tomi66 02.06.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 witam,niestety w wyniku kilku pomylek dysponuje nowymi zakupionymi stemplami o dlugosci 2,63cm.wysokosc od plyty do stropu to bedzie 2,82 (12 pustakow max), czyli stemple sa za krotkie.majster chce abym zakupil kolejne stemple o dlugosci 3 metrow, ktore bedzie sam sobie przycinal. mam pytanie czy rzeczywiscie nie bardzo da sie te wszystkie stemple popodkladac? czy trzeba kupic dluzsze na 3 metry? powierzchnia na parterze to okolo 120 m2, majster mowi ze potrzeba 200 stempli, nie za duzo? co ile rozstawia sie stemple? (strop bedzie wylewany betonem - tradycyjnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 02.06.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 a dlaczego nie chca podlozyc pustaka pod stempel? U mnie, niektore stemple ktore byly za krotkie (byly uzyte w nizszym garazu) wykorzytali ponownie, podkladajac pustak i docinajac stempel na nowa dlugosc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamscool 02.06.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 wg mnie zalezy ile ich ma podkładać ale to nie jesz sztukowanie, spokojnie pustaki można podkładać ja tak miałem ale wiadomo że nie wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.06.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 U nas też stemple były podpierane bloczkami betonowymi i wszystko grało. Grunt żeby stemple nie były zbyt stare, bo wtedy są "kruche" podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi66 02.06.2011 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 podejrzewam ze nie chce im sie wszystkich podkladac i dla nich bedzie wygodniej jak kupie im nowe (ale tego nie chce).i tak sie zastanawialem czy mozna ich zmusic zeby podkladali cos pod nie i wykorzystali te krotsze. Czy mozna zrobic tak dla wszystkich stempli czy moze chociaz dla jakiejs czesci a czesc kupic dluzsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamscool 02.06.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 ja miałem tez duzo szt podłozonych krotkimi deskami i do kazdego stempla 2 kliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 02.06.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 ja wszystkie stemple mialem podlozone pustakami poniewaz mialem wszystkie stemple krotkie ktore byly wczesniej pod plyta w piwnicy i nic sie nie dzialo zlego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 02.06.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Nie przejmuj sie majstrem... obniż strop albo podbij styropianem, kulką z gliny czy śmieciami, podstepluj jak ci sie podoba i będzie dobrze - taką odpowiedź usyskasz pytając się na forum muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 02.06.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Około 180 stepli, jak masz ścianki działowe to i wiecej. Nowych nie trzeba, można podkładać. Z tego co piszesz to różnica 20 cm do stropu minus deski stropowe minus rygle (z 15 cm), to wyjdzie podłożyć jedną lub dwie deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 02.06.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Nie przejmuj sie majstrem... obniż strop albo podbij styropianem, kulką z gliny czy śmieciami, podstepluj jak ci sie podoba i będzie dobrze - taką odpowiedź usyskasz pytając się na forum muratora. na forum jest wiele "druciarskich" rozwiązań i porad, ale postawienie stempla na pustaku niczym nie grozi. Po co kupować koleje stemple, po budowie już nie są potrzebne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.06.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Dla wzmocnienia możesz zbić stemple razem jak na fotce poniżej: http://images41.fotosik.pl/894/38ecdb317dd8fe3dmed.jpg EDIT: Zatężenia powinny być krzyżowo, nie liniowo (jak na fotce)!!! Te tutaj zostały poprawione i nic się nie zawaliło, na szczęscie:) Edytowane 9 Czerwca 2011 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.06.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Dla wzmocnienia możesz zbić stemple razem jak na fotce poniżej: http://images41.fotosik.pl/894/38ecdb317dd8fe3dmed.jpg Tak skromnie spytam co to ma wzmocnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 03.06.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Tak skromnie spytam co to ma wzmocnić ? W razie gdyby któryś ze stempli się wychylił to reszta go podtrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 03.06.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 W razie gdyby któryś ze stempli się wychylił to reszta go podtrzyma. "podtrzyma"?... zwyczajnie pociągnie pozostałe obciążone stemple powodując katastrofę budowlaną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 03.06.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 "podtrzyma"?... zwyczajnie pociągnie pozostałe obciążone stemple powodując katastrofę budowlaną... Czyli zwolnić tego co to wymyślił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 03.06.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 W razie gdyby któryś ze stempli się wychylił to reszta go podtrzyma. Wykonuje się stężenia ale krzyżowo a nie liniowo i one nic nie wzmacniają tylko stężają jak sama nazwa wskazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 03.06.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Wykonuje się stężenia ale krzyżowo a nie liniowo i one nic nie wzmacniają tylko stężają jak sama nazwa wskazuje. Ok, nie wiedziałam jak to się fachowo nazywa, ale teraz zapamiętam;) Edytowane 3 Czerwca 2011 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 08.06.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Kolego to na zdjęciu to nie tak zastrzelone. Tak jak ktoś już napisał zastrzały robi się krzyżowo. Dodatkowo przestrzela się tez te deski co podpierają je słupy żeby się nie podcięły od ciężaru wylewanego betonu.Co do długości słupów to ja przy stropie 284cm miałem słupy 2,60 do 2,7m pod nie poszły kliny dębowe.Masz leniwa ekipę.Pamiętaj to ty decydujesz bo to twoje pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 09.06.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Drodzy Panowie. Jak chodzi o krzyżowe zatężanie to oczywiscie macie racje. Mój błąd, zdjęcie przedstawia sytuację przed poprawkami. Po naszej inerwencji wszystkie zastrzały zostały zrobione krzyżowo. Zrobiłam edycję zdjęcia. Dzięki za czujnosć. Edytowane 9 Czerwca 2011 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts