Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dom - wjazd od zachodu - POMOCY

Recommended Posts

Witam.

Bardzo proszę o poradę odnośnie budowy prostego domku ok 100-120 m2.

1. Razem z mężem zakupiliśmy działkę 700m2...o przybliżonych wymiarach: szer. 20m (od wjazdu) ze zwężeniem do 17m (od tyłu działki czyli od wschodu) i długości ok.35m.

2. Działka jest ułożona w taki sposób że wjazd jest od strony zachodniej- czyli od wjazdu działka jest szersza o jakies 3 m.

3. Mamy teraz dylemat w jaki sposób rozmieścić na działce dom- zależy nam na tym żeby dom był prosty, parterowy z poddaszem użytkowym, oczywiście tani w budowie- bez żadnych lukarn, wykuszy, zbędnych okien i balkoników, dach dwuspadowy, garaż w bryle budynku, na górze 3 sypialnie i najważniejsze- musi mieć duży salon z wyjściem na taras najlepiej od strony zachodniej (czyli od frontu) lub południowej (z tym że wtedy ten taras i trawka ogranicza się tylko do max.4m. od ogrodzenia).

4. Zastanawiamy się czy dom powinien stać jak najdalej od wjazdu tzn. pozostawić większośc wolnego placu przed domem i wtedy wyjście z domu, z garażu i wyjście z salonu na taras umiejscowione będą od frontu czyli od zachodu. Problem polega na tym że mniej więcej od połowy długości działka zwęża się- więc w miejscu postawienia domu byłoby dosyc wąsko (ok 17 m). Nie wiem czy wogóle znajdziemy wtedy jakiś projekt.

5. Drugim rozwiązaniem jest postawienie domu standardowo tzn. jak najbliżej wjazdu i reszta działki za domem tzn. od wschodu i salon oraz taras też za domem- tylko czy wyjście na taras od strony wschodniej ma wogóle sens.

Naprawdę nie wiemy jak z tego wybrnąć. Bardzo proszę o życzliwe porady. Może ktoś ma podobną sytuację. Proszę również o jakieś konkretne projekty domów dot. takiego "przypadku":)

6 Zastanawiam sie na opcja odkupienia od sasiada zaznaczonego na rysunku czerwonego obszaru tym bardziej za ma on plot postawiony po prostej. W taki sposob ze mialbym dzialke idealnie prostokatna. W jaki sposob mozna odkupic (wydzierzawic itp) taki kawelek dzialeczki abym mogl postawic wygodniej dom i nie miec problemow na przyszlosc z sasiadem. Plan jest aby postawic dom jak najblizej jego granicy - 3m, aby od poludnia miec jak najwiecej miejsca.

http://images40.fotosik.pl/879/5961f9101b79defemed.jpg

Edytowane przez KosGos

Wydaje mi sie ze tani w budowie on nie bedzie ze wzgledu na dach, do tego taras jest od poludniowego wschodu. Chyba jednak wolimy domek nie parterowy, ze wzgledu na zajmowana powierzchnie na dzialce - choc moze sie myle i moze takie rozwiazanie jest lepsze ?

Mam prawie taki sam problem jak Wy. Co prawda działka trochę większa (800 m2 20x40m) ale zjazd również od zachodu. Ciężko znaleźć satysfakcjonujący projekt. Dlatego chyba będziemy robić indywidualny. W zamierzeniach wygląda to tak:

- maksymalnie dosuwamy bryłę budynku do północy

- od strony północy brak garaży

- bryła prostokątna rozciągnięta wzdłuż dłuższego boku by maksymalnie wykorzystać stronę południową

Myślę że bez znajomości zapisów w MPZP to wybór projektu jest trochę przedwczesny.

Generalnie działkę mam usytuowaną tak samo 25x35/40 Ja wolałem mieć dom jak najbliżej wjazdu i tył działki do własnego użytku. Taras mam od strony wschodniej. Jeżeli jest chłodniej do siedzimy od strony południowej w ogrodzie. Ja wolałbym mieć dach domu usytuowany spadem do drogi np.

http://www.z500.pl/projekt/z107,praktyczny,i,latwy,w,budowie,projekt,domu,pietrowego,z,garazem,od,frontu.html

niestety mój mpzp na to nie zezwalał

Myśleliśmy o takich projektach:

Południowa z HB Studio- w wersji lustrzanej z wyjściem na taras od frontu(od zachodu) i rezygnacją z tego przerośniętego "ganku"

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/poludniowa/250

AD-32g L z Pracowni Studio Arcis- z wyjściem na taras albo tak jak jest w projekcie od południa lub od zachodu i

http://www.studioarcis.pl/opis.php?id=118&l=1

Co o tym myślicie? Nie wiem czy koszty budowy tych domów są podobne i czy mieszczą się w naszym budżecie.

KosGos a masz MPZP w swojej miejscowości? Bo tak gdybamy jaki dom... a nie wiadomo, czy w ogole będziesz mógł się budować ;) O kosztach budowy mogą Ci napisać tylko ci, co te domy zbudowali i nie wiemy, czy koszty budowy tych domów zmieszczą się w waszym budżecie, bo po prostu waszego budżetu nie znamy.

Najlepiej pogrzebać w tym dziale

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?4-Projekty-domów

Poszukać, czy ktoś nie założył wątka z tymi domami, albo założyć swój własny.

Edytowane przez Aleksandryta

Witaj!

Niedawno mieliśmy ten sam problem, ale teraz przynajmniej pojawiły się projekty gotowe. My musieliśmy robić indywidualny, co wiązało się z dużym kosztem projektu i ciągłą niewiadomą ( brak wizualizacji elewacji i pomieszczeń, bo projekt tzw. uproszczony). Po dziś dzień głowimy się jak ostatecznie będzie to wszystko wyglądało. Pomijam czas stracony na oczekiwanie na projekt. Generalnie salon z przodu powoduje, że dom "puchnie" i w efekcie na piętrze mamy duuuużo ( za dużo) miejsca. Jeśli chcesz mały, prosty domek - kupuj gotowca.

Jak już to zdecydowanie ten drugi projekt. Raz że będzie bardziej energooszczędny, a dwa że taras od zachodu to nie jest szczęśliwe rozwiązanie. Wprowadził bym tylko na szybkiego kilka delikatnych zmian.

Dlaczego taras od zachodu nie jest dobrym wyjsciem ? Nam bardzie podoba sie pierwszy projekt :)

Co do planu zagospodarowania to jest tutaj http://www.rudaslaska.bip.info.pl/plik.php?id=15403 i szczerze to nie widze tam wiekszych przeszkod dla budowy praktycznie dowolnego domy dla MN2

Myśleliśmy o takich projektach:

Południowa z HB Studio- w wersji lustrzanej z wyjściem na taras od frontu(od zachodu) i rezygnacją z tego przerośniętego "ganku"

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/poludniowa/250

Najlepsza jest Południowa! Sami zbudowaliśmy, to wiemy ;) a tak na serio, zapraszamy na nasz fotoblog, tam jest nasza południowa w wersji bez kolumn i z tarasem na południe. Pozdrowienia :)

ja mam tak usytuowany dom, z wjazdem od zachodu, działka też wąska 18m za to długa. Projekt indywidualny ale można go powielić, tylko że to większy dom, prawie 200m + garaż na 2 auta i zadaszenie między nimi. Mi na 200m wyszedł wcale nie za wielki salon na parterze, do tego kuchnia jakaś spiżka kotłownia itp i gabinet, a na górze 3 sypialnie i pracownia modelarska, więc w sumie żaden wypas, nie ma ani bilardu ani biblioteki ani bawialni dla dzieci. 100m^2 to bardzo mało, w zasadzie tylko parterowy dom da się sensownie zrobić w takiej powierzchni.

Dlaczego taras od zachodu nie jest dobrym wyjsciem ? Nam bardzie podoba sie pierwszy projekt :)

Co do planu zagospodarowania to jest tutaj http://www.rudaslaska.bip.info.pl/plik.php?id=15403 i szczerze to nie widze tam wiekszych przeszkod dla budowy praktycznie dowolnego domy dla MN2

Na stronę zachodnią pada wieczorem bardzo ostre światło słoneczne które ciężko czymś zasłonić, co innego od południowej. Oczywiście można posadzić tam jakieś drzewko ale wtedy zupełnie odcinacie się od słońca.

Co do pierwszego projektu to jedynie wersja lustrzana jest godna uwagi.