd do garażu będzie pod kątem.Czy nie będzie z tym problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 08.06.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 przed samym gospodarczym możesz wyrównać podjazd (prostopadle do bramy garażowej) na odpowiedniej długości ułatwiając manewrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 10.06.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 A jaką masz linię zabudowy, czy w ogóle jest miejsce na wjazd od środka i zakręty? Ja mam działkę 22 szerokosci, linia zabudowy 6 metrów, wjazd od środka byłby niewykonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.06.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Z pozycji mieszkającego. Podjazd jak najprostszy i najkrótszy do garażu . Najlepsza odległość 6- 8 m. Pamiętajcie że to trzeba w zimie odgarnąć. A i koszt utwardzenia będzie mniejszy. Po za ty nie każdy jest idealnym kierowcą i wszelkie manewry na własnej działce mogą tylko wkurzyć. Proponuje ogrodzenie docelowe wykonac już po wybudowaniu domu a nie przed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts