Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murek oporowy/ogrodzenie z gotowych elementow betonowych, czy wytrzyma?

Recommended Posts

Witam,

w granicy miedzy moja dzialka, a dzialka sasiada jest uskok terenu, okolo 75cm. Chcialbym w granicy zrobic ogrodzenie, korzytajac z prefabrykowanych elementow tzn, wykorzystac "deski betonowe" dlugie na 2.5m, wysokie 0.25m, grube okolo 0.06m, zbrojone dwoma pretami fi 8 do zbudowania muru oporowego. Deski betonowe polaczone bylyby ksztaltkami ktore tworza slupki, chcialbym te slupki zaglebic w ziemi na okolo 75cm-1m. Aby w zimie sie nie przesuwaly. Czy taka konstrukcja jest w stanie utrzymac napor ziemi? W zalaczniku jest narysowany na kolanie obrazek przedstawiajacy sytuacje. Ziemia po stronie sasiada jest praktycznie plaska, po mojej stronie takze. Czy nalezaloby dawac gesciej slupki np co 1.25m, czy zaglebic betonowe deski w ziemi, robic jakis podklad? Ziemia jest bardzo twarda i zbita, generalnie nie wpija wody i ciezko wbic lopate jak jest sucha.

murek.jpg

murek.jpg

Gość zibik_eng
Te betonowe deski sa słabe , nienadają się na to. Pozatym powyżej gruntu (chyba 75cm) jak cos to musisz dac azurowe, a jak ogrodzenie bedzie wyższe niz 2,2 m to potrzebny projekt (chyba że sie cos zmieniło)

Wysokość ogrodzenia nie ma znaczenia a czemu? Bo ściana oporowa nie jest "ogrodzeniem" tylko budowlą inżynierską.

Projekt, pozwolenie na budowę...

http://foto3.m.onet.pl/_m/522ecfb907f7d017b966fb12429e24d7,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/476af1a8d8153cd74bbc3033bf4b839c,10,19,0.jpg

Zdjęcia pokazują jak sprawa wygladała u mnie. Przeczytałem setki stron i zebrałem tyle samo opinii. Wniosek był jeden - sprawa nie jest prosta.

U mnie zrobione zostały stopy zazbrojone i połączone zbrojeniem z przyszłym murkiem oporowym. U ciebie takie stopy należałoby zrobić od strony sąsiada. Stopy mają za zadanie trzymać mur i nie pozwolić mu opadać na niższą stronę. U mnie na dwudziestu metrach ogrodzenia mam zrobione trzy takie stopy. Od sześciu lat nie widzę żadnych obsunięć i załamań stworzonego ogrodzenia. Dodam tylko że na drugiej stronie działki również mam skarpę i tam udało nam się nawet podnieść stary mur oporowy. Gdybym chciał zrobić w poziomie mój mur zaczynałby się od 30 cm wysokości a konczył na 220cm. Dlatego mam spadek i mur w najwyższym punkcie podniosłem do 100cm.

http://foto2.m.onet.pl/_m/91d13797276a3ff34fd13d4cdbc86e82,10,19,0.jpg

Gość zibik_eng
Zaznacz kolorem czerwonym na zalaczonych zdięciach gdzie jest ten twój "mur oporowy" - ja tam widze zwykły płot wybudowany na szczycie skarpy... która kiedyś się obsunie. Kiedy? Jak grunt dostatecznie namoknie po obfitych opadach deszczu.