Arielag 31.05.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam. Rezygnuję z balkonów w budowanym domu. Zamiast tego chcę same balustrady (metalowe) w owalnym kształcie przymocowane do ścian po obu stronach drzwi balkonowych. Ale mam dylemat. Majster chce te balustrady przymocować w przewierconych na wylot cegłach (Silikat). Czyli będzie bezpośrednie połączenie metalowej ramy balustrady przez cegłę do wnętrza domu. Mnie to pachnie mostkiem termicznym. Czy przejmować się tym? A jesli tak to jak przymocować takie balustrady żeby były dobrze przymocowane? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 31.05.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 A o nowe pozwolenie na budowe występowałaś? Zmiany w elewacji są zmianami istotnymi które wymagają uaktualnienia pozwolenia na budowę.... A na pytanie "jak poprawnie przymocowąć, zamocować itd" zawsze odpowiedź jest jedna wg opracowanego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.05.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 "majster" może mniej przejmuje się mostkiem a bardziej tym żeby ktoś nie spadł na ziemię razem z barierką o którą się oparł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 31.05.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 wiercić na wylot. Co do mostka, to ja osobiscie aż tak bardzo tymi dwoma punktami bym się nie przejmował. Kolega piszący o pozwoleniu zamiennym poczyta obowiazujace prawo budowlane i wskaże paragraf, na podstawie którego o nowe pozwolenie należałoby wystąpić, bo ja nijak go nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.06.2011 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A o nowe pozwolenie na budowe występowałaś? Zmiany w elewacji są zmianami istotnymi które wymagają uaktualnienia pozwolenia na budowę.... A na pytanie "jak poprawnie przymocowąć, zamocować itd" zawsze odpowiedź jest jedna wg opracowanego projektu. Waćpan jest niedouczony bo od kiliku lat zmiana lelewacji nie jest zmianą istotną. Druga rzecz , wielokrotnie się spotkałem z tym,że mimo zamówienia i wykonania projektu wykonawczego detali brak w tym mi.i.n mocowań balustrad , tylko Bozia po to dała główkę, rączki i dyplom aby samemu sobie takie mocowanie dobrać, skoro projektanci omijają detale, których nie potrafią zaprojektować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 01.06.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Druga rzecz , wielokrotnie się spotkałem z tym,że mimo zamówienia i wykonania projektu wykonawczego detali brak w tym mi.i.n mocowań balustrad , tylko Bozia po to dała główkę, rączki i dyplom aby samemu sobie takie mocowanie dobrać, skoro projektanci omijają detale, których nie potrafią zaprojektować. Ciekawe ile razy w życiu widziałeś projekt wykonawczy... Jest oczywiste że w "projekcie" za 2-3 tys detali nie będzie i nie wynika to z niewiedzy projektantów tylko z biedoty inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 01.06.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 To chyba balustrady francuskie?Mialam miec u siebie takie ale zrezygnowalam.Bez sensu architekt zaprojektowal, zmienilismy otwory okienne i nie wyglada to ladnie..jakbym chciala utrzymac 3 rzedy jak sugerowal to glowy przez okno nie daloby rady wystawic.Propozycje montazu mialam na murze,przez ocieplenie,ja jakis kotwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.06.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ciekawe ile razy w życiu widziałeś projekt wykonawczy... Jest oczywiste że w "projekcie" za 2-3 tys detali nie będzie i nie wynika to z niewiedzy projektantów tylko z biedoty inwestorów Panocku, projekt ,który realizuje kosztował 720 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.06.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witam. Rezygnuję z balkonów w budowanym domu. Zamiast tego chcę same balustrady (metalowe) w owalnym kształcie przymocowane do ścian po obu stronach drzwi balkonowych. Ale mam dylemat. Majster chce te balustrady przymocować w przewierconych na wylot cegłach (Silikat). Czyli będzie bezpośrednie połączenie metalowej ramy balustrady przez cegłę do wnętrza domu. Mnie to pachnie mostkiem termicznym. Czy przejmować się tym? A jesli tak to jak przymocować takie balustrady żeby były dobrze przymocowane? pozdrawiam. Podać mi e-maila to prześle wzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.06.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Kiedyś też myślałem o rzygownikach ale łazienka jest praktyczniejsza:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.06.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Kiedyś też myślałem o rzygownikach ale łazienka jest praktyczniejsza:D To zależy gdzie pijesz , czyli gdzie bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.06.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 To zależy gdzie pijesz , czyli gdzie bliżej I zależy od warunków atmosferycznych:D. Pod wiatr nie jest lekko, wybieram łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 01.06.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 I zależy od warunków atmosferycznych:D. Pod wiatr nie jest lekko, wybieram łazienkę pod wiatr nie lekko? co wy, szczury lądowe, wiecie o rzyganiu. O powstrzymywaniu jedną ręką torsji, drugą trzymając się czegokolwiek co jeszcze się nie oderwało a trzecią szukając wiadra czy - ostatnie moje odkrycie- kosza na śmieci. Trzeba sobie wybierać morza głębokie i ciepłe, gdzie fala jest długa i spokojna zaś przeżywanie choroby lokomocyjnej znośniejsze, niż na wrednym zimnym Bałtyku z krótką, ostrą falą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.06.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ja tam szczur jeziorowy, więc jak rzygam to raczej z innego powodu:lol2:Nie dalej jak w sobotę wygrałem regaty na Omegach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts