Pyza 01.06.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 ..na drzewie. To znaczy między dwoma drzewami. Czym przyczepic go do drzewa.Hamak jest taki np.: http://allegro.pl/hamak-220-x-160-dla-dwojga-zielono-niebieski-i1630189136.htmlPodaje linka, żeby było widać zakończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 01.06.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 na końcach hamaka są dwa pierścienie i wkładasz w nie gruby sznur i wiążesz do drzew. sznur trzeba sobie kupić na właśną rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 01.06.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 O mam taki tylko pomarańczowy. Wiązanie na dłuższą metę jest słabo wygodne bo węzły się zaciskają i jak trzeba hamak szybko zdjąć np. bo nadciąga burza (równocześnie zrobić 100 innych rzeczy ) to się robi nerwowa szarpanina. A jak się dwie cięższe osoby kilka godzin pohuśtają to w ogóle odwiązanie graniczy z cudemMam na drzewach dwa kawałki liny polipropylenowej (grubej ok 18 mm żeby nie kaleczyła drzewa) zawiązane na stałe z pętelkami na końcach a do hamaka zamocowane dwa karabinki (takie o nośności 220-250 kg do dostania w marketach budowlanych za kilka zł). Zdejmowanie zakładanie bez problemu. A liny też kilka lat wytrzymają. Mam już 5 rok, nawet na zimę nie zdejmuje i nic im nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 01.06.2011 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamis 16.06.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Witam serdecznie. Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego zapytam tutaj Chciałbym w małym, przydomowym ogródku zawiesić sobie hamak, jednak nie mam drzew, które mogły by go utrzymać. Pomyślałem więc, żeby rozwiesić go na dwóch stalowych słupkach, wbetonowanych w ziemię. Nie mam jednak pojęcia jakiej średnicy/grubości ścianki słupki zastosować... Odległość między nimi będzie wynosić około 5m (hamak przedłużony linkami). Dodatkowo chciałbym, żeby słupki można było wyciągać (np. na zimę czy jakieś imprezy w ogrodzie, żeby nie przeszkadzały), więc dobrze by było zamontować je w jakiś tulejach (tuleja wbetonowana w ziemię i w to wsadzany słupek). Całość musiałaby wytrzymać obciążenie dwóch osób (przyjmijmy dla bezpieczeństwa 200kg). Podpowie ktoś w jaki sposób to rozwiązać? Nie chciałbym ponosić jakiś olbrzymich kosztów, ponieważ domek jest wynajmowany, ale miło by było latem odpocząć pod gołym niebem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 17.06.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Najprościej było by kupić 2 kawałki grubej rury stalowej po powiedzmy 2 metry każdy, do tego dwa krótsze kawałki 40-50cm spasowane tak żeby nachodziły na te dłuższe dosyć ciasno i tu warto by zainwestować w nierdzewkę, mosiądz czy duraluminium, w każdym razie coś co nie będzie korodować. Kopiesz dwa dołki, te krótsze kawałki ustawiasz w pionie i zalewasz betonem, do tych dłuższych pozostaje zamontować po jakimś uchu i prawie gotowe. Ucho do mocowania można dać przyspawać, można rurę przewiercić i ucho przykręcić. Słupki pomalować żeby nie rdzewiały i jakoś wyglądały, warto by jeszcze o jakiejś zaślepce od góry pomyśleć no i o zatyczkach do tych części wmurowanych w ziemię żeby w czasie jak słupki są wyjęte nie sypała się tam ziemia, śmieci itd. Stopę betonową trzeba wkopać dosyć głęboko żeby się nie wyrwała z ziemi, wszystko zależy od spoistości gruntu i szerokości takiej stopy, ale na mniej nić 50 cm to bym nie ryzykował.Co do rury to myślę że 2” w zupełności wystarczy, ale jakbyś chciał robić wersję na hamak dla słonia to rury do 4” można bez większego problemu dostać. Przy 2” powinieneś się w 150-200 zł zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamis 17.06.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Dziękuję za odpowiedź Myślę, że 50cm w ziemię spokojnie wystarczy. W ten sposób osadza się tuleje pod słupy do koszykówki i nie ma prawa to drgnąć, a taki słup trochę waży, zwłaszcza jak zawiesi się na nim porządny "center" (pracuje przy budowie boisk, więc wiem co mówię ) Powiedzmy, że zastosuję rurę stalową ~2". Jakiej grubości ścianka powinna być? 2,5mm wystarczy, czy szukać czegoś w okolicy 4mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 17.06.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Myślę choć pewności 100% nie mam że typowa wystarczy (typowa 2" ma ściankę 2,9 albo 3,2 mm). Ponadto nie zamurowujesz tego na stałe i w razie gdyby się zgięło można bez problemu wymienić na taką ze ścianką np. 5mm. 1 m b kosztuje 20- 25 zł więc ryzykujesz zmarnowanie ok 100 zł. Jeśli chcesz mieć na pewno z okładem i na spuchliznę, to kup rurę np 80 mm ze ścianką 4mm, wyjdzie Cię ze 40 zł za metr też jeszcze nie jakiś majątek, a nie będziesz się zastanawiać, wystarczy czy nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts