vinsane19 31.05.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam, w granicy miedzy moja dzialka, a dzialka sasiada jest uskok terenu, okolo 75cm. Chcialbym w granicy zrobic ogrodzenie, korzytajac z prefabrykowanych elementow tzn, wykorzystac "deski betonowe" dlugie na 2.5m, wysokie 0.25m, grube okolo 0.06m, zbrojone dwoma pretami fi 8 do zbudowania muru oporowego. Deski betonowe polaczone bylyby ksztaltkami ktore tworza slupki, chcialbym te slupki zaglebic w ziemi na okolo 75cm-1m. Aby w zimie sie nie przesuwaly. Czy taka konstrukcja jest w stanie utrzymac napor ziemi? W zalaczniku jest narysowany na kolanie obrazek przedstawiajacy sytuacje. Ziemia po stronie sasiada jest praktycznie plaska, po mojej stronie takze. Czy nalezaloby dawac gesciej slupki np co 1.25m, czy zaglebic betonowe deski w ziemi, robic jakis podklad? Ziemia jest bardzo twarda i zbita, generalnie nie wpija wody i ciezko wbic lopate jak jest sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 31.05.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Te betonowe deski sa słabe , nienadają się na to. Pozatym powyżej gruntu (chyba 75cm) jak cos to musisz dac azurowe, a jak ogrodzenie bedzie wyższe niz 2,2 m to potrzebny projekt (chyba że sie cos zmieniło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 31.05.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Te betonowe deski sa słabe , nienadają się na to. Pozatym powyżej gruntu (chyba 75cm) jak cos to musisz dac azurowe, a jak ogrodzenie bedzie wyższe niz 2,2 m to potrzebny projekt (chyba że sie cos zmieniło) Wysokość ogrodzenia nie ma znaczenia a czemu? Bo ściana oporowa nie jest "ogrodzeniem" tylko budowlą inżynierską. Projekt, pozwolenie na budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 01.06.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 http://foto3.m.onet.pl/_m/522ecfb907f7d017b966fb12429e24d7,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/476af1a8d8153cd74bbc3033bf4b839c,10,19,0.jpg Zdjęcia pokazują jak sprawa wygladała u mnie. Przeczytałem setki stron i zebrałem tyle samo opinii. Wniosek był jeden - sprawa nie jest prosta.U mnie zrobione zostały stopy zazbrojone i połączone zbrojeniem z przyszłym murkiem oporowym. U ciebie takie stopy należałoby zrobić od strony sąsiada. Stopy mają za zadanie trzymać mur i nie pozwolić mu opadać na niższą stronę. U mnie na dwudziestu metrach ogrodzenia mam zrobione trzy takie stopy. Od sześciu lat nie widzę żadnych obsunięć i załamań stworzonego ogrodzenia. Dodam tylko że na drugiej stronie działki również mam skarpę i tam udało nam się nawet podnieść stary mur oporowy. Gdybym chciał zrobić w poziomie mój mur zaczynałby się od 30 cm wysokości a konczył na 220cm. Dlatego mam spadek i mur w najwyższym punkcie podniosłem do 100cm.http://foto2.m.onet.pl/_m/91d13797276a3ff34fd13d4cdbc86e82,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 01.06.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Zaznacz kolorem czerwonym na zalaczonych zdięciach gdzie jest ten twój "mur oporowy" - ja tam widze zwykły płot wybudowany na szczycie skarpy... która kiedyś się obsunie. Kiedy? Jak grunt dostatecznie namoknie po obfitych opadach deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 01.06.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 nie taki zwykły, te transzeje to można powiedzieć że stanowią zakotwienie dla ściany oporowej. Dość osobliwe rozwiązanie, trudno go szukać w podręcznikach, zwłaszcza że można je zastąpić zwykłymi kotwami gruntowymi za ułamek ceny jaki kosztowały te transzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts