Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sama balustrada zamiast balkonu. jak przymocować?

Recommended Posts

Witam.

Rezygnuję z balkonów w budowanym domu. Zamiast tego chcę same balustrady (metalowe) w owalnym kształcie przymocowane do ścian po obu stronach drzwi balkonowych. Ale mam dylemat. Majster chce te balustrady przymocować w przewierconych na wylot cegłach (Silikat). Czyli będzie bezpośrednie połączenie metalowej ramy balustrady przez cegłę do wnętrza domu. Mnie to pachnie mostkiem termicznym. Czy przejmować się tym? A jesli tak to jak przymocować takie balustrady żeby były dobrze przymocowane?

pozdrawiam.

Gość zibik_eng

A o nowe pozwolenie na budowe występowałaś? Zmiany w elewacji są zmianami istotnymi które wymagają uaktualnienia pozwolenia na budowę....

A na pytanie "jak poprawnie przymocowąć, zamocować itd" zawsze odpowiedź jest jedna wg opracowanego projektu.

A o nowe pozwolenie na budowe występowałaś? Zmiany w elewacji są zmianami istotnymi które wymagają uaktualnienia pozwolenia na budowę....

A na pytanie "jak poprawnie przymocowąć, zamocować itd" zawsze odpowiedź jest jedna wg opracowanego projektu.

Waćpan jest niedouczony bo od kiliku lat zmiana lelewacji nie jest zmianą istotną.

Druga rzecz , wielokrotnie się spotkałem z tym,że mimo zamówienia i wykonania projektu wykonawczego detali brak w tym mi.i.n mocowań balustrad , tylko Bozia po to dała główkę, rączki i dyplom aby samemu sobie takie mocowanie dobrać, skoro projektanci omijają detale, których nie potrafią zaprojektować.

Gość zibik_eng

Druga rzecz , wielokrotnie się spotkałem z tym,że mimo zamówienia i wykonania projektu wykonawczego detali brak w tym mi.i.n mocowań balustrad , tylko Bozia po to dała główkę, rączki i dyplom aby samemu sobie takie mocowanie dobrać, skoro projektanci omijają detale, których nie potrafią zaprojektować.

Ciekawe ile razy w życiu widziałeś projekt wykonawczy... Jest oczywiste że w "projekcie" za 2-3 tys detali nie będzie i nie wynika to z niewiedzy projektantów tylko z biedoty inwestorów

To chyba balustrady francuskie?Mialam miec u siebie takie ale zrezygnowalam.Bez sensu architekt zaprojektowal, zmienilismy otwory okienne i nie wyglada to ladnie..jakbym chciala utrzymac 3 rzedy jak sugerowal to glowy przez okno nie daloby rady wystawic.

Propozycje montazu mialam na murze,przez ocieplenie,ja jakis kotwach.

Witam.

Rezygnuję z balkonów w budowanym domu. Zamiast tego chcę same balustrady (metalowe) w owalnym kształcie przymocowane do ścian po obu stronach drzwi balkonowych. Ale mam dylemat. Majster chce te balustrady przymocować w przewierconych na wylot cegłach (Silikat). Czyli będzie bezpośrednie połączenie metalowej ramy balustrady przez cegłę do wnętrza domu. Mnie to pachnie mostkiem termicznym. Czy przejmować się tym? A jesli tak to jak przymocować takie balustrady żeby były dobrze przymocowane?

pozdrawiam.

Podać mi e-maila to prześle wzór.

I zależy od warunków atmosferycznych:D. Pod wiatr nie jest lekko, wybieram łazienkę:)

pod wiatr nie lekko? co wy, szczury lądowe, wiecie o rzyganiu. O powstrzymywaniu jedną ręką torsji, drugą trzymając się czegokolwiek co jeszcze się nie oderwało a trzecią szukając wiadra czy - ostatnie moje odkrycie- kosza na śmieci. Trzeba sobie wybierać morza głębokie i ciepłe, gdzie fala jest długa i spokojna zaś przeżywanie choroby lokomocyjnej znośniejsze, niż na wrednym zimnym Bałtyku z krótką, ostrą falą.