Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stemple pod stropy troche za krotkie, czy sie nadadza

Recommended Posts

witam,

niestety w wyniku kilku pomylek dysponuje nowymi zakupionymi stemplami o dlugosci 2,63cm.

wysokosc od plyty do stropu to bedzie 2,82 (12 pustakow max), czyli stemple sa za krotkie.

majster chce abym zakupil kolejne stemple o dlugosci 3 metrow, ktore bedzie sam sobie przycinal.

mam pytanie czy rzeczywiscie nie bardzo da sie te wszystkie stemple popodkladac? czy trzeba kupic dluzsze na 3 metry?

powierzchnia na parterze to okolo 120 m2, majster mowi ze potrzeba 200 stempli, nie za duzo? co ile rozstawia sie stemple? (strop bedzie wylewany betonem - tradycyjnie).

podejrzewam ze nie chce im sie wszystkich podkladac i dla nich bedzie wygodniej jak kupie im nowe (ale tego nie chce).

i tak sie zastanawialem czy mozna ich zmusic zeby podkladali cos pod nie i wykorzystali te krotsze. Czy mozna zrobic tak dla wszystkich stempli czy moze chociaz dla jakiejs czesci a czesc kupic dluzsze.

Gość zibik_eng
Nie przejmuj sie majstrem... obniż strop albo podbij styropianem, kulką z gliny czy śmieciami, podstepluj jak ci sie podoba i będzie dobrze - taką odpowiedź usyskasz pytając się na forum muratora.

Nie przejmuj sie majstrem... obniż strop albo podbij styropianem, kulką z gliny czy śmieciami, podstepluj jak ci sie podoba i będzie dobrze - taką odpowiedź usyskasz pytając się na forum muratora.

na forum jest wiele "druciarskich" rozwiązań i porad, ale postawienie stempla na pustaku niczym nie grozi. Po co kupować koleje stemple, po budowie już nie są potrzebne...

Dla wzmocnienia możesz zbić stemple razem jak na fotce poniżej:

http://images41.fotosik.pl/894/38ecdb317dd8fe3dmed.jpg

EDIT:

Zatężenia powinny być krzyżowo, nie liniowo (jak na fotce)!!! Te tutaj zostały poprawione i nic się nie zawaliło, na szczęscie:)

Edytowane przez agalind

Kolego to na zdjęciu to nie tak zastrzelone. Tak jak ktoś już napisał zastrzały robi się krzyżowo. Dodatkowo przestrzela się tez te deski co podpierają je słupy żeby się nie podcięły od ciężaru wylewanego betonu.

Co do długości słupów to ja przy stropie 284cm miałem słupy 2,60 do 2,7m pod nie poszły kliny dębowe.

Masz leniwa ekipę.

Pamiętaj to ty decydujesz bo to twoje pieniądze.

Drodzy Panowie. Jak chodzi o krzyżowe zatężanie to oczywiscie macie racje. Mój błąd, zdjęcie przedstawia sytuację przed poprawkami. Po naszej inerwencji wszystkie zastrzały zostały zrobione krzyżowo. Zrobiłam edycję zdjęcia. Dzięki za czujnosć. Edytowane przez agalind