KosGos 31.05.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 (edytowane) Witam.Bardzo proszę o poradę odnośnie budowy prostego domku ok 100-120 m2. 1. Razem z mężem zakupiliśmy działkę 700m2...o przybliżonych wymiarach: szer. 20m (od wjazdu) ze zwężeniem do 17m (od tyłu działki czyli od wschodu) i długości ok.35m. 2. Działka jest ułożona w taki sposób że wjazd jest od strony zachodniej- czyli od wjazdu działka jest szersza o jakies 3 m. 3. Mamy teraz dylemat w jaki sposób rozmieścić na działce dom- zależy nam na tym żeby dom był prosty, parterowy z poddaszem użytkowym, oczywiście tani w budowie- bez żadnych lukarn, wykuszy, zbędnych okien i balkoników, dach dwuspadowy, garaż w bryle budynku, na górze 3 sypialnie i najważniejsze- musi mieć duży salon z wyjściem na taras najlepiej od strony zachodniej (czyli od frontu) lub południowej (z tym że wtedy ten taras i trawka ogranicza się tylko do max.4m. od ogrodzenia). 4. Zastanawiamy się czy dom powinien stać jak najdalej od wjazdu tzn. pozostawić większośc wolnego placu przed domem i wtedy wyjście z domu, z garażu i wyjście z salonu na taras umiejscowione będą od frontu czyli od zachodu. Problem polega na tym że mniej więcej od połowy długości działka zwęża się- więc w miejscu postawienia domu byłoby dosyc wąsko (ok 17 m). Nie wiem czy wogóle znajdziemy wtedy jakiś projekt. 5. Drugim rozwiązaniem jest postawienie domu standardowo tzn. jak najbliżej wjazdu i reszta działki za domem tzn. od wschodu i salon oraz taras też za domem- tylko czy wyjście na taras od strony wschodniej ma wogóle sens. Naprawdę nie wiemy jak z tego wybrnąć. Bardzo proszę o życzliwe porady. Może ktoś ma podobną sytuację. Proszę również o jakieś konkretne projekty domów dot. takiego "przypadku":) 6 Zastanawiam sie na opcja odkupienia od sasiada zaznaczonego na rysunku czerwonego obszaru tym bardziej za ma on plot postawiony po prostej. W taki sposob ze mialbym dzialke idealnie prostokatna. W jaki sposob mozna odkupic (wydzierzawic itp) taki kawelek dzialeczki abym mogl postawic wygodniej dom i nie miec problemow na przyszlosc z sasiadem. Plan jest aby postawic dom jak najblizej jego granicy - 3m, aby od poludnia miec jak najwiecej miejsca.http://images40.fotosik.pl/879/5961f9101b79defemed.jpg Edytowane 31 Maja 2011 przez KosGos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.05.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 http://projekty.muratordom.pl/projekt_przemyslany,555,1,0.htm?frm_search=1&id_grupy=1&powierzchnia_od=100&powierzchnia_do=160&typ_budynku=1&technologia=2&piwnica=0&bryla=1&kat_nach_od=&kat_nach_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&wysokosc_w_kalenicy_do=&szer_dzia_od=&szer_dzia_do=&gleb_dzia_od=&gleb_dzia_do=&wym_el_front_od=&wym_el_front_do=&wym_el_bocznej_od=&wym_el_bocznej_do=&garaz=1&pokoje_bez_salonu_input=&toalety=1&author_id=&x=17&y=7&nr=1 Chyba dla was domek niemal idealny. Będzie też tani w utrzymaniu. Bliskość łazienek z pomieszczeniem gospodarczym. Do tego mało okien od strony północnej a więcej od południowej. Nie wiem tylko co z ilością pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 31.05.2011 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 http://projekty.muratordom.pl/projekt_przemyslany,555,1,0.htm?frm_search=1&id_grupy=1&powierzchnia_od=100&powierzchnia_do=160&typ_budynku=1&technologia=2&piwnica=0&bryla=1&kat_nach_od=&kat_nach_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&wysokosc_w_kalenicy_do=&szer_dzia_od=&szer_dzia_do=&gleb_dzia_od=&gleb_dzia_do=&wym_el_front_od=&wym_el_front_do=&wym_el_bocznej_od=&wym_el_bocznej_do=&garaz=1&pokoje_bez_salonu_input=&toalety=1&author_id=&x=17&y=7&nr=1 Chyba dla was domek niemal idealny. Będzie też tani w utrzymaniu. Bliskość łazienek z pomieszczeniem gospodarczym. Do tego mało okien od strony północnej a więcej od południowej. Nie wiem tylko co z ilością pokoi. Wydaje mi sie ze tani w budowie on nie bedzie ze wzgledu na dach, do tego taras jest od poludniowego wschodu. Chyba jednak wolimy domek nie parterowy, ze wzgledu na zajmowana powierzchnie na dzialce - choc moze sie myle i moze takie rozwiazanie jest lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.05.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Chyba jednak wolimy domek nie parterowy, ze wzgledu na zajmowana powierzchnie na dzialce Co mi się ubzdurało z tym parterowym. Coś później poszukam. Ile pokoi i łazienek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 31.05.2011 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Na dole salon, kuchnia, kibelek, ewentualnie maly pokoik. Góra to 3 sypialnie i łazienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 31.05.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Mam prawie taki sam problem jak Wy. Co prawda działka trochę większa (800 m2 20x40m) ale zjazd również od zachodu. Ciężko znaleźć satysfakcjonujący projekt. Dlatego chyba będziemy robić indywidualny. W zamierzeniach wygląda to tak:- maksymalnie dosuwamy bryłę budynku do północy- od strony północy brak garaży- bryła prostokątna rozciągnięta wzdłuż dłuższego boku by maksymalnie wykorzystać stronę południową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 01.06.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Myślę że bez znajomości zapisów w MPZP to wybór projektu jest trochę przedwczesny. Generalnie działkę mam usytuowaną tak samo 25x35/40 Ja wolałem mieć dom jak najbliżej wjazdu i tył działki do własnego użytku. Taras mam od strony wschodniej. Jeżeli jest chłodniej do siedzimy od strony południowej w ogrodzie. Ja wolałbym mieć dach domu usytuowany spadem do drogi np. http://www.z500.pl/projekt/z107,praktyczny,i,latwy,w,budowie,projekt,domu,pietrowego,z,garazem,od,frontu.html niestety mój mpzp na to nie zezwalał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 01.06.2011 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Myśleliśmy o takich projektach: Południowa z HB Studio- w wersji lustrzanej z wyjściem na taras od frontu(od zachodu) i rezygnacją z tego przerośniętego "ganku"http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/poludniowa/250 AD-32g L z Pracowni Studio Arcis- z wyjściem na taras albo tak jak jest w projekcie od południa lub od zachodu i http://www.studioarcis.pl/opis.php?id=118&l=1 Co o tym myślicie? Nie wiem czy koszty budowy tych domów są podobne i czy mieszczą się w naszym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.06.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Jak już to zdecydowanie ten drugi projekt. Raz że będzie bardziej energooszczędny, a dwa że taras od zachodu to nie jest szczęśliwe rozwiązanie. Wprowadził bym tylko na szybkiego kilka delikatnych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 01.06.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 (edytowane) KosGos a masz MPZP w swojej miejscowości? Bo tak gdybamy jaki dom... a nie wiadomo, czy w ogole będziesz mógł się budować O kosztach budowy mogą Ci napisać tylko ci, co te domy zbudowali i nie wiemy, czy koszty budowy tych domów zmieszczą się w waszym budżecie, bo po prostu waszego budżetu nie znamy. Najlepiej pogrzebać w tym dziale http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?4-Projekty-domów Poszukać, czy ktoś nie założył wątka z tymi domami, albo założyć swój własny. Edytowane 1 Czerwca 2011 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 01.06.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witaj!Niedawno mieliśmy ten sam problem, ale teraz przynajmniej pojawiły się projekty gotowe. My musieliśmy robić indywidualny, co wiązało się z dużym kosztem projektu i ciągłą niewiadomą ( brak wizualizacji elewacji i pomieszczeń, bo projekt tzw. uproszczony). Po dziś dzień głowimy się jak ostatecznie będzie to wszystko wyglądało. Pomijam czas stracony na oczekiwanie na projekt. Generalnie salon z przodu powoduje, że dom "puchnie" i w efekcie na piętrze mamy duuuużo ( za dużo) miejsca. Jeśli chcesz mały, prosty domek - kupuj gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 01.06.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Jak już to zdecydowanie ten drugi projekt. Raz że będzie bardziej energooszczędny, a dwa że taras od zachodu to nie jest szczęśliwe rozwiązanie. Wprowadził bym tylko na szybkiego kilka delikatnych zmian. Dlaczego taras od zachodu nie jest dobrym wyjsciem ? Nam bardzie podoba sie pierwszy projekt Co do planu zagospodarowania to jest tutaj http://www.rudaslaska.bip.info.pl/plik.php?id=15403 i szczerze to nie widze tam wiekszych przeszkod dla budowy praktycznie dowolnego domy dla MN2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 01.06.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Myśleliśmy o takich projektach: Południowa z HB Studio- w wersji lustrzanej z wyjściem na taras od frontu(od zachodu) i rezygnacją z tego przerośniętego "ganku" http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/poludniowa/250 Najlepsza jest Południowa! Sami zbudowaliśmy, to wiemy a tak na serio, zapraszamy na nasz fotoblog, tam jest nasza południowa w wersji bez kolumn i z tarasem na południe. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 01.06.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 ja mam tak usytuowany dom, z wjazdem od zachodu, działka też wąska 18m za to długa. Projekt indywidualny ale można go powielić, tylko że to większy dom, prawie 200m + garaż na 2 auta i zadaszenie między nimi. Mi na 200m wyszedł wcale nie za wielki salon na parterze, do tego kuchnia jakaś spiżka kotłownia itp i gabinet, a na górze 3 sypialnie i pracownia modelarska, więc w sumie żaden wypas, nie ma ani bilardu ani biblioteki ani bawialni dla dzieci. 100m^2 to bardzo mało, w zasadzie tylko parterowy dom da się sensownie zrobić w takiej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.06.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Dlaczego taras od zachodu nie jest dobrym wyjsciem ? Nam bardzie podoba sie pierwszy projekt Co do planu zagospodarowania to jest tutaj http://www.rudaslaska.bip.info.pl/plik.php?id=15403 i szczerze to nie widze tam wiekszych przeszkod dla budowy praktycznie dowolnego domy dla MN2 Na stronę zachodnią pada wieczorem bardzo ostre światło słoneczne które ciężko czymś zasłonić, co innego od południowej. Oczywiście można posadzić tam jakieś drzewko ale wtedy zupełnie odcinacie się od słońca. Co do pierwszego projektu to jedynie wersja lustrzana jest godna uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts